Ministrul de Externe al SUA, Antony Blinken, a denunțat miercuri „retorica provocatoare” a președintelui rus Vladimir Putin despre armele nucleare, „o culme al iresponsabilității”, potrivit acestuia.

Secretarul de Stat al SUA, Antony BlinkenFoto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

O astfel de retorică „este periculoasă, crește riscul de confuzie și trebuie evitată”, a subliniat secretarul de stat în cadrul unei conferințe de presă, potrivit AFP.

Blinken a declarat miercuri că SUA rămâne deschisă diplomației cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina, dar a spus că nu există cale decât dacă Rusia își retrage forțele.

„Bineînțeles, rămânem deschiși să urmăm orice cale rezonabilă, dar este foarte greu să vedem vreo cale când bombele cad, avioanele zboară, tancurile rulează”, a spus Blinken reporterilor de la Departamentul de Stat. „Deci de-escaladarea, retragerea forțelor, ar deschide o cale de diplomație.”

Blinken a adăugat că SUA ar ajuta Ucraina din punct de vedere diplomatic dacă Kievul consideră că există o cale care ar putea pune capăt războiului, dar el a remarcat că Rusia „trece adesea prin pretenția diplomației” în timp ce își continuă calea agresivă.

Ministrul de Externe al SUA Antony Blinken va vizita Belgia, Polonia, țările baltice și Moldova în perioada 3-8 martie pentru a reafirma sprijinul SUA în fața amenințărilor Rusiei, a anunțat miercuri Departamentul de Stat.

Secretarul de stat va părăsi joi Statele Unite și se va opri mai întâi la Bruxelles pentru întâlniri cu omologii săi din Uniunea Europeană și țările NATO pentru a „discuta răspunsul global la invazia Rusiei” în Ucraina, se arată într-un comunicat de presă.

Apoi, pe 5 martie, va călători în Polonia, care se află în prima linie pentru primirea refugiaților care fug din Ucraina de la invazia rusă.

Blinken va discuta cu liderii polonezi „asistență suplimentară de securitate în fața agresiunii continue” a Rusiei în Ucraina, potrivit Departamentului de Stat.