Banca Mondială a anunțat miercuri suspendarea imediată a tuturor programelor sale de ajutor din Rusia și Belarus, ca răspuns la invazia Ucrainei, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„În urma invaziei ruse a Ucrainei și a ostilităților împotriva poporului ucrainean, Grupul Băncii Mondiale și-a oprit toate programele în Rusia și Belarus cu efect imediat”, a declarat instituția de la Washington într-un comunicat.

  • În Belarus, Banca Mondială s-a angajat la 11 proiecte în valoare totală de 1,15 miliarde de dolari.
  • În Rusia, conducea 4 proiecte reprezentând 370 de milioane, potrivit site-ului instituției.

Banca Mondială a mai subliniat în comunicatul său de presă de miercuri că nu a aprobat „nici un împrumut sau investiție nouă în Rusia din 2014”, adică de la anexarea Crimeei de către Moscova.

„De la jumătatea anului 2020, nu a fost aprobat niciun împrumut nou pentru Belarus”, a spus ea.

Președintele rus Vladimir Putin a lansat în urmă cu o săptămână o invazie a Ucrainei care a stârnit indignare în multe țări. De atunci, în Europa și America de Nord, sancțiunile economice s-au înmulțit.

Marți, Banca Mondială a anunțat că pregătește un ajutor de urgență de trei miliarde de dolari pentru Ucraina, din care cel puțin 350 de milioane ar putea fi eliberate în această săptămână.

Cealaltă instituție majoră de la Washington, Fondul Monetar Internațional (FMI), are în vedere și un ajutor suplimentar pentru Kiev, pe lângă cele 2,2 miliarde de dolari care trebuie eliberate până la sfârșitul lunii iunie.