​NATO și-a activat oficial planurile de apărare pentru prima dată în istoria sa, după ce Rusia a invadat Ucraina. Ce înseamnă acest lucru?

Klaus Iohannis si Jens Stoltenberg, la baza KogalniceanuFoto: Presidency.ro

Comandantul suprem al forțelor militare NATO, generalul Tod Wolters, va avea puteri sporite, acordate de aliați, pentru a acționa rapid în fața oricărei amenințări. De asemenea, el va putea disloca forțe și capabilități unde este necesar de la Marea Neagră la Marea Barents, de la Oceanul Atlantic la Marea Mediterană, a explicat într-o declarație secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Planurile de apărare includ și România.

Peste 100 de aeronave de luptă sunt în alertă maximă pentru a proteja spațiul aerian aliat. De asemenea, 120 de nave patrulează spațiul maritim al aliaților, de la Marea Nordului la Marea Baltică, de la Marea Neagră la Marea Mediterană.

Trupe suplimentare și elicoptere și avioane F35 au fost desfășurate de SUA în Polonia, România și Țările Baltice.

Am activat planurile de apărare pentru a putea desfăşura capacitatea forţei de reacţie rapidă acolo unde va fi necesar", a anunțat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg , după ce a condus o reuniune de urgenţă a ambasadorilor statelor membre ale Alianței.

Urmărește aici, evoluția LIVE TEXT a evenimentelor din UCRAINA: