Persoanele care isi vor cumpara masini in rate vor fi nevoiti sa scoata in citeva saptamini mai multi bani din buzunar. Aceasta deoarece