​Ministerul Sănătății îi îndeamnă pe români să doneze sânge pentru militarii și cetățenii răniți în urma atacurilor Rusiei asupra Ucrainei. "România donează sânge pentru Ucraina. Printr-un gest simplu puteți ajuta la salvarea unei vieți!", este mesajul Ministerului Sănătății.

Transfuzie de sangeFoto: Life in View / Sciencephoto / Profimedia Images

"Dacă alegeți să donați sânge, potrivit Institutului Național de Hematologie Transfuzională, trebuie să fiți odihniți și bine hidratați, să nu fumați cu o oră înainte de donare și să nu consumați alcool, grăsimi, dulciuri concentrate, să nu luați medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice, etc) și să aveți un act de identitate cu dumneavoastră."

Se recoltează sânge persoanelor sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, la un interval de minimum două luni între donările de sânge total, fără a depăși 5 donări pe an pentru bărbați și 4 donări pe an pentru femei.

Pentru informații suplimentare despre donarea de sânge puteți consulta site-ul Institutului Național de Hematologie Transfuzională: https://www.inht.ro/conditii-de-admisibilitate-la-donarea-de-sange/.

Lista completă a centrelor unde puteți dona dar și adresele și numerele de telefon sunt disponibile aici: http://www.ms.ro/wp-content/uploads/2022/03/Adresele-%C8%99i-programul-de-lucru-pentru-donatori-ai-Centrelor-de-Transfuzie-Sanguin%C4%83-din-Rom%C3%A2nia.pdf.