Firul actiunii

Sambata, ora 8,00 dimineata. Zece politisti si numeroase forte D.P.I.R. incep actiunea de "curatire" a orasului Tg. Bujor din judetul Galati de "hotii" de fier vechi. Totul a pornit de la doua-trei reclamatii potrivit carora ar fi disparut cateva bucati din gardurile bujorenilor.

Doua echipaje descind in doua dintre gospodariile de rromi in care politistii banuiau ca sunt ascunse cantitati de fier vechi furat. Politistii au si mandate de perchezitie de la instanta de judecata.

In gospodaria lui Jenica Pitigoi sunt gasite aproape 8 tone de fier vechi, iar in curtea lui Virgil Pitigoi se descopera 1600 de kg. Tiganii ii implora pe politisti sa nu le confiste marfa, jurandu-se ca nu este furata. Ei sustin ca fierul vechi este adunat de toti membrii comunitatii de mai bine de jumatate de an si ca intentioneaza sa-l valorifice pe tot o data.

Mascatii trag un foc de avertizare, tiganii isi scot copiii la inaintare, de teama sa nu se traga asupra lor, spun ei.

Inspector principal Vasile Oancea, comandantul Politiei Tg. Bujor, "creierul" intregii actiuni, dispune confiscarea intregii cantitati de fier vechi gasite in cele doua gospodarii. Noua tone de materiale feroase sunt lasate in custodie la SC Remat SA.

Interesant este ca nici un tigan nu a fost acuzat de furt. Insa, impotriva celor doi rromi in casele carora s-au gasit tonele de fier, s-a inceput urmarirea penala pentru exercitarea fara drept a unei profesii. Mai precis, achizitionarea de produse fara autorizatie.

Saracie lucie

Bulibasa tiganilor din Tg Bujor povesteste: "Suntem o comunitate foarte saraca. Traim in case de chirpici, sunt familii cu multi copii, ca asta ne e mentalitatea, dar, probabil, ca se vor schimba lucrurile si in aceasta privinta. Toti avem ajutor social de la Primarie - este venitul nostru, alaturi de alocatiile copiilor.

De ani de zile ne ocupam de colectarea fierului vechi, adunam de prin locuri dezafectate si il vindem ca sa mai scoatem un ban. Se poate ca printre noi sa fie si uscaciuni, dar de fiecare data cand politistii mi-au spus ca un tigan este acuzat de furt, l-am luat de mana si l-am dus personal la Politie, pentru ca asta este legea. Daca a furat trebuie sa plateasca!".

Un fel de cooperativa

In toamna anului trecut, Costel Pitigoi a gandit un fel de cooperativa pentru a-si ajuta toti membrii comunitatii din care face parte. "Am gandit asa. Toti tiganii sa stranga fier vechi si sa-l aduca la Jenica Pitigoi acasa, ca el are cantar in curte. Am zis asa: facem tabel cu cat aduce fiecare si, cand strangem asa vreo zece tone, le ducem la Galati la valorificare unde am auzit ca se da si 5.000 pe kilogramul de fier vechi. Unii au scos bani de la ei, au cumparat fier vechi cu 2.000 de prin zona, tot in speranta unui castig, ca, v-am spus, am auzit ca in alte orase se da mai mult. Ne-am gandit sa facem totul la gramada ca sa nu dam prea multi bani pe transport. Cand strangeam vreo zece tone, le incarcam pe toate intr-o masina inchiriata si imparteam cheltuielile de transport.

De asta s-au adunat atatea kilograme in curte la Jenica", spune bulibasa Costel Pitigoi.

Ce zice primarul din Tg. Bujor?

Despre tiganii pe care ii conduce, primarul Stefan Arfire din Tg. Bujor spune: "Eu nu am probleme cu ei. Sunt vreo 200 de persoane. Toti beneficiaza de ajutoare sociale, pentru ca sunt foarte saraci. Isi fac datoria, presteaza munca in folosul comunitatii, chiar pot sa zic ca imi fac treaba cu ei.

