Bacauanul Florinel Camara a mai dat o gaura la "Avicola" Iasi, firma pe care a pastorit-o timp un an si jumatate. O firma din Ungaria, prin reprezentanta de la Cluj, a solicitat blocarea conturilor societatii iesene pentru recuperarea unei datorii de 20 de miliarde de lei. Afaceristul bacauan a cumparat furaje de la unguri si le-a platit cu bilete le ordin.

La termenul scandent pentru incasarea acestora, reprezentantii firmei din Ungaria au ramas cu buzele umflate. Banca a refuzat onorarea biletelor la ordin din cauza lipsei de lichiditati din contul "Avicola" Iasi. Pentru recuperarea banilor, ungurii au cerut blocarea conturilor societatii iesene.

In cazul in care "Avicola", prin noul patron, Gigi Becali, nu va achita banii, risca sa se trezeasca cu activele scoase la vinzare.

Profitul a zburat la Comanesti

Societatea "Avicola" Iasi s-a dovedit a fi una foarte rentabila pentru Florinel Camara. Imediat dupa semnarea contractului cu APAPS, in toamna lui 2002,

Camara a trecut la "treaba". Prin una din firmele sale din Bacau, "Koala Senior" Comanesti, cu care a cumparat si "Avicola", achizitiona puii de la Iasi la un pret sub cel de productie. Marfa era vinduta ulterior la pretul pietei. Astfel, la "Avicola" se acumulau pierderi, in timp ce profitul zbura la Comanesti, zona declarata defavorizata.

"Nu exista lichiditati in contul Avicola SA Iasi"

Pentru cresterea puilor, bacauanul avea nevoie de furaje. A cautat in stinga si in dreapta si a gasit firma "Medicom" Cluj, reprezentanta societatii ungare "Vitafort". In decembrie anul trecut, reprezentantul "Avicola" a mers la Cluj unde a semnat un contract pentru furnizare furaje. Plata marfii a fost efectuata prin 6 bilete la ordin care insumau 20,188 miliarde de lei.

Termenul scadent pentru incasarea acestora era luna februarie 2004. Supriza a venit atunci cind s-a incercat incasarea sumelor scrise pe biletele la ordin. Banca a refuzat onorarea lor pe motiv ca "nu exista lichiditati in contul Avicola SA Iasi".

Firma pagubita a demarat imediat actiunea legala de recuperare a banilor. La inceputul lunii martie 2004, instanta ieseana a investit biletele la ordin cu tiltu executoriu. Reprezentantii "Medicom" Cluj, insotiti de directorul de la "Vitafort" Budapesta, au sosit in Iasi pentru intocmirea formalitatilor de executare silita a societatii "Avicola".

"Nimeni din conducere nu este in firma"

In urma cu doua zile, 21 de banci au fost somate sa blocheze conturile firmei iesene si sa vireze banii acesteia in contul creditorului. Toate incercarile de a lua legatura telefonic cu conducerea societatii au esuat. La celalalt capat al firului telefonic, dupa ce a aflat cu cine sta de vorba, secretara ne-a informat ca nu mai este nimeni din conducere la firma.

In ciuda incercarilor repetate de a lua legatura cu Gigi Becali, acesta nu a raspuns la telefon.

In cazul in care in conturile firmei iesene nu se vor aduna banii necesari acoperirii datoriei se va putea trece la vinzarea prin licitatie a activelor societatii. (Nicolae MANOLIU)