Cazul economistei de la Sucursala CEC Maramures, Simona Mihalache, care a escrocat zeci de persoane cu sume de zeci de miliarde de lei, ia o amploare nebanuita de noi la inceput. Practic, ne aflam in fata uneia dintre cele mai mari afaceri financiare oneroase care a avut loc in Maramures, iar firele escrocheriei duc spre cele patru zari.

GAZETA de Maramures v-a prezentat in numarul trecut personajul principal al cazului, Simona Mihalache, si modul in care aceasta opera. Economista-model a CEC racola "clientii” din cercul prietenilor, iar prin intermediul acestora, alte persoane "de incredere”.

Ea prezenta viitoarelor victime posibilitate de a "investi” sume cat mai mari de bani, in asa-zise afaceri personale cu haine, faina, o tipografie in Recea, o alta in Sighet sau cu depuneri in controversatele conturi CEC. Pentru aceste sume, Mihalache promitea dobanzi fabuloase, de la 50% pana la 120%.

Pentru a fi mai convingatoare, ea prezenta in scris o schema cu sumele primite si cu dobanzile pe care le va da. Interesant este ca ea a tratat aceste "afaceri”, in majoritatea cazurilor, cu femei. Pentru tranzactiile incheiate dadea chitante de mana.

Conform declaratiilor unor martori, au existat intelegeri incheiate, culmea!, in biroul directorului CEC Maramures, Amelia Chiuzbaian, care a negat ca a stiut ceva.

Contul misterios

Va prezentam, in premiera, fragmente din declaratiile unora dintre pagubiti si inregistrari ale unor convorbiri, care o contrazic pe Chiuzbaian. T.E. este una din persoanele escrocate cu cateva sute de milioane de lei. La indemnul unor cunostinte, s-a dus la CEC pentru a o cunoaste.

Mihalache s-a prezentat ca o persoana serioasa, cu o functie in Sucursala, care ii gira posibilitatile de a "manevra” sume importante de bani. "A doua zi, am plecat la CEC sa ma intalnesc cu ea (Mihalache - n. red.), sa ascult sfatul ei. S-a bucurat cand m-a vazut si a inceput cu avantajele la banii pe care ii voi da: dobanzi atractive, sigure. A spus ca e influenta si sa am incredere.

Mi-a propus ca, daca cunosc persoane cu bani, sa le cer in numele meu, fara sa fie folosit numele ei, pentru a depune banii la CEC. Toate acestea pe increderea in cuvantul ei” (…) "Fiind convinsa, am inceput sa-i duc transe de bani. La prima suma (50.000.

000) am primit un plic pe care a scris numele ei, adresa, telefoanele de acasa, de la CEC si formula de calcul pentru depozitul pe care il am. Dobanda de 92%. Mi-a spus ca pot scoate la fiecare luna, dar nu merita sa imi stric depozitul luand din bani. Am intrebat-o daca mai are si alte persoane in combinatie. A spus ca doar noi, familia mea si ea - cu un miliard de lei.

Am intrebat-o daca nu vor fi probleme. A spus ca nu, sa am incredere ca este un cont in care ea poate sa bage oricati bani vrea, dar sa nu spun la nimeni, ca este confidential”. T.E. spune ca i-a dus mai multe transe de bani in sediul CEC, intr-o incapere mica, de langa biroul ei si al directoarei.

Dupa mai multe luni, Mihalache a devenit insistenta, cerandu-i sa gaseasca persoane care au sume mari de bani. Povestea a durat din vara anului trecut pana anul acesta, cand T.E. a vrut sa-si recupereze banii. Mihalache a inceput sa se eschiveze, sa nu mai raspunda la telefon. La o intalnire fortata de T.E.

, Mihalache i-a spus ca "de fapt, nu poate sa scoata bani din cont, dar are voie sa depuna si daca nu am gasit pe cineva cu macar un miliard de lei...” In final, familia pagubita a "prins-o” pe Mihalache in oras si a somat-o sa le restituie macar banii dati. Economista escroaca le-a povestit, cu o voce pierduta, ca are probleme. "Am inregistrat-o.

Ne-a spus ca a primit sfaturi sa plece din Baia Mare pentru a nu fi gasita de oamenii care i-ar putea face rau. A spus ca va pleca la Buzau, sa nu o deranjez in martie, iar cand se va limpezi, ma va contacta ea”.

Alte minciuni

Fata de N.R., alt pagubit, economista CEC-ului a pozat ca o persoana care face afaceri cu confectii textile si are nevoie disperata de 11.000 de EURO pentru un transport. Mihalache i-a spus aceeasi poveste, ca are o functie la CEC "si ca este la usa directoarei”. N.R. cade in "plasa” si incepe sa-i aduca mai multe sume in EURO. "Treptat, din noiembrie i-am dat 4.

400 de EURO, prezentandu-ma la usa SECRETARIAT, intr-o incapere de langa biroul directoarei. Pe 1 noiembrie, am cunoscut-o pe directoarea Chiuzbaian, care mi-a spus ca este profesoara la Universitatea Goldis. In momentul acela, aveam in mana 1.000 de EURO pe care ii adusesem la Mihalache. Alta data, cand am fost la CEC, era ora 17, nu mai era decat Mihalache si fiica acesteia.