Greseala lor mare a fost ca le-au zis politistilor ca vor sa vanda tot fierul pe care-l aveau, iar comandantul a gasit de cuviinta ca ar fi trebuit sa aiba autorizatie pentru astfel de operatiuni. Eu ii cunosc de mai mult timp, i-am organizat, bulibasa lor este presedintele comunitatii care ii reprezinta in fata primarului.

Daca sunt probleme, bulibasa raspunde pentru ei, si daca unul se face vinovat de ceva, tiganii isi iau mana de pe el. Ii urmaresc periodic, saptamanal am intalnire cu Costel Pitigoi si vicepresedintii comunitatii".

Bulibasa: "Se poate ajunge la un conflict major!"

"Avem si noi legile noastre. Tiganii stiu sa-si respecte bulibasa si ceea ce el decide. Insa oamenii au inceput deja sa intrebe ce se intampla cu fierul confiscat. Daca politia nu a spus ca este furat de ce ni l-au luat? Sunt tigani care au adunat toata iarna, sunt unii care au cumparat mai ieftin dintr-o parte si l-au depozitat ca sa-l vanda la Galati.

S-ar putea ca la un moment dat sa nu-i mai pot tine in frau. Noi respectam legile impuse de primar, pentru ca stim ca este spre binele nostru. Uniunea Europeana da fonduri pentru asta. Se vorbeste insa de integrarea rromilor in comunitate, dar asta e numai ca sa dam bine in Occident. In realitate se fac discriminari.

Daca suntem tigani e musai sa fim hoti, criminali sau violatori? Daca eu faceam un singur semn, iesea razboi sambata. Ori noi, ori ei. Dar stiu ca asta nu e bine si ca trebuie sa respectam legea. Ne-au luat fierul numai ca sa vada lumea ce buna e politia romana si cata dreptate face lovind in tigani."

Cum face Politia cercetari?

Inspectorul principal Vasile Oancea, comandantul Politiei Tg. Bujor, ne-a declarat ca el a chemat trupele de interventie: "Am vrut sa am protectie, in cazul in care tiganii deveneau violenti". Comandantul a continuat: "S-a inceput urmarirea penala impotriva lui Jenica Pitigoi si Virgil Pitigoi, cei la care s-a gasit fierul depozitat. Ei sunt acuzati, potrivit art. 281 din Codul penal, de exercitarea fara drept a unei profesii. Din punctul meu de vedere, cantitatea respectiva de fier vechi este rezultatul unei infractiuni. Cred ca nu sunt sanse ca fierul sa fie dat inapoi tiganilor. Noi am primit mai multe reclamatii referitoare la lipsa de fier vechi din gospodariile unor romani.

Nu o data au fost prinsi la furat de fier vechi, chiar saptamana trecuta l-am prins pe Marian Tecaru care furase 21 de suporti smulsi de la parapetii de pe strada."

Comandantul spune ca face cercetari. Nu stim insa de ce, la patru zile de la intamplarea evenimentului, inspectorul principal Vasile Oancea nu si-a gasit timp pentru citirea cu atentie a tabelului in care Jenica Pitigoi trecea toate cantitatile aduse de rromi.

Comandantul a motivat: "Nu m-am uitat prea bine pe carnetel, pentru ca tiganii s-au trecut cu numele dupa care se stiu ei: Cutitaru, Comisaru, si e greu de descalcit toata povestea". Asa este, dar "carnetelul" ramane o proba importanta...

In loc de concluzii

Nu e treaba noastra sa dam verdicte. Suntem convinsi ca seful Politiei Tg. Bujor are acoperire legala atunci cand spune ca tiganii trebuiau sa aiba autorizatie pentru a vinde cantitatea mare de fier vechi. Si ca sunt printre ei si unii care furau.

Dar oare nu e prea mare excesul de zel? Daca fierul nu a fost furat, iar cei care fura au ajuns oricum pe mana Politiei, chiar trebuia sa li se confiste celorlalti noua tone de fier vechi intr-o actiune la care au participat - preventiv!? - trupele de interventie inarmate pana in dinti? Tiganii din Tg. Bujor asteapta sa li se faca dreptate.