Avem în sfârșit un weekend cu temperaturi mai adecvate pentru această perioadă 14-17 grade, dar și nori și ploi. Vor fi zile și în care e recomandat să lași mașina acasă, căci, cel puțin duminică, orașul va fi blocat de un maraton.

Festivalul East European Comic-Con, 2021Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Cafeaua o poți bea aproape de Parcurile Floreasca și Herăstrău, la Cup. (Jean Texier 1). Găsești aici și sandvișuri cu focaccia, băuturi răcoritoare artizanale sau produse de patiserie care să meargă de minune cu cafeaua, cum ar fi cinnamon rolls.

Avem și două locații care au anunțat evenimente gastronomice. Unul dintre ele se întâmplă la Ou_bucurești (Berthelot 86). „Așadar, am promis la începutul anului că vom face un eveniment pe lună cu #șuberek și a sosit momentul.

În acest weekend, 20-21.04.2024, vine doamna Cadîr să-și bată recordul de făcut #suberek și la fel ca în edițiile anterioare, vom avea cele două variante disponibile, cu carne, respectiv cu brânză”, scriu organizatorii. Porțile se deschid la 10:00 porțile și se poate sta până la 15:00. Nu se fac rezervări, dar terasa este deschisă.

Relativ aproape este și terasa celor de la J’ai Bistrot (Griviței 55), care este acum deschisă în mod oficial, iar glicina este în plină floare. Au și chestii noi în meniu, cum ar fi berea nefiltrată cu sare de mare, bere la draft, dar și Chicken Satay, Salată cu creveți sau Salată Shopska.

Celălalt eveniment gastronomic are loc la Hashtag Pub (Mihai Bravu 32), care a anunțat că în acest weekend a dat startul sezonului de vară în grădină cu: DOGS IN A BUN pe 20-21 aprilie.

Așadar, poți să încerci în exclusivitate trei rețete noi de Hot Dogs delicioși: Dog învelit în bacon cu varză murată, sos de muștar, ketchup, ceapă prăjită, chiflă artizanală cu maia; Dog, sos muștar, coleslaw cu morcovi, țelină și stafide, shallot mayo, castraveți murați și ceapă prăjită, chiflă artizanală cu maia; Dog, sos de brânză, crispy bacon, sos chimichurri, ceapă roșie pe grătar, ketchup, chiflă artizanală cu maia. Mai mult, acum au și loc de joacă pentru copii (interior & exterior).

Evenimente

În acest weekend avem jazz manouche, muzică bizantină și improvizație la festivalul Jazz in Church, care revine la Biserica Lutherană din București, pentru a nouă ediție.

Ca în fiecare an, în programul festivalului se vor regăsi diferite proiecte de jazz și muzică contemporană, după cum urmează:

Sâmbătă 20 aprilie, ora 19:00 - Andrei Petrache – România (pian); Giovanna Pessi / Tom Arthurs – Elveția / Marea Britanie (harpă barocă, trompetă); Antonello Salis – Italia (pian / acordeon);

Duminică 21 aprilie, ora 19.00 - Régis Huby / Bruno Chevillon / Michele Rabbia - Franța / Italia (vioară, contrabass, percuție); Théo Ceccaldi / Valentin Ceccaldi / Guillaume Aknine – Franța (vioară, violoncel, ghitară). Un bilet costă 250 lei.

Între 15 aprilie și 19 mai, expoziția A.F.R.O.N.T. (I.L. Caragiale 32) propune publicului larg și în special tinerilor o explorare pe viu a Hip Hop-ului.

În fiecare sâmbătă din cadrul expoziției A.F.R.O.N.T. publicul poate participa la un tur ghidat împreună cu unul dintre curatori, parte din programul de mediere culturală al Rezidenței9, „Care-i faza cu arta contemporană?”, cât și două ateliere de scratch și b-boy (street dance).

În această sâmbătă, 20 aprilie, ora 16:00, va avea loc un tur ghidat cu G.P. Volceanov, autorul cărții „Rapul e​ste poezie”; Tururile ghidate și atelierele sunt cu intrare liberă.

Duminică, de la ora 21:00, la Expirat, Halele Carol, va avea loc un concert deosebit cu Norzeatic și Qinta Spartă. Este primul astfel de spectacol din 2024. Din acest proiect muzical fac parte Norzeatic - microfon & fx, Albert Tajti - clape, Electric Brother - chitară, Mike Alex - bas, Tavi Scurtu - baterie, Lolo Noukpetor - percuție, Tzuc - scratches & cuts. Un bilet costă 80 de lei.

East European Comic Con (EECC), cel mai mare eveniment dedicat fanilor serialelor TV, filmelor, jocurilor video, benzilor desenate, anime și manga din Europa de Est, va avea loc între 19 și 21 aprilie, la Romexpo. EECC a avut loc pentru prima dată în 2013, strângând peste 9000 de „geeks”, ajungând ca numărul de participanți în 2023 să fie de peste 50 de mii.

EECC reunește comunitățile pasionate de benzile desenate, filme, seriale TV, cultura japoneză, jocuri video, jocuri de societate sau jocuri cu cărți de colecție și, cel mai important, tehnologie.

Fiind unul dintre cele mai importante evenimente de acest tip din Europa, limba principală ce va fi folosită în cadrul evenimentului este engleza. Este, de asemenea, locul unde fanii de Fantasy și Sci-Fi își pot întâlni actorii, autorii și artiștii preferați, având oportunitatea de a discuta cu ei, de a primi autografe sau a se fotografia cu aceștia.

Printre invitații anunțați pentru această ediție se numără: Myanna Burning (Tissaia de Vries în The Witcher), Sebastian Roche (îngerul Balthazar din Supernatural) și Jack Gleeson (Joffrey Baratheon în Game of Thrones). Un bilet costă între 70 și 90 de lei.

Tot în perioada 19-21 aprilie are loc și Salonul Bicicletei 2024, în intervalul orar 10:00-19:00, în parcarea Băneasa Shopping City. Au confirmat deja prezența: Decathlon, Ambulanța de biciclete, Abus, AfiSport, AxisRent, BikeGeek, CustomBikeTuningWrap, DouaRoti, Dr.Trotineta, Evomag, ExtremeRiderDistribution, Asoc. EcoRomania, Freewheel, Federatia de Ciclism, Fenix, Geeli, Giant, KTM, KeroBike, Namstare, Provelo, Pegas, RetroVelo, Road Grant Tour, SuportBicicleta, SirFixAlot, Smartbalance, Tesla, Trisport, Woom, Ztech și mulți alții.

În cele trei zile, pasionații de biciclete vor găsi aici zonă de test pentru biciclete și trotinete/vehicule electrice, pentru copii zonă de test și concursuri și zonă handmade cu accesorii. Un bilet costă 30 de lei.

Fascinanta lume a sculpturii poate fi descoperită la Combinat Colorat la evenimentul Zilele Sculpturii București! Aici vor fi weekenduri pline de ateliere interactive în parteneriat cu Asociația Forumul Artelor Vizuale.

În weekendul acesta, de la ora 15:00 are loc Short Film Breaks unde sunt prezentate 19 filme de scurtmetraj înscrise în competiția festivalului. Experimentează o varietate de povestiri captivante, într-un cadru plin de creativitate și energie pozitivă. Bineînțeles, vei putea vizita și expoziția de sculptură contemporană. Intrarea este liberă.

De ținut minte și că în această duminică va avea loc Bucharest International Half Marathon & 10K by Constantina Diță. Asta înseamnă că nordul și centrul Bucureștiului vor fi blocate. Între orele 07:00 - 13:30 se vor ține curse de Half Marathon, 10K, Team 3 Challenge 10K, Family Run 3.5K, Wheelchairs 10K pe trasee care se desfășoară de pe Bd. Constantin Prezan (Arcul de Triumf) până la Piața Alba Iulia.

Mai multe detalii despre trasee, program și taxe de participare pe www.runbi21km.ro.

În ceea ce privește concertele din acest weekend, Lara Fabian revine în România cu două spectacole grandioase. Pe 21 aprilie 2024, ora 19.00 va încânta publicul la Sala Palatului din București. În program vor fi mult așteptatele piese noi, cât și cele mai îndrăgite hituri printre care se numără „Je t’aime", „Je suis malade" și multe altele. Un bilet costă 200 lei.

Emaa lansează albumul f r a t e l e a b i s, sâmbătă, de la ora 19:00, la Control.Vor fi și mulți invitați, iar programul este după cum urmează: 19:00: WARMUP w. PRNY pe terasa Control, 20:15: Opening Act w. ArisxEdi, 21:00: EMAA lansare f r a t e l e a b i s. Un bilet costă 70 de lei.

În Quantic, duminică va fi concert în trei, cu Ada Milea, Bobo Burlacianu și Alex Neagu. Accesul publicului se face începând cu ora 19:00, iar un bilet costă 80 de lei.

„Concert cu personaje de o tristețe comică zguduitoare. Nici muzică, nici teatru, sau (poate) amândouă exact în același timp”, scriu organizatorii despre eveniment.

La Hard Rock Cafe va avea loc duminică concertul Zdob și Zdub, începând cu ora 21:00. Evenimentul face parte din turneul aniversar de 20 de ai de la albumul „450 de oi". Invitatul special al turneului este trupa CUIBUL, care va prezenta noul său album „Vamos”. Un bilet costă 110 de lei.

Teatru & Film

Pe 20 aprilie, la Teatrul Național se joacă rescrierea poveștii enigmaticului prinț danez, Hamlet, din perspectiva dramaturgului Radu F. Alexandru, care spulberă multe dintre incertitudinile piesei Marelui Will, conferind celebrelor personaje sensuri și valențe nebănuite.

În „Gertrude”, Regina-mamă, purtătoarea vinii supreme, devine mintea diabolică din spatele unui scenariu despre adulter, minciună, crimă și putere. Cine este ucigașul Regelui? Merită el pedeapsa sau iertarea? Tatăl l-a ucis pe tată? ‒ sunt întrebări ce-și caută răspunsul într-o acțiune în care motivații suspecte se întrepătrund cu momentele de suspans ale unui thriller. Totul în regia celebrului Silviu Purcărete. Prețul unui bilet este de 80 de lei.

O piesă de care s-a tot vorbit este „Exil”, un spectacol despre istoria recentă, inspirat și din propria biografie a autoarei-regizor: Alexandra Badea - regizoare și autoare dramatică născută și formată în România, dar care și-a desfășurat ultimii 20 de ani de activitate teatrală în Franța, unde a devenit una dintre cele mai interesante și premiate voci ale tinerei dramaturgii. Se joacă la TNB, la Sala Ion Caramitru, pe 21 aprilie. Un bilet costă 80 de lei.

În ceea ce privește premierele cinematografice avem două care ies în evidență. Dacă nu îți este extrem de antipatic personajul, căci motive există nenumărate, poți merge să vezi „Nasty”, un documentar despre Ilie Năstase în regia lui Tudor Giurgiu.

Sinopsisul spune așa: „1972 a fost un an esențial pentru Ilie Năstase: a câștigat primul său US Open și a ajuns în finala Cupei Davis și a Wimbledonului, devenind primul jucător din istorie clasat în fruntea clasamentului ATP.

Prin imagini de arhivă fascinante și interviuri exclusive cu nume mari din lumea sportivă, documentarul explorează personalitatea sa complexă, momentele de glorie, controversele care i-au marcat cariera și impactul avut asupra tenisului. Fermecător și generos, dar în egală măsură provocator și excentric,

Mr. Nice'n'Nasty a scurtcircuitat standardele rigide după care funcționa sportul alb în anii '70, devenind primul său rockstar autentic.”

Un alt film care urcă pe marile ecrane în weekend este horror-ul „Abigail”. După ce niște infractori amatori o răpesc pe fiica balerină în vârstă de 12 ani a unui puternic personaj din lumea interlopă, tot ce trebuie să facă pentru a încasa o răscumpărare de 50 de milioane de dolari este să o supravegheze pe fată peste noapte.

Într-un conac izolat, răpitorii încep să cedeze nervos, unul câte unul, și descoperă, spre groaza lor crescândă, că sunt închiși înăuntru cu o fetiță deloc normală.