La câteva zile după ce a vizitat Kievul pentru a filma scene pentru documentarul său despre invazia Rusiei, actorul-regizor de la Hollywood Sean Penn s-a alăturat exodului miilor de refugiați care fugeau în Polonia, scrie Reuters.

Sean PennFoto: Captura YouTube

Sean Penn filma un documentar în Ucraina

La doar câteva zile după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat ”operațiunea militară specială” a Rusiei, Penn a numit invazia „o greșeală brutală și îngrozitoare”, potrivit USA Today. „Dacă nu renunță, domnul Putin va face cea mai îngrozitoare greșeală”, a spus Penn.

Acesta a fost în noiembrie 2021, pe când Rusia pregătea trimiterea de trupe la granița cu Ucraina, făcând primele filmări pentru documentarul său.

Penn este de asemenea cunoscut pentru activismul său politic și implicarea în diverse cauze umanitare, inclusiv eforturile de ajutorare ale victimelor uraganului Katrina, cutremurului din Haiti din 2010 sau ale inundațiilor din Pakistan, din 2012.

În 2016, revista Rolling Stone a publicat un interviu pe care Penn l-a luat baronului mexican al drogurilor Joaquin „El Chapo” Guzman, în ascunzătoarea acestuia din junglă, cu puțin timp înainte de arestarea șefului cartelului.

Sean Penn s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski, în Ucraina

Penn a participat, de altfel, la briefingul de presă al președintelui Volodimir Zelenski din prima zi a invaziei Rusiei, înregistrând pentru documentarul său.

"Sean Penn se numără printre cei care susțin Ucraina. Țara noastră îi este recunoscătoare pentru o asemenea demonstrație de curaj și onestitate", se arată într-un comunicat din acea perioadă al Administrației Prezidențiale.

„Sean Penn demonstrează curajul de care le lipsește multor altora”, a scris Președinția ucraineană pe Facebook. „Regizorul a venit special la Kiev pentru a înregistra toate evenimentele care se petrec acum în Ucraina și pentru a spune lumii adevărul despre invazia Rusiei”.

Actorul a fotografiat și filmat din noiembrie trecut ceea ce urma să devină linia frontului în regiunea Donețk. Filmările pentru viitorul documentar, care este produs de VICE Studios, îl arătau pe actor în vizită la Forțele Armate ucrainene.

Penn ar fi intervievat personalităţi politice şi militare ucrainene, precum şi jurnalişti, în cadrul producţiei sale.

Într-o declarație de săptămâna trecută, actorul a lăudat poporul ucrainean pe care l-a numit un „simbol istoric al curajului”. „Dacă îi permitem să lupte singur, sufletul nostru este pierdut”, a scris Penn.

Sean Penn și-a părăsit mașina și a mers pe jos până la granița cu Polonia

Penn, în vârstă de 61 de ani, a postat pe contul său de Twitter o fotografie în care poartă un rucsac și ține un troller în timp ce merge de-a lungul unui drum, pe lângă o coloană de mașini.

„Eu și alți doi colegi am mers câțiva kilometri până la granița poloneză după ce ne-am abandonat mașina pe marginea drumului”, a spus Penn. „În aproape toate mașinile din această fotografie sunt doar femei și copii, majoritatea fără niciun bagaj, mașina fiind cel mai de valoare lucru pe care par să-l dețină”.

Tweet-ul nu explică de ce actorul laureat cu Oscar și însoțitorii săi au fost forțați să-și abandoneze vehiculul.

Un purtător de cuvânt din Los Angeles, Mara Buxbaum, a declarat pentru Reuters că Penn „a părăsit în siguranță Ucraina”. Ea a refuzat să răspundă la alte întrebări despre locul în care se află în prezent sau despre circumstanțele plecării sale din Ucraina.