​​Singurul spital de copii din Cernăuți - regiune care s-a umplut de refugiați - a rămas fără medicamente și materiale sanitare. "Situația este gravă pentru că s-au oprit toate contractele de achiziție, fiind nevoie de medicamente în zonele în care se dau lupte. Farmaciile sunt goale", a relatat pentru HotNews.ro directorul medical al spitalului, dr. Aurel Roșca.

Dr Aurel Rosca, directorul medical al Spitalului de copii din CernautiFoto: Captura

Spitalul funcționează non-stop, fiind singura unitate medicală din regiunea Cernăuți care acordă asistență medicală pentru copii, pe profilul de chirurgie, neuro-chirurgie pediatrică, traumatologie, terapie intensivă sau nefrologie. Spitalul are 260 de paturi, inclusiv 30 de paturi pentru copii cu COVID, iar la acest moment sunt ocupate aproape 200.

HotNews.ro a stat de vorbă cu Aurel Roșca, neurochirurg pediatric român și directorul medical al spitalului, după ce acesta a cerut ajutorul Spitalului Județean de Urgență din Hunedoara, unde a trimis o listă de medicamente și materiale de care ar avea nevoie.

Medicul a povestit pentru HotNews.ro și care este atmosfera în Cernăuți: mulți au fugit din țară, dar cei mai mulți au rămas acolo și au plecat pe front pentru că vor "să apere țara și să elibereze pământul Ucrainei". Are și doi colegi medici - pediatru și anestezist - care au plecat pe front pentru a acorda asistență medicală. Asta, în timp ce orașul s-a umplut de refugiați.

"Chiar dacă nu vom avea valuri de refugiați sau răniți, spitalul trebuie să funcționeze pentru că este singurul din regiune"

Ce spune medicul despre situația din spital:

  • "Situația este gravă pentru că s-au oprit toate contractele pentru a cumpăra medicamentele și materialele pentru acest an, astfel încât să aibă acces la acestea spitalele din Kiev sau Harkiv, zone bombardate.
  • Suntem în imposibilitate de a mai cumpăra din Ucraina medicamente și ceea ce ne trebuie, inclusiv produse de igienă și hrană pentru bebeluși. Au nevoie de mâncare, iar noi nu mai avem și nu avem de unde să cumpărăm.
  • În Cernăuți, farmaciile s-au golit și mai sunt foarte puține rezerve, poate pentru o săptămână, de seruri sau antibiotice și suntem forte îngrijorați. Ne mai ajută oameni din Cernăuți, din Bucovina.
  • Slavă lui Dumnezeu că până acum la noi nu au fost aduși copii răniți, dar nu putem ști ce se întâmplă de pe o zi pe alta.
  • Ne putem aștepta la un număr mare de copii care să aibă nevoie de asistență medicală aici, în timp ce Cernăuțiul este plin de refugiați, care au și ei nevoie de ajutor, și continuă să vină refugiați. Asta este marea îngrijorare legat de lipsurile pe care le avem.
  • Spitalul de adulți din Cernăuți - care a primit luni primul rănit în război - mai are rezerve pentru aproximativ o lună.
  • Noi am cerut ajutor după posibilitate. Am cerut, de exemplu, anumite anestezice, nu știu dacă va fi posibil, noi așteptăm tot ce ne pot da.
  • Chiar dacă nu vom avea valuri de refugiați sau răniți, spitalul trebuie să funcționeze, pentru că este unicul din regiunea Cernăuți, toții copiii cu probleme vin aici".

Apelul medicului din Cernăuți a fost transmis de managerul spitalului din Hunedoara către grupul civic "Help Hunedoara", care s-a implicat în perioada de lockdown în acțiuni de ajutare a medicilor hunedoreni în lupta cu Covid.