Moldovenii achizitioneaza de patru ori mai putine bunuri in rate decit bucurestenii. Daca un bucurestean isi permite sa cumpere in fiecare luna un aragaz si o hota, un moldovean poate sa plateasca numai hota.

Conform ultimilor date publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), in ianuarie 2004, un cetatean din zona de Nord-Est a tarii avea in medie de platit la banca 1,9 milioane de lei. In acest timp, in medie, un bucurestean are de returnat bancii aproape 9 milioane de lei, deci de 4,25 mai mult decit un moldovean.

In mare parte aceasta se datoreaza puterii scazute de cumparare a locuitorilor Moldovei.

Din cauza salariilor reduse din aceasta parte a tarii comparativ cu situatia din capitala, bancile sint mai reticente in momentul in care cetatenii din aceasta zona solicita imprumuturi bancii.

Intr-un top pe zona Moldovei, judetul Iasi ocupa locul trei in functie de nivelul creditelor de consum pe cap de locuitor. Paradoxal, pe primul loc in aceasta zona se situeaza Botosaniul. Unui botosanean ii revine lunar un imprumut de 2.100.000 lei, cu aproape 200.000 lei mai mult decit unui iesean.

Dupa Botosani, pe locul secund in topul judetelor "creditate" se afla Bacaul, apoi Iasul, Vasluiul, Neamtul si in cele din urma Suceava.

Un motiv important pentru care sucevenii nu apeleaza la creditele de consum este micul trafic de frontiera. Pe aceasta cale sint aduse foarte multe bunuri de folosinta indelungata fara taxe vamale, care au preturi mai mici fata de cele intrate legal in tara.

Din categoria creditelor de consum fac parte imprumuturile pentru achizitia de masini de spalat, aragazuri ori televizoare. De asemenea, tot aici intra si creditele acordate pentru nevoi personale, deci cele pentru care banca nu solicita explicatii in privinta destinatiei lor.