Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus marți, într-un interviu acordat mai multor televiziuni românești, că România a sprijinit Ucraina, de la începutul războiului cu Rusia, cu 15 „pachete” de ajutoare militare. Nu este clar ce înseamnă acest lucru și ce ajutor concret a oferit țara noastră, însă Zelenski a mulțumit poporului român pentru sprijin.

Volodimir ZelenskiFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Zelenski a vorbit despre dificultățile pe care țara sa a trebuit să le înfrunte, mai ales în primele zile de război și mai apoi în timpul iernii, când trebuiau rezolvate probleme precum lipsa electricității.

„Așa că, aceste fapte, și anume că România ne-a dat deja 15 pachete, sunt foarte importante. Acum, de ce avem nevoie, vă voi împărtăși ce avem nevoie, cred că știți”, a spus Volodimir Zelenski, citat de stirileprotv.ro.

În plus, președintele Ucrainei a spus că discuțiile de marți pe care le-a avut cu oficiali români s-au concentrat și în jurul celui de-al 16-lea pachet pe care România l-ar putea oferi drept sprijin. Zelenski s-a adresat direct poporului român, spunând că este foarte recunoscător pentru tot ajutorul oferit.

  • „Deci, în primul rând, am vorbit despre cel de-al 16-lea pachet din partea Guvernului român, pentru a sprijini Ucraina pe câmpul de luptă. Suntem foarte recunoscători oamenilor. Așa cum ați spus, e prima conversație cu poporul (român, n. red.), așa că le mulțumim oamenilor, poporului din România, în primul rând.
  • Trebuie să știți că voi decideți cum să ajutați Ucraina, ca în toate țările din lume. Pentru că guvernul, liderii, de asemenea, caută în societate acest sprijin. Și președintele vostru, sunt foarte recunoscător, Guvernul vostru... Și sunt recunoscător, pentru că ei se bazează pe sprijinul dumneavoastră. Așa că sunt foarte recunoscător că ați acordat un sprijin atât de puternic Ucrainei”, a mai spus președintele Ucrainei.

Declarațiile lui Volodimir Zelenski vin în contextul în care Guvernul României nu a vorbit niciodată în spațiul public despre ajutorul concret pe care țara noastră l-a oferit Ucrainei. De altfel, fostul ministru de externe, Bogdan Aurescu, spunea într-un interviu în care reporterul BBC încerca să afle ce sprijin a oferit țara noastră către Ucraina că România nu face publice aceste lucruri pentru că „aceasta este politica Guvernului nostru”.

Citește și: