Elevi torturati mai ceva ca inainte de ’89 la o scoala din Craiova. Un copil de 11 ani a fost obligat de profesoara de educatie plastica sa se dea cu capul, de un zid, timp de 20 de minute. Nicusor Iulian Batranu s-a ales cu doua cucuie si o sperietura de zile mari. Ulterior, elevul a fost pus in genunchi si tinut cu mainile sus, in fata clasei, pana la sfarsitul orei.

“Loc de dat cu capul”

Incidentul s-a derulat acum cateva zile, la Scoala “Mihai Eminescu” din Craiova. Profesoara de educatie plastica, Gianina Prejbeanu, a intrat la clasa a V-a C, i-a dat nota 2 elevului Nicusor Batranu, apoi a luat o coala pe care a scris cu majuscule: “Loc de dat cu capul”.

A lipit coala de un zid, apoi l-a obligat pe copilul de 11 ani sa o loveasca, cu capul, pana la sfarsitul orei. “Da mai tare, ca sa-ti aud creierii cum suna!”, “Sa dai pana ti-o veni mintea la cap!” – au fost indemnurile adresate de tanara profesoara elevului.

Acesta a cedat dupa 20 de minute, fiind pus, apoi, in genunchi si cu mainile ridicate, in fata clasei, pana la sfarsitul orei. “Mi-a zis sa dau cat pot de tare, cu capul, de zid! Mi-a zis ca m-as fi strambat la dansa, cand stateam la rand, la magazin. Eu nu m-am strambat. Eram cu o fetita, cu o vecina si i-am aratat-o, cu degetul, pe doamna profesoara”, spune Nicusor Iulian Batranu.

Copiii, jigniti si agresati constant

Incidentul nu este unul izolat. Elevii spun ca profesoara de educatie plastica le vorbeste in mod frecvent urat si ii agreseaza. “Ba’, jegule!”, “Fir-ati ai dr… de tarani imputiti!”, “Ba’, arati de parca esti facut din lab…!” – sunt numai cateva dintre exepresiile adresate de profesoara Geanina Prejbeanu, elevilor.

Mai mult, profesoara de educatie plastica ii pune pe copiii sa stea in genunchi, pe coji de nuca sau ii obliga sa tina mainile ridicate o ora intreaga. Parintii se arata revoltati, mai ales ca directoarea scolii ii tine apararea tot profesoarei batause.

“Copilul a venit acasa cu doua cucuie. Profesoara respectiva le vorbeste si foarte urat copiilor. Pai noi ii trimitem sa invete carte, iar dumneaei ii invata cum sa injure?! Nu mi se pare corect sa vina batut in halul asta de la scoala”, spune mama elevului, Florina Batranu.

Profesoara recunoaste cu seninatate

Profesoara Gianina Prejbeanu recunoaste, cu o seninatate uimitoare, cele intamplate, ba, pe deasupra, mai gaseste situatia ca fiind si “o chestie de amuzament”. Ea admite, totusi, ca a gresit, insa sustine ca elevul ar fi… provocat-o.

“Eu vreau sa-mi sterg din minte ce s-a intamplat. Elevul respectiv nu-si vede de treaba. De un semestru isi bate joc de mine. Nu avem voie sa-i agresam, intr-adevar, dar eu nu l-am atins. I-am spus ca daca nu are unde sa dea cu capul ii fac eu un loc pentru asta, ceea ce am si facut, apoi mi-am vazut, in continuare, de ora. |mi recunosc greseala sI sunt pregatita sa suport consecintele”, declara Gianina Prejbeanu.

Directoarea Cartu o da la-ntors

Luata la intrebari cu privire la comportamentul profesoarei de educatie plastica, directoarei scolii, nimeni alta decat sotia fostului antrenor al “U Craiova”, Sorin Cartu, i-a tinut, initial, partea Gianinei Prejbeanu.

Realizand, ulterior, gravitatea faptei, directoarea Silvia Cartu a schimbat placa, declarand: “Gestul mi se pare sadic. O profesoara care preda artele frumoase nu poate fi atat de sadica. Profesoara este clar vinovata si nu va ramane nepedepsita”.

ISJ Dolj ancheteaza cazul

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Dolj a demarat o ancheta pentru a stabili, cu exactitate, vinovatia profesoarei Prejbeanu si a dispune masurile care se impun. Totodata - declara inspectorul general adjunct Monalisa Galateanu, care a fost sesizata de mass-media – directoarea Cartu urmeaza a da explicatii, deoarece nu a anuntat Inspectoratul cu privire la existenta incidentului.

(OPINIA OLTENIEI)