Premierul Romaniei Victor Ponta a discutat la Realitatea TV despre recentul scandal al privatizarii Oltchim si despre taxele si impozitele ce vor creste in 2013: "Domnul Diaconescu are in minte ca are imunitate si nu va fi tras la raspundere pentru oferta falsa de la licitatie sau pentru actele false prezentate la o banca pentru ca dansul reprezinta si interesele politice ale PDL". "M-am enervat foarte tare ca nu am fost consultat si ca n-au explicat ei ceea ce explic eu acum, este dreptul legal al primarului ca, odata la trei ani, sa mareasca daca vrea taxele locale. Aici vorbim despre autoritatea si autonomia locala si de Legea finantelor publice locale".

Victor Ponta Foto: Hotnews

Principalele declaratii ale premierului Victor Ponta

  • Despre scandalul privatizarii Oltchim: Daca am fi avut un sistem de justitie mai bun in Romania poate domnul Diaconescu nu ar mai fi putut participa la licitatie. Domnul Diaconescu are in minte ca are imunitate si nu va fi tras la raspundere pentru oferta falsa de la licitatie sau pentru actele false prezentate la o banca pentru ca dansul reprezinta si interesele politice ale PDL.
  • Documentele bancare false si informatiile conform carora se demonstra ca nu exista cei 45 de milioane de euro au aparut dupa licitatia Oltchim. Domnul Diaconescu nu are niciun investitor strain in spate.
  • Diaconescu a scris intr-un document oficial ca detine banii respectivi. Banii in pungi erau banii prietenei lui Diaconescu din banca, 1 milion si ceva de euro. Am aflat ca nu-i detine. Toate lucrurile trebuiau dovedite. Poate ca de maine cineva il va intreba de ce a prestat documente false.
  • Despre situatia de la DNA si Parchetul General: Transparenta a fost totala si s-a inscris cine a vrut iar daca presedintele Traian Basescu nu va fi multumit de nominalizarile doamnei Pivniceru cu siguranta le va respinge. Am incurajat-o pe Pivniceru sa discute cu presedintele Traian Basescu.
  • La noi Parchetul se conduce prin interimari. E o farsa, daca nu reusim sa avem niste sefi...
  • Eu stiu un singur lucru, ca una din temele odiase de la referendum a fost "Dle, l-au suspendat pe Basescu, pentru ca vor Ponta si Antonescu sa schimbe procurorii". Dl Antonescu a fost presedinte interimar, eu am fost ministrul de Justitie, am fost chiar criticati de ai nostri de la USL si tot nu i-am schimbat pe procurori.
  • Nu, nu eram multumit de dl Morar si de dna Kovesi, dar nu am considerat ca era normal ca o nemultumire a mea ca om politic, ca prim-ministru, si o nemultumire a dlui Antonescu, ca presedinte interimar, sa influenteze ceea ce se intampla in justitie.
  • Unul din punctele - si ma bucur ca am castigat foarte multa credibilitate la Bruxelles - pe care l-am discutat cu dl Barroso, i-am spus "Macovei va minte, nu l-am suspendat pe Basescu ca sa-i schimbam pe Kovesi si Morar, ci pentru ceea ce noi am considerat ca merita sa fie suspendat, motiv pentru care, vedeti, nici nu au fost schimbati".
  • Acum avem o procedura transparenta in care cine doreste sa participe si-a depus dosarul. Astazi a fost ultima zi, nici nu stiu cine si-a depus dosarul, nu stiu si nu e treaba mea pe cine va propune dna Pivniceru, dar stiu un singur lucru, ca, dupa ce ca esti interimar la DNA, sa te duci interimar la Parchetul General si sa pui un interimar la DNA… asta nu e o chestie serioasa. O institutie condusa de interimari are o mica problema. 
  • Starea de interimat este cea mai rea posibila. Interimarul n-are nici responsabilitate prea mare pentru ce se intampla si are dependenta directa doar de cel care l-a numit si il sustine acolo - presedintele Basescu.
  • O persoana, in baza acestei proceduri transparente si cu avizul CSM, pe care presedintele o va nimi in functie, va avea un mandat de trei ani, si cu asta inchidem minciunile si aberatiile ca a vrut USL sa faca nu stiu ce cu procurorii.
  • Morar a spus ca nu vrea in cursa pentru PICCJ, el vrea sa fie numit direct.
  • (despre detasarea Codrutei Kovesi la MAE) Stiu ca cererea i-a apartinut dnei Kovesi si ca MAE a eblocat acel post de la Bruxelles, iar CSM, care trebuie sa aprobe detasarea unui magistrat, s-a reunit ieri la 18.00 - am apreciat viteza cu care s-a reunit, au avut cvorum, ii felicit, eram obisnuit cu alt ritm - si a aprobat.
  • Referitor la criticile secretarului general al Comisiei Europene la adresa ministrului Justitiei premierul Victor Ponta a raspus: "Ne-am obisnuit sa explicam ca cel care paraste minte". A mai mentionat referitor la criticile CE despre lipsa de transparenta privind procedura de numire a procurorilor: "Mai multa transparenta decat ca si-a depus cine a vrut si ca discutam despre asta la televizor, ce inseamna mai multa transparenta? Din comisia care examineaza face parte un procuror de la  DNA si unul de la Parchetul General. Ce se poate face pentru mai multa transparenta? Sau cumva este "daca nu-l desemnati pe Morar inseamna ca nu sunteti transparenti".
  • Despre proiectul MFP privind cresterea taxelor si impozitelor in 2013 cu 16%: Nu le dati oamenilor stirea ca asa va fi. Cand am vazut stirea, ca eu n-am vazut propunerea, am pus mana pe telefon, l-am sunat pe Florin Georgescu: "Dle, ati innebunit, ce-aveti?", "Nu stiu nimic, stai sa-l sun pe dl Liviu Voinea", il suna pe dl Voinea, care spune "Nu stiu nimic, stati sa verific", ca asa-i la Ministerul de Finante, ca "Intr-o scrisoare pierduta".  Dupa care, m-au sunat inapoi in aceeasi ordine si mi-au explicat.
  • O data la trei ani, autoritatile locale, au voie - nu au obligatia - sa actualizeze taxele locale cu inflatia. Pentru asta MFP da o hotarare in care spune cat e inflatia si cat e maximul cu care pot sa mareasca, iar de la anul primarul de la Bucuresti, Pitesti, Ploiesti, daca considera ca are nevoie de mai multe venituri, pana la 16%, poate sa mareasca anumite taxe.
  • In 2013 - in afara de cota unica, pe care am stabilit-o cu colegii liberali si ramane 16% - nu avem in vedere alte cresteri de taxe si impozite, avem in vedere un singur lucru important: cresterea redeventelor, pentru ca in 2014 expira si acel contract pe care il aveam cu OMV si, practic, in 2013 trebuie sa discutam cu toti cei care exploateaza resurse naturale despe redevente, si putem sa discutam despre o mai buna incasare la bugetul de stat.
  • In rest, ceea ce a aparut pe site, si sigur ca m-am enervat foarte tare ca nu am fost consultat si ca n-au explicat ei ceea ce explic eu acum, este dreptul legal al primarului ca, odata la trei ani, sa mareasca daca vrea taxele locale. Aici vorbim despre autoritatea si autonomia locala si de Legea finantelor publice locale.
  • La Ministerul Finantelor este ca in "D'ale Carnavalului", de Caragiale. Ministerul Finantelor nu stia cine a pus informatia pe site.
  • Romania in acest an, in afara de notele bune primite de la FMI, are crestere economica, undeva la 1,5%. Romania s-a imprumutat in luna septembrie cu o dobanda de aproximativ 5%, foarte buna in comaparatie cu imprumuturile contractate de Spania. Romania are asigurat viitorul financiar in UE
  • Guvernul investeste in internet gratuit: Dupa ce am avut licitatia 4G din Romania si am incasat 700 de milioane de euro e normal sa investim in acelasi domeniu
  • Despre informatia conform careia presedintele Traian Basescu doreste un Megaminister al informatiilor: "Cred ca presedintele Basescu fiind obisnuit sa aiba un minister numai al sau...Trebuie, desi nu mi-e usor, sa inteleg ca trebuie sa fac diferenta intre institutie si persoana. Eu sunt foarte calm, dornic de colaborare. Basescu intelege prin "colaborare" subordonare
  • Despre vanzarea CFR Marfa, TAROM: Priviti cazul Oltchim. Acolo cu conducere si management de stat am ajuns la sute de milioane datorii. Pentru Oltchim, trebuie un investitor privat. La CFR Marfa, care e pe pierdere, o participare de capital privat...Exista posibilitatea sa dai 49%. E nevoie de un investitor privat. Statul nu are bani sa investeasca in CFR Marfa
  • Despre candidatura lui Diaconescu in colegiul lui Ponta: In 2008, la alegeri, Nicolae Mischie a zis ca unde candideaza Ponta vine si el. Eu am luat 52%, el 3. Eu candidez tot in Tg. Jiu. E binevenit. E un oras superb. Oamenii din Gorj sunt faimosi pentru ca iubesc muzica, nu circul. Sa candideze unde vrea
  • La inceputul lui 2013 nu trebuie sa ratam ocazia de a modifica Constitutia ca sa lamurim cu ce se ocupa presedintele, premierul si ce face Parlamentul. Cu cat a devenit mai popular, cu atat Basescu a devenit mai puternic in institutiile statului

Alte declaratii:

  • Eu stiu un singur lucru, ca una din temele odioase de la referendum a fost: "Dle, l-au suspendat pe Basescu, pentru ca vor Ponta si Antonescu sa schimbe procurorii". Dl Antonescu a fost presedinte interimar, eu am fost ministrul de Justitie, am fost chiar criticati de ai nostri de la USL si tot nu i-am schimbat pe procurori
  • Noi (USL-n.red.) nu vom guverna cu Dan Diaconescu. Daca cei de la PDL nu vor accepta o coalitie cu PPDD nu au cum sa guverneze
  • Nu sunt de acord cu proiectul domnului Madalin Voicu de gratiere a detinutinutilor care au o pedeapsa de pana la sase ani. Madalin Voicu e un personaj special.