Un comunicat atribuit gruparii teroriste Al-Qaida ameninta "servitorii Americii" cu atentate similare celui produs la Madrid, printre tintele mentionate figurand Japonia, Italia, Marea Britanie, Arabia Saudita, Australia si Pakistanul.

Autenticitatea acestui comunicat, difuzat de cotidianul Al-Qods joi, nu a putut fi inca verificata, dar documentul este semnat de "Brigazile Abu Hafs al-Masri/Al-Qaida" si face referire la operatiunile care vor fi derulate de gruparile afiliate din Europa.

Comunicatul mai face un apel la "suspendarea actiunilor impotriva civililor din Spania, pana ce vor fi cunoscute orientarile noului guvern de la Madrid, care a promis ca va retrage trupele spaniole din Irak". "Am lasat poporul spaniol sa aleaga intre razboi si pace.

A ales pacea, desemnand partidul care s-a opus aliantei cu America in razboiul impotriva Islamului", mai adauga textul, ca o aluzie la infrangerea suferita de partidul ex-premierului Jose Maria Aznar la alegerile de duminica, trei zile dupa ce atentatele indreptate unor trenuri madrilene s-au soldat cu 201 morti.

"In schimb, valetilor Americii le spunem: ati vazut ca un servitor al Americii si-a distrus viitorul (politic - n.r.) aliindu-se cu tiranul secolului (n.r. - presedintele George W. Bush). Aznar va ajunge la cosul de gunoi al istoriei. Aceasta e lectia: valeti ai Americii, brigazile mortii sunt la portile voastre.

Va vom lovi cu o mana de fier, in locul si la momentul potrivit", se mai mentioneaza in text, care include printre "valeti" pe presedintele Pakistanului si familia domnitoare din Arabia Saudita. "Fortele noastre se pregatesc acum de noi lovituri. Va fi randul Japoniei, al Americii, Italiei, Marii Britanii, al Arabiei Saudite, al Australiei.

Cine va va apara de masinile, de trenurile si de avioanele mortii?", se adauga in text.

In replica, guvernul nipon a afirmat ca nu se va lasa intimidat de terorism. "Consider ca gruparile teroriste vor se imprastie confuzie cu orice pret. Trebuie sa impiedicam acest lucru. Nu vom ceda teroristilor, ei nu trebuie sa castige", a declarat premierul Junichiro Koizumi.

La randul sau, ministrul australian de Externe, Alexander Downer, a declarat ca Australia nu va ceda in fata acestui santaj si amenintarile organizatiilor teroriste de genul Al-Qaida sau Jamaah Islamyiah nu vor avea nici un efect asupra diplomatiei australiene.

Atentat la un hotel din Bagdad

Cel putin 29 de persoane au murit si 45 au fost ranite miercuri seara, intr-o explozie produsa la un hotel din centrul Bagdadului, transmite CNN. Deflagratia, care a avut loc in cartierul Karrada din Bagdad, pare sa fi fost provocata de o masina-capcana. Atentatul a distrus aproape in totalitate Hotelul Mount Lebanon si a avariat un mare numar de imobile de locuinte si de birouri din apropiere.

Surse americane sustin ca cel putin 27 de persoane au murit si alte 40 au fost ranite. Un oficial al coalitiei a afirmat ca explozia ar fi fost provocata de o masina-capcana. "Cu siguranta a fost vorba de o masina capcana. Cantitatea mare de explozibil folosita - circa 500 de kilograme - a facut insa imposibila recuperarea vreunui corp al atentatorului.

Atacul este similar celor produse la Ansar al-Islam si Zarqaui", a precizat lt.col. Peter Jones, din cadrul fortelor americane din Irak.

Purtatorul de cuvant al Consiliului de Guvernare irakian, Hamid Kifad, a imputat, la randul sau, acest atentat retelei Al-Qaida si organizatiilor teroriste afiliate.

Atacul a fost comis nu departe de Hotelul Palestina, unde sunt cazati numerosi ziaristi straini. Politistii irakieni si militarii din cadrul coalitiei care au incercat sa salveze victimele au fost impiedicati de civili irakieni furiosi. Atacul a avut loc in conditiile in care fortele coalitiei au inceput operatiunea "Iron Promise", destinata capturarii rebelilor din Bagdad.

Reincep confruntarile din Kosovo

Provincia Kosovo a fost miercuri teatrul unor confruntari violente intre sarbi si albanezi, care s-au soldat cu 18 morti si 250 de raniti, au informat surse medicale, responsabili ONU si presa. Este pentru prima data, din iunie 1999, cand in Kosovo - provincie aflata sub tutela ONU - se produc confruntari atat de violente si de o asemenea amploare.

Aceste conflicte reflecta fragilitatea pacii din regiune, in pofida prezentei Misiunii ONU in Kosovo (MINUK) si a celor 20.000 de militari ai Fortei multinationale conduse de NATO (KFOR). In prima faza, violentele au izbucnit miercuri, la Kosovska Mitrovita (nord) si la Ceaglavita, in apropiere de Pristina.

Ulterior, confruntarile s-au extins in toate localitatile sarbe din Kosovo, etnicii sarbi fiind atacati de majoritatea albaneza.

La Kosovska Mitrovita, opt albanezi si doi sarbi au fost ucisi, etnicii albanezi numarand in randul lor aproape 200 de raniti, in timp ce din partea sarbilor au fost ranite 60 de persoane. In cursul acelorasi ciocniri, 11 militari francezi din fortele KFOR au fost raniti, trei dintre ei aflandu-se si acum in stare grava.

Seara, agentia de presa Beta, citand surse din politia locala, a anuntat ca patru sarbi au fost ucisi la Lipljan, in centrul provinciei, alti trei fiind omorati in bataie la Gnjilane. Conform surselor albaneze, violentele par sa se fi declansat dupa ce un grup de copii albanezi s-a inecat marti, in timp ce incerca sa fuga de niste sarbi. Versiunea nu a fost insa confirmata de reprezentantii ONU.

Seful MINUK, Harri Holkeri, a refuzat sa traga o concluzie, "atat timp cat ancheta politiei este in curs". Miercuri, in jurul orei 11:00, o multime de albanezi a fortat punctele de control ale KFOR si a patruns in zona sarba din Mitrovita. Violentele au inceput imediat, atacantii aruncand cu pietre in sarbi si fortele de ordine.

Militarii NATO si politistii KFOR au recurs la gaze lacrimogene si gloante de cauciuc pentru a dispersa multimea. Fortelor KFOR le-au fost necesare mai multe ore pana ce au putut restabili ordinea si au reasigurat punctele de control. Aproape simultan, insa, alte confruntari au izbucnit in mai multe localitati din Kosovo, fortele internationale fiind coplesite.

Mai multe case ale sarbilor au fost incendiate, iar seara, o gloata de albanezi a dat foc unui vehicul al misiunii ONU in Kosovo.

Ciocniri sangeroase in Siria

Noi izbucniri de violenta au avut loc in Siria, miercuri in zori, cel putin 35 de persoane fiind ucise in cursul ciocnirilor dintre localnicii kurzi, triburile arabe din zona si fortele de ordine guvernamentale. Vicepresedintele sirian, Abdel Halim Khaddam, a facut insa referire la posibila implicare a unor forte din exterior in conflictele care au zguduit Siria in ultimele zile.

Khaddam nu a precizat care ar putea fi acest forte externe, dar a lasat sa se inteleaga ca este vorba de anumite partide politice cu tenta nationalista, in special din ramura kurda.