„Opriți această nebunie!”: La Berlin, Paris sau chiar Praga și Varșovia, mii de manifestanți au protestat joi în multe țări față de invazia Ucrainei. În Rusia au fost arestați peste 1.000 de protestatari, relatează AFP.

Proteste anti-razboi in EuropaFoto: Paul Zinken / AFP / Profimedia Images

Aproape 1.400 de persoane au fost arestate de poliția rusă în 51 de orașe, majoritatea la Moscova și Sankt Petersburg, potrivit ONG-ului specializat OVD-Info. AFP a asistat la zeci de arestări numai în Piața Pușkin din centrul Moscovei.

În fața ambasadei Rusiei la Berlin, un manifestant ridică o pancartă pe care scrie: „Opriți această nebunie, salvați viața, gata cu minciunile”. Mulți alții poartă culorile naționale ale Ucrainei.

„Toată lumea ar trebui să vină astăzi aici și să susțină Ucraina și să spună că războiul trebuie să se încheie”, a declarat pentru AFP Olga Kupricina, 32 de ani, din Kaliningrad și care locuiește în Germania din octombrie.

”Putin mi-a jefuit deja casa”

"Ucrainenii și rușii sunt frați și surori. Toți prietenii și rudele mele sunt în stare de șoc și nu vor război", a spus ea.

"Vrem să arătăm că suntem împotriva războiului. Suntem ruși și venim din Rusia. Ucraina a fost întotdeauna o țară foarte prietenoasă cu noi și o țară apropiată", a spus Ekaterina Studnitzky, 40 de ani, dintre care 16 i-a petrecut în Germania.

Ucrainenii au protestat și la Poarta Brandenburg.

Vladimir „Putin mi-a jefuit deja casa pentru că sunt din Donețk, iar eu și familia mea am fost nevoiți să plecăm din cauza războiului”, spune Sofia Avdeeva, o studentă în vârstă de 22 de ani.

"Nu vreau ca toată Ucraina să cunoască aceeași soartă. Mi-am luat deja la revedere de la casa mea, dar nu vreau ca toată țara să treacă prin iadul prin care am trecut", a continuat ea, înainte de a spune că președintele rus „ar trebui să moară”.

În Georgia, teatrul unei intervenții rusești în 2008, mii de oameni au manifestat în principalele orașe. „Putin a atacat astăzi nu numai Ucraina sau Georgia cu ani în urmă, ci însăși ideea de libertate”, a spus Keti Tavartkiladze, profesor de matematică, în vârstă de 61 de ani, din Tbilisi.

„Opriți războiul lui Putin”

La Praga, unde tancurile rusești au intervenit în 1968, câteva mii de oameni au manifestat în Piața Wenceslas, apoi au mărșăluit către Ambasada Rusiei, purtând o mare caricatură cu Hitler și Putin.

În fața impunătoarei clădiri a misiunii diplomatice ruse, manifestanții au scandat „Slavă Ucrainei, glorie eroilor”.

La Paris, în fața ambasadei Rusiei s-au adunat câteva sute de oameni, printre care mai mulți candidați la alegerile prezidențiale din aprilie precum ecologistul Yannick Jadot sau fostul ministru Christiane Taubira.

La Varșovia, o țară care se învecinează cu Ucraina, un drapel rusesc a fost ars de un manifestant în fața ambasadei Rusiei.

Mitinguri au fost organizate în paralel la Beirut și Tokyo. La Dublin, Haga și Amsterdam, sute de oameni au participat joi la mitinguri în fața reprezentanțelor ruse.

La Istanbul, în jur de 40 de persoane s-au adunat joi dimineață în fața consulatului rus pentru a cânta imnul ucrainean și pentru a ridica portrete ale președintelui rus, cu fața acoperită de sânge.

Diaspora ucraineană a cerut de asemenea un miting la Berna, la care au participat câteva sute de oameni sub sloganul „Opriți războiul lui Putin”.

„Ne simțim distruși (...) E un sentiment foarte rău când mama ta te sună la 6 dimineața și îți spune că războiul a început. Așa că ne-am hotărât să plecăm de la muncă pentru a veni să spunem ”nu” în fața ambasadei ruse”, a declarat pentru AFP Yevhenii Osypchuk, un mecanic auto în vârstă de 27 de ani, care a participat la un miting la Stockholm.

Urmărește aici, evoluția LIVE TEXT a evenimentelor din UCRAINA: