Volodimir Zelenskiy a discutat vineri cu omologul polonez Andrzej Duda pentru a cere asistență în domeniul apărării din partea membrilor est-europeni ai NATO și ajutor pentru a aduce Rusia la masa negocierilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Ne apărăm libertatea, țara noastră. Avem nevoie de o asistență internațională eficientă. Am discutat acest lucru cu Andrzej Duda. Am făcut apel la țările din Formatul București 9 pentru ajutor în domeniul apărării, sancțiuni, și presiune asupra agresorului. Împreună trebuie să punem Rusia la masa negocierilor. Avem nevoie de o coaliție anti-război”, a scris președintele ucrainean pe Twitter.

Formatul București 9 este o organizație înființată în noiembrie 2015 la București, România, la inițiativa președintelui român Klaus Iohannis și a președintelui polonez Andrzej Duda, în cadrul unei întâlniri bilaterale. Membrii săi sunt Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Republica Cehă.

Acesta a apărut în urma atitudinii agresive a Rusiei în urma anexării Crimeei și a intervenției sale ulterioare în estul Ucrainei, ambele în 2014.