​Georgia va solicita „imediat” aderarea la UE, a declarat președintele partidului de guvernământ, Irakli Kobakhidze, precizând că a cerut Bruxelles-ului să examineze „de urgență” această solicitare și să confere Georgiei statutul de candidat la aderare, potrivit AFP.

Manifestatii de sustinere a Ucrainei in GeorgiaFoto: Vano Shlamov / AFP / Profimedia

Anunțul vine după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui țară se confruntă cu o invazie armată rusă, a cerut ca Ucraina să fie integrată în UE printr-o procedură specială.

Zelenski a primit sprijinul Parlamentului European, care a adoptat marți, cu o majoritate covârșitoare, o rezoluție prin care se condamnă „agresiunea” rusă împotriva Ucrainei și se cere instituțiilor europene să „lucreze pentru acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina”.

Acest vot a fost văzut în Georgia, țară care s-a confruntat cu o intervenție armată a Rusiei în 2008, care a dus la pierderea a două teritorii separatiste, ca o fereastră de oportunitate pentru propria sa aspirație de a integra UE - obiectiv consacrat în Constituția sa.

Guvernul georgian și-a exprimat anul trecut intenția de a prezenta candidatura țării pentru intrarea în UE în 2024.

Georgia, ca și Ucraina, a semnat un acord de asociere cu Uniunea Europeană, care nu oferă însă nicio garanție pentru o integrare ulterioară.

După invazia Rusiei în Ucraina, în Georgia au avut loc masive manifestații de susținere a ucrainenilor.

  • Urmărește LIVE AICI toate informațiile despre războiul din Ucraina