Nici bine nu s-au stins ecourile scandalurilor in care au fost implicati mai multi vamesi din judetul Suceava, in unele situatii chiar cu implicatii penale, ca un altul sta sa izbucneasca. In urma unei actiuni mai ample a Directiei Regionale Interjudetene Vamale Iasi s-a descoperit ca mai multe importuri de otel din Ucraina, efectuate de SC RULMENTUL SA Suceava nu sint tocmai in litera legii.

Mai precis, in momentul vamuirii otelului folosit de societatea suceveana ca materie prima s-a facut o incadrare eronata.

Astfel, marfa a fost incadrata la o pozitie tarifara inferioara, care prevedea exceptarea de la plata taxelor vamale pentru societatea importatoare. In realitate, cei care au verificat aceste importuri au ajuns la concluzia ca otelul folosit in fabricarea rulmentilor de catre societatea de profil din Suceava trebuia sa fie vamuit la o pozitie superioara.

Aceasta schimba total datele problemei, SC RULMENTUL SA, fiind obligata astfel sa achite peste 5 miliarde de lei, bani reprezentind contravaloarea taxelor vamale pentru otelul adus din Ucraina. Pe fir au intrat si lucratorii de la Inspectoratul Judetean de Politie Suceava, care au in atentie acest caz.

Mai precis, politistii incearca sa afle daca vinovati pentru prejudicierea bugetului de stat se fac si vamesi care au fost de serviciu in momentul intrarii in tara a transporturilor de otel. Pina in prezent nu s-a intocmit nici un dosar penal, dar in atentia politistilor de numara 17 vamesi de la Vama Dornesti.

Oricum, demararea unei anchete va depinde cel mai probabil de raspunsul pe care Ministerul Finantelor il va la contestatia depusa de conducerea SC RULMENTUL SA Suceava la actul de control intocmit de reprezentantii Directiei Regionale Interjudetene Vamale Iasi.

Nota de constatare a fost intocmita la sfirsitul anului 2003, numai ca raspunsul de la Ministerul de Finante intirzie sa apara, semn ca problema este destul de delicata. De altfel, aceeasi situatie se inregistreaza si la celelalte societati din Romania care produc rulmenti si care au importat materie prima din Ucraina, cu mentiunea ca la Suceava suma imputata este printre cele mai mici.

Cu toate acestea, SC RULMENTUL SA Suceava a primit din partea Directiei Regionale Interjudetene Vamale Iasi 10 amenzi, in valoare totala de 50 de milioane de lei. Directorul SC RULMENTUL SA Suceava, Horia Rosca, nu a dorit sa comenteze actul de imputare si a declarat doar ca asteapta sa vada mai intii raspunsul la contestatia depusa la Ministerul Finantelor.