Premierul Victor Ponta a declarat miercuri seara, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca in calitate de ministru interimar al Justitiei nu poate convoca sedinte ale Consiliului Superior al Magistraturii si nici nu poate cere explicatii procurorilor cu privire la temeiul cercetarilor desfasurate de ei. Ponta a precizat ca va participa la sedinta CSM din 20 august si va pune pe ordinea de zi "discutia despre abuzurile, pentru ca nu ma feresc sa spun, e vorba categoric de un abuz aici, macar prin faptul ca procurorii DNA nu au competeta sa ancheteze decat fapte de coruptie, nu fapte ce tin de legea referendumului, si CSM-ul, daca va considera, sa declanseze o ancheta in acest sens".

Victor PontaFoto: Consiliul European

UPDATE 1 Contactat de Mediafax, premierul a declarat ca este de acord cu presedintele interimar in ceea ce priveste anchetele procurorilor. "Intr-adevar, sunt de acord cu Crin Antonescu, ceea ce se intampla in aceste zile e o persecutie politica impotriva oamenilor care au votat", a spus Ponta. "In conformitate cu legea, eu nu pot sa convoc CSM, voi merge la CSM luni, pe 20, si voi ridica problema persecutiilor", a precizat premierul.

UPDATE 2 Intr-o interventie la Romania TV, premierul Ponta a declarat ca in sedinta de luni a CSM ii va cere procurorului general Laura Codruta Kovesi explicatii cu privire la cercetarile procurorilor in teritoriu si la o serie de actiuni legate de referendum si ca "dna Kovesi are aceasta obligatie in fata CSM-ului sa de aceste explicatii si voi fi acolo". Intrebat daca numai in fata CSM-ului pot fi date explicatii cu privire la anchete, in conditiile in care presedintele interimar i-a solicitat o pozitie publica in cursul zilei de joi, Ponta a apreciat ca "ar fi in interesul intregii tari ca dna Kovesi sa iasa si maine, si in aceasta seara."

Intrebat daca exista tensiuni intre el si presedintele interimar, Victor Ponta a raspuns: "nici una, nici vorba, lucram foarte bine". In ceea ce priveste avertismentul dat de presedintele interimar, premierul a declarat "sigur ca as vrea sa fiu mai activ (in disputa legata de anchetele cu privire la referendum - n.r). Ministrul Justitiei are niste atributii extrem de limitate. Pentru ca, singur, am o experienta de magistrat in spate sustin in totalitate demersul presedintelui Antonescu de a-i cere dnei Kovesi niste explicatii pentru cei 8,5 milioane de romani cinstiti si corecti care au votat."

"In baza Art 27 din Legea 317 de organizare a Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul interimar al Justitiei nu are cum sa convoace Consiliul, doar presedintele sau vicepresedintele consiliului (au aceasta putere - n.r.). Daca as fi avut acest drept legal, as fi convocat CSM de mult, in primul rand pentru a a obtine detasarea dnei Pivniceriu in functia de ministru al Justitiei", a declarat premierul la Antena 3.

Intrebat daca poate cere explicatii procurorilor cu privire la temeiul cercetarilor desfasurate, Ponta a afirmat ca "nu", adaugand ca va participa la sedinta CSM din 20 august pentru a discuta despre aceste anchete.

"Realmente cred ca este intolerabil si ca este un atac la democratie sa incerci sa ii anchetezi pe cei 8,5 mil de romani care si-au exercitat un drept constitutional, acela de a vota. [...] Cred ca presedintele suspendat dl Traian Basescu a exercitat in mod clar si exercita in mod clar presiuni asupra oamenilor pe care domnia sa i-a numit, fie ca e dna Kovesi, fie ca e dl Morar, si ca in acest moment este un razboi intre dreptul democratic al poporului de a decide si un presedinte care mai are cateva institutii care il apara", a mai declarat Victor Ponta

Potrivit premierului, "in mod sigur, un proces electoral cum a fost cel al referendumului, un proces de altfel democratic, de la momentul in care a dat un rezultat zdrobitor impotriva presedintelui suspendat s-a transfortmat practic intr-un proces politic, pentru ca niciodata pana acum nu s-au ridicat liste electorale. [...] Desi Parchetul in mod corect a spus Curtii ᅡdom'le, daca vreti listele cereti-le de la noiᅡ si CCR zice ᅡnu le cerem de la voi, le cerem de la Guvernᅡ, desi guvernul nu le are. Sigur, nu inteleg si probabil ca in adresa catre Parlament se va explica cum au fost interceptate telefoanele unor ministri membri ai CSAT, pentru ca domnul Rus era membru al CSAT la momentul in care ii era interceptata convorirea telefonica. Sigur ca nu inteleg cum este legal -mai degraba e ilegal-, sa dai in presa, e adevarat presa dlui Basescu, convorbirile private ale unor ministri. Toate aceste lucruri le vom discuta la CSM, de aceea voi participa pe 20 la sedinta."