Guvernul României trebuie să organizeze de urgență un coridor umanitar de evacuare pentru facilitarea accesului rapid și în siguranță în România a minorilor, adulților și vârstnicilor cu dizabilități, susțin cei de la Centrul pentru Resurse Juridice într-un apel adresat premierului Nicolae Ciucă, secretarul de stat Raed Arafat și ministrului Muncii, Marius Budăi.

Refugiati ucraineni la granita cu RomaniaFoto: AGERPRES

Potrivit CRJ, în Ucraina trăiesc 2.7 milioane persoane cu dizabilități și 100.000 de minori sunt instituționalizați în centrele de plasament. Pentru aceasta, autoritățile române trebuie să colaboreze cu poliția de frontieră și cu primăriile ucrainene pentru evacuarea în siguranță a rezidenților cu dizabilități din serviciile sociale și pentru reducerea perioadei de staționare la frontiera dintre Ucraina și România.

Cei de la CRJ afirmă că autovehiculele care duc ajutoare în partea ucraineană se întorc goale în România dar, prin colaborarea cu autoritățile ucrainene, acestea pot ajuta la transportul persoanelor cu dizabilități în România.

Totodată, Guvernul trebuie să desemneze în cadrul Task Force un responsabil pentru situația refugiaților persoane cu dizabilități, persoană care să poată coordona și prelua eforturile necesare adresării riscului iminent pe care aceste grupuri vulnerabile îl înfruntă acum.

Cei de la CRJ afirmă că în ulimele zile au identificat câteva necesități, semnalate pe grupurile de suport și nu numai, care trebuie abordate de urgență și pentru care e necesară o intervenție coordonată între DSU, Poliția de frontieră, Ministerul Muncii și alte instituții responsabile, „neputând intra doar punctual în sfera activităților societății civile, ci fiind obligația exclusivă a statului”:

  • necesitatea extragerii persoanelor cu dizabilități, a familiilor acestora, precum și a copiilor, adulți, vârstnicilor instituționalizați în centrele rezidențiale din Ucraina. Facilitarea de urgență a transferului în siguranță a acestor persoane către zone sigure pe teritoriul României;
  • facilitarea evacuării copiilor institutionalizati, izolați în subsolurile cladirilor acum, pentru care statul ucrainean și statul român trebuie să agreeze urgent o procedură legală care să ofere garanția protecției și trecerii graniței în siguranță;
  • transport și cazare pentru familii cu membrii (adulți sau copii) persoane cu dizabilități intelectuale, eventual și continuarea terapiilor în cazul celor care rămân în România;

Apelul poate fi citit în întregime aici.

Urmărește LIVE TEXT pe HotNews.ro principalele evenimente legate de războiul Ucraina