"Este o bomba in gara“. Acestea au fost cuvintele auzite de politisti ieri, la ora 15.45. Un apel de pe telefon mobil, o voce de barbat. Al doilea apel l-a primit Detasamentul de Pompieri: „Gara sare in aer in 30 de secunde!“. Amenintarea a mobilizat Ambulanta, SRI, Protectia civila si pompierii. In cateva minute masinile cu girofar au ajuns in fata garii.

Conducerea a fost informata, iar calatorii din cladire si din jurul ei, evacuati. In fata intrarilor s-au postat politistii si cei de la Protectia Civila. Nici un civil nu s-a mai apropiat de cladirea in pericol. In interiorul ei au ramas doar specialistii de la SRI. Minute lungi de asteptare, incarcate de panica. Subiectul „Spania“ este pe buzele tuturor.

Imaginea trupurilor sfartecate in atentatul de pe 11 martie staruie proaspata in minte. Intre timp, specialistii de la SRI cauta. Intra si ies din cladire, dar nu dau informatii. Minutele trec. Tensiunea creste. „Sunt ziduri solide, dar nu-i bine sa stati prea aproape“, incearca sa-i indeparteze un batran pe copiii din cartier, catarati prin copaci si pe garduri.

Nici o sansa! Pustii traiesc din plin aventura. Nu la fel se intampla cu adultii. Calatori cu bagaje se apropie de trepte. Politistii si pompierii ii intorc din drum. Vocifereaza nervosi. In prima clipa. Explicatia le aduce groaza pe chip. Grabesc pasul si intra in randul spectatorilor. Si minutele trec. O liniste apasatoare invaluie gara. Animatia de altadata a disparut.

Nici un suierat de tren nu strapunge tacerea. Doar masinile trec. Soferii incetinesc si privesc uniformele. Politistii le fac semne energice sa circule. Pe strada, nici urma de taxiuri. S-au pus departe, la adapost.

SRI este seful!

Nici masinile pompierilor nu s-au apropiat. „Rolul nostru este sa intervenim... dupa.

Am amplasat tehnica de lupta si personalul in spatii de securitate, pentru a nu fi afectati de deflagratie. Nu avem acces in gara. Ne supunem in astfel de situatii sefului SRI“, ne informeaza un pompier. Tot de la SRI asteapta ordin si echipajul de pe ambulanta. „Am sosit primii, ne-a spus dr. Mirela Galateanu. Avem emotii, dar credem ca este o farsa. Speram sa fie o farsa“.

Echipajul este vanat de frig. A trecut mai mult de o ora si ei asteapta unda verde sa „rupa randurile“. Protectia Civila este tinuta tot la usa. In caz ca se descopera un proiectil, intra ei in scena, sa-l transporte si sa-l detoneze. Daca bomba este artizanala, SRI se ocupa de ea. Dupa o ora si jumatate de cautari, usile garii se deschid. Ies in tromba sefii SRI.

Se arunca intr-un Volkswagen si dispar. Doi barbati cu echipament antitero incarca echipamentul in alta masina. „Alarma falsa“, atat spun. „Mai stati pe afara“, adauga misterios. Intram in gara. Arata ca dupa jaf. Au fost scoase pana si mastile caloriferelor. Doua ghisee se deschid. Se aud strigate. „Ce bomba, domnule! Stau de o ora pe peron. Cica-i greva“.

„Si eu stau de o ora. Am inghetat pe peron. Nu pun «ei» bomba aici, e prea putina lume. Mai frica mi-e la mine, la Bicaz, ca se rupe barajul. Na, ca vine trenul“. Intra in gara Rapidul 951, de la Bucuresti. Doina MINCU