Aproximativ 600 de elevi de liceu din statul indian Bihar (est) au fost exmatriculati, au anuntat autoritatile vineri, pentru ca au copiat la un examen cu ajutorul parintilor, care au fost surprinsi in timp ce se catarau pe zidurile scolii pentru a le da fituici, noteaza Mediafax.

Parinitii se catara pe ziduri pentru a-si ajuta copiii sa copiezeFoto: Captura YouTube

Incidentul a ajuns in centrul atentiei in intreaga tara dupa ce televiziunea indiana a prezentat imagini in care parinti si prieteni ai elevilor sunt surprinsi riscandu-si viata pentru a-i ajuta pe elevi sa copieze.

Peste 1,4 milioane de elevi participa la aceste teste, in aproximativ 1.200 de licee din statul Bihar. Ei sunt supusi unor presiuni uriase, deoarece daca nu iau examenul nu-si pot continua studiile liceale.

Profesori si oficiali din invatamant care supravegheaza examenul au prins sute de studenti care au introdus ilegal in salile de examinare carti si fituici pentru a copia.

"Este practic imposibil sa fie examinati fara cooperarea parintilor", a declarat P.K. Shahi, ministrul Educatiei din Bihar. El a adaugat ca este totusi imposibil sa fie monitorizati toti cei aproximativ sase milioane de parinti si alte persoane care-i insotesc pe elevi la centrele de examinare.

Autoritatile de la nivelul statului au postat politisti la toate scolile in care se desfasoara examenul, "dar nu putem folosi forta pentru a-i indeparta pe parinti", a subliniat ministrul.

Secretarul Comisiei de examinare de la nivelul statului Sriniwas Tiwari a declarat ca studentii prinsi copiind risca sa le fie interzis sa repete examenul timp de trei ani, o amenda sau chiar inchisoarea.

Aceasta practica pare sa fie deosebit de extinsa in Bihar, comenteaza AP, adaugand ca nu exista informatii potrivit carora cineva sa fi facut inchisoare pentru aceasta infractiune.