Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat în timpul reuniunii de urgență a Consiliului de Securitate un apel stăruitor către președintele rus Vladimir Putin, cerându-i să își retragă trupele și să „înceteze imediat” atacul lansat asupra Ucrainei, relatează AFP. Reuniunea ONU a fost de asemenea scena unui schimb tensionat de replici între diplomații rus și ucrainean.

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia (dreapta) și secretarul general al ONU, Antonio Guterres (stânga), în timpul reuniunii de urgență a Consiliului de Securitate pe tema crizei din UcrainaFoto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

La numai câteva minute după începerea acestei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, a doua din ultimele trei zile dedicată crizei ucrainene, Vladimir Putin anunța într-un discurs televizat surpriză, în toiul nopții, că a „luat decizia unei operațiuni militare” în Ucraina.

„Președinte Putin, în numele umanității...!”

Acest „război” declanşat de Rusia în Ucraina, care „nu are niciun sens”, „trebuie să înceteze acum”, a transmis Antonio Guterres în cadrul reuniunii ONU.

„Președinte Putin, în numele umanității, aduceți-vă trupele înapoi în Rusia!”, a implorat șeful ONU, vizibil afectat de anunțul lansării unei operațiuni militare în Ucraina, chiar în timpul desfășurării acestei sesiuni de urgenţă a Consiliului de Securitate.

„Este cel mai trist moment din mandatul meu de secretar general al Naţiunilor Unite”, a adăugat el.

„În numele umanităţii, nu permiteţi declanşarea în Europa a ceea ce ar putea fi cel mai mare război de la începutul secolului”, a insistat Antonio Guterres.

Potrivit lui Guterres, acest conflict ar putea avea consecinţe „devastatoare pentru Ucraina, pentru Rusia”, şi imprevizibile pentru economia mondială deja puternic lovită de pandemia de Covid-19.

Iar în cazul în care acest conflict va „duce la un război generalizat, este dificil de prevăzut cât de dramatic va fi, în privinţa numărului de persoane care ar muri, a numărului de persoane strămutate, a numărului de persoane care ar pierde speranţa în viitor”, a mai afirmat secretarul general al ONU.

„Criminalii de război merg direct în iad, dle ambasador”

Reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate a fost de asemenea scena unui schimb tensionat de replici între diplomații rus și ucrainean.

Ucraina cere Rusiei și ONU să „pună capăt războiului”, a transmis ambasadorul ucrainean la Organizația Națiunilor Unite, Serghei Kisliţia.

„Sunați-l pe Putin, sunați-l pe Lavrov (ministrul de externe rus) pentru a stopa această agresiune”, a îndemnat Kisliţia, adresându-i-se omologului său rus, Vasili Nebenzia.

Kisliţia i-a mai cerut ambasadorului rus, a cărui ţară deţine în această lună preşedinţia prin rotaţie a Consiliului de Securitate al ONU, să demisioneze, dat fiind „războiul” lansat de țara sa împotriva Ucrainei.

„Nu e un război, e operațiune militară”, a replicat Nebenzia.

„Nu există purgatoriu pentru criminalii de război, ei merg direct în iad, dle ambasador”, i-a transmis Kisliţia omologului rus.

„Nu suntem agresivi faţă de poporul ucrainean, ci faţă de junta aflată la putere la Kiev”, a răspuns Vasili Nebenzia.

Citește și: Putin este un Hitler al zilelor noastre, spune fostul președinte al Ucrainei Poroșenko / Atmosferă tensionată în Parlamentul de la Kiev

---

Citește LIVETEXT pe HOTNEWS.RO despre evenimentele din Ucraina: