La poarta lui Tanase Ochian din Valea Seaca - Sascut lumea s-a strans ieri ca la circ. Stapanul casei nu mai poate iesi sa-i puna pe fuga pe curiosi. A „cam murit“, ne informeaza un vecin. Neamurile il spala in mijlocul curtii, pe o masa. Din barbatul de altadata a ramas un cadavru sfrijit. Toracele si bratele i s-au transformat in scrum. Doar picioarele si capul au scapat nearse.

Rudele se invart pe langa el. Nepoata mortului, cu un copil mic in brate, urmareste curioasa toata ceremonia imbaierii mortului. Nu pare deloc impresionata, desi craniul unchiului ei este desfacut, iar calota ii atarna ca un capac de ceainic. Creierul a fost asezat in sicriul asternut cu o scoarta. Fratele, nepotul si un vecin il pregatesc pe Tanase Ochian pentru ultimul drum.

Din toata saracia, caci mortul nu atrans un ban la viata lui, i-au cumparat haine. Povestea lui trece din gura in gura si toata lumea este de parere ca a avut o moarte groaznica. Cristi Turisca este nepotul mortului si locuieste in aceeasi casa. „Era fratele mamei, nu avea copii si ne-a lasat casa mie si nevestei mele, ca sa-l ingrijim pana la moarte. Avea 66 de ani.

Miercuri seara a venit la noi, la jurnal, ca auzise ca l-au prins pe ben Laden. A stat pana pe la noua. Chiar i-am dat sa manance fasole cu sunca prajita si a baut un pahar cu vin. Cred ca mai bause si prin sat. Dimineata, pe la cinci, am iesit, ca omu’. Am intrat la el in odaie sa vad ce face. Nu era chiar intuneric si am vazut ca nu-i in pat. Am simtit ca miroase a parlit.

Am insurubat becul si atunci am dat cu ochii de grozavie: zacea pe resou“. Cristi Turisca nu l-a atins pe mort. A dat fuga dupa fratele acestuia. Ion Ochian spune ca tanarul a avut noroc de a scapat cu viata. „Daca il atingea, murea. Frate-miu s-a electrocutat si avea curent in el. L-am tras cu un bat de pe resoul incins. Pe urma am anuntat Politia.

Am vrut sa nu-l mai ducem la morga, ca ne-a costat bani, dar politistii nu ne-au lasat. Acu’ trebuie sa-l adunam la loc, ca l-au taiat, si sa-l inmormantam“.

O gramada de carpe arse

Tanase Ochian a sfarsit intr-o camera intunecata, langa casa „mare“. Incaperea arata jalnic si miroase a carne arsa. Un pat, un dulap vechi, o soba de tabla si o masa sunt singurii martori ai chinului in care a sfarsit Tanase Ochian. Pe jos, pe pamantul batatorit, chiar pe locul unde a fost resoul improvizat a ramas o gramada de carpe arse. Alaturi, o lumanare stinsa.

Neamurile spun ca Tanase Ochian a fost un singuratic, niciodata casatorit. Nu a avut copii. Ii placeau bautura si tigarile. „De fapt, acestea au fost ultimele lui vorbe: «Sa-mi iei maine dimineata rachiu si tigari, de alea lungi». Cam bea. Avea un milion sase sute pensie si mai facea si datorii prin sat. Lasa buletinul in loc de bani. Nu aveam necazuri cu el.

In ultima seara chiar a stat mai mult la noi, s-a jucat cu fetita noastra“, isi aminteste nepotul. De o barna din tavan atarna o sfoara cu un bat la capat. Nu-i intelegem rostul. Tot nepotul explica: „Facea maturi. Nu le vindea, asa, pentru casa“. In fata casei se vede o gramada buna de lemne. Cu toate acestea, Tanase Ochian se incalzea la resou.

Nu a tinut cusatura

Pentru ca imaginea mortului cu creierul separat de trup ni s-a parut desprinsa dintr-un film de groaza, l-am intrebat pe dr. Marcel Badara, medic legist, daca dupa autopsie un cadavru este inapoiat familiei „deschis“. „Exista niste reguli, ne-a declarat acesta. Pielea capului se coase. Nu inteleg cum a fost posibil sa se deschida cutia craniana. Poate in urma transportului.

Noi dam familiei decedatii in sicrie. De obicei, in numele traditiei, familia mai spala o data mortul acasa. Totusi, nu-mi explic, nu am auzit sa se mai fi intamplat undeva sa se vada creierul. Probabil s-a desfacut sutura“