Australia a învinuit vineri China pentru că ar fi „colacul de salvare” a Rusiei, prin refuzul de a condamna invazia din Ucraina și pentru decizia sa „inacceptabilă” de a relaxa restricțiile privind importurile de grâu provenind din Rusia, scrie AFP.

Scott MorrisonFoto: STR / AFP / Profimedia

Lumea trebuie să fie unită în a condamna războiul Rusiei în Ucraina, a declarat premierul australian Scott Morrison, subliniind „lipsa unui răspuns puternic a Chinei”.

În vreme ce invazia este în plină desfășurare, aducând sancțiuni severe ale Occidentului împotriva Kremlinului și a aliaților săi, Beijingul a anunțat că va permite importurile de grâu rusesc. „Nu aruncați Rusiei un colac de salvare în timp ce aceasta invadează o altă țară. Este pur și simplu inacceptabil”, a spus Morrison.

Vama chineză anunțase joi că va permite importuri din toate regiunile Rusiei față de doar șapte, câte erau prevăzute anterior în acordul comercial.

Rusia produce aproximativ un sfert din grâul mondial, conform cifrelor Națiunilor Unite, ceea ce le aduce miliarde de dolari pe an. Ucraina reprezintă 10% din producția mondială, dar războiul și sancțiunile le-ar putea afecta producția și ar putea duce la creșterea prețurilor la alimente în întreaga lume.

Puterile occidentale au denunțat acțiunile militare ale președintelui Putin, sancționând bănci, oligarhi și oficiali ruși.

La rândul său, Beijingul a cerut dialog și și-a exprimat înțelegerea față de preocupările „rezonabile” de securitate ale Kremlinului.

Prim-ministrul australian nu a menționat însă India, un mare cumpărător de arme rusești, care s-a abținut și ea să condamne intervenția militară a lui Putin.

Relațiile dintre China și Australia sunt la cel mai jos nivel istoric. Cele două țări se denunță reciproc, iar Beijingul a impus numeroase sancțiuni comerciale produselor australiene.

Dl Morrison a pus China și securitatea națională în centrul campaniei sale pentru un al doilea mandat în alegerile care vor avea loc în mai.

Urmărește aici evoluția LIVE TEXT a evenimentelor din Ucraina