Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului (MECT) va aloca in acest an pentru caminele studentesti 30 de milioane de euro din imprumuturi externe.

Hotarirea a fost facuta publica in urma acuzatiilor lansate pe 11 martie a.c. de liderii studentilor ca ministrul Alexandru Athanasiu nu respecta prevederile Protocolului incheiat in timpul grevei din luna noiembrie 2003.

Nicolae Banicioiu, presedintele Uniunii Studentilor din Romania (USR) declara atunci ca MECT nu a stabilit nici macar metodologia de acordare a fondurilor promise.

In aceste conditii, reprezentantii Ministerului au intocmit o lista cu 14 camine studentesti care urmeaza a fi renovate. Cladirile sint proprietatea a 10 institutii de invatamint superior din tara, printre care Universitatea de Arte "George Enescu" si Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi.

Pina la sfirsitul lunii in curs, pentru aceste lucrari vor fi alocate 10 milioane de euro din fondul total de 30 de milioane. In perioada aprilie - iunie 2004 se vor realiza proiectele de renovare, urmind ca in cursul lunii iunie sa aiba loc licitatii, astfel incit in vacanta de vara sa fie efectuate reparatiile propriu-zise.

Pentru lucrarile de renovare capitala in spatiile de invatamint, Ministerul a propus alocarea sumei de 77 miliarde de lei, avind prioritate finalizarea lucrarilor deja incepute si interventiile urgente.

Aceste fonduri vor fi insa acordate "in limita sumelor aprobate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2004", dupa cum arata un comunicat dat de Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului pe 11 martie a.c.

Fondul de burse s-a suplimentat ca urmare a aceluiasi Protocol incheiat de liderii studentilor cu guvernantii pe 7 noiembrie 2003, cu aproximativ 20 de miliarde de lei in acest an.

Totodata, MECT va propune alocarea a 24 miliarde de lei pentru finalizarea unor investitii printre care se numara si sala de sport a Universitatii Tehnice "Gh. Asachi" din Iasi.