Suma pe care am dat-o in transe a fost data lui Mihalache, la locul de munca al acesteia. A inceput sa ma sune, cerand-mi sume mari de bani. Primeam si 20 de telefoane pe zi sau la ore de noapte. Motiva ca nu poate sa-mi dea inca nimic, deoarece nu sunt gata calculele. Mi-a spus ca in afacere sunt sapte familii, ca detine un TIR, ca are doua contabile.

Ca daca am nevoie de tiparituri, are o tipografie in Recea. In toata aceasta perioada s-a folosit de functia de la CEC si imi spunea . I-am cerut banii dati, deoarece aveam nevoie pentru a-mi rezolva viza pentru o excursie in SUA. Am fost stupefiata cand mi-a promis ca imi da un extras de cont in valoare de un miliard de lei ca sa-l atasez la dosar.

Eu am refuzat, dar totul a inceput sa fie suspect.” (…) "La inceputul lunii martie am intalnit-o, era cu tatal ei si mi-a spus ca pleaca pentru cateva zile la Buzau, ca ma va contacta tatal ei pentru a-mi da banii. Tot atunci mi-a spus ca si-a dat demisia de la CEC”, incheie declaratia pagubita N.R.

Noutati de ultima ora

- Pe numele Simonei Mihalache a fost depusa cererea de incepere a urmaririi penale. Ea trebuia sa se prezinte la IJP, vineri 12 martie. Nu a venit.

- In urma apelului sefului IJP Maramures, Anton Breban, publicat de GAZETA de Maramures in numarul trecut, s-au prezentat la Politie pentru a depune plangeri peste 30 de escrocati.

- Se pare ca Mihalache a imprumutat cateva zeci de milioane de lei de la un CAR baimarean, folosind adeverinte de girant falsificate, pe numele unor colegi de serviciu care nu aveau habar.

- Adeverintele false au fost parafate cu stampila Sucursalei CEC (!!!) si semnate de directorul Chiuzbaian, in fals sau nu. Politistii au refuzat sa ne ofere toate amanuntele pana nu termina ancheta.

- Printre cei mai noi "sositi” pe lista escrocatilor, intalnim lideri de sindicat, un fost director al unui important agent economic, medici cu legaturi ciudate in CEC, angajati ai Sucursalei si de pe la agentiile CEC din oras.

- Se vorbeste ca Mihalache este internata in Spital, pentru ca atunci cand a vrut sa plece la Buzau ar fi fost batuta. O alta varianta este ca ar fi "cazata” la rude sau prieteni care au beneficiat de ingineriile ei financiare.

Senzational

Oculta legatura Baia Mare-Buzau

In timpul documentarii am primit multe informatii care sunt greu de verificat de un ziarist. Dar cele mai senzationale date primite confirma ca Mihalache nu a "lucrat” de capul ei. Se spune ca din 1996-1998 ar fi practicat "sistemul de intrajutorare financiara” prin celebrele conturi CEC. Exista persoane care au fost contactate sa "cotizeze” din acei ani.

Ei sustin ca nu au facut-o. Pe de alta parte, se spune, exista multi care "au pus botul”. Exista persoane care au afirmat ca, pe la sfarsitul anilor nouazeci, Mihalache facea depuneri in valuta la banci si ca a fost, in decursul anilor, mana dreapta a directorilor Sucursalei. Se spune ca afacerea ar fi pornit pe vremea fostei directoare Rizea, pentru care Mihalache incasa anumite sume.

Exista un dosar pe aceasta tema, uitat prin ceva sertare. Zilele trecute, un post de radio national a dat o stire interesanta: angajati ai Sucursalei CEC Buzau sunt implicati intr-o afacere asemanatoare cu cea din Baia Mare. Socrul lui Mihalache a fost directorul Sucursalei. El are dosar penal pentru infractiunea de luare de mita.

Fragmente din discutii pagubit-Mihalache, inregistrate la inceputul lunii martie

Pagubit: Cum facem?

Mihalache: Eu ma lupt sa facem rost de banii nostri. Imi pare asa de rau prin ce trecem. Asa imi e de rusine… Dar va rog, cumva… suport toate consecintele… stiu ca o sa va sune, rabdati inca un pic. Noi vrem zilele astea sa mergem si pana la Buzau. Incercam sa facem rost si de acolo de bani, sa o duc pe fata… ce se intampla la noi in casa, nu ne putem ocupa de ea.

Va multumesc pentru ce ati facut, dar lasati-ma… Toti care sunt in jurul nostru stiu situatia si pe care i-am ajutat ani de zile cu dobanzi la CEC au inceput sa dea telefoane: am 8.000, 5.000, 3.000, care ei ne vor ajuta cu sumele astea, dar nu au spus de azi pe maine. De vineri e dezastrul. Acum toti suntem alarmati pe toate directiile, cum sa facem rost…Va rog...