Aproape 7.000 de oameni de știință, matematicieni și academicieni ruși au trimis joi o scrisoare deschisă președintelui Vladimir Putin pentru a protesta „puternic” împotriva războiului din Ucraina, scrie AFP.

Ecuatii matematiceFoto: Alexandr Muntean / Alamy / Profimedia Images

„Noi, oamenii de știință și jurnaliștii de știință care lucrează în Rusia, protestăm puternic împotriva invaziei militare a Ucrainei lansată de armata rusă” în urmă cu o săptămână, scriau aceștia într-o scrisoare publicată de site-ul trv-science.ru news.

Cei peste 6.900 de semnatari ai acestei scrisori se expun la amenzi sau la inchisoare conform legislatiei adoptate in urma cu cativa ani care autorizeaza autoritatile ruse sa trimită în judecată orice cetățean care critică guvernul.

Și săptămâna aceasta, parlamentul rus a început să discute un proiect de lege care înăsprește sancțiunile împotriva criticilor la adresa războiului din Ucraina.

„Valorile umaniste sunt fundamentul pe care se construiește știința. Mulți ani petrecuți întărind reputația Rusiei ca lider al matematicii au fost în totalitate năpădiți de agresiunea militară fără precedent efectuată de țara noastră”, deplâng oamenii de știință.

Congresul Internațional al Matematicienilor, „cea mai prestigioasă conferință de matematică din lume” care urma să aibă loc în Rusia în iulie, a fost anulată, subliniază aceștia.

Potrivit acestora, obiectivul de a deveni o mare națiune științifică „nu poate fi atins atunci când viețile celor mai apropiați colegi – oamenii de știință din Ucraina – sunt în pericol din cauza armatei ruse”.

"Suntem convinși că niciun interes geopolitic nu poate justifica decesele și vărsarea de sânge. Războiul nu va duce decât la pierderea totală a țării noastre, pentru care lucrăm", adaugă ei.

Peste 100 de laureaţi ai premiului Nobel au semnat un apel pentru pace

Peste 100 de laureaţi ai premiului Nobel au semnat un apel pentru pace în Ucraina, solicitând Rusiei să-şi retragă armata, scrie DPA.

Declaraţia, care a fost semnată de laureaţi ai premiului Nobel din diverse locuri ale lumii, a fost iniţiată de Max Planck Society şi Lindau Nobel Laureate Meetings.

  • Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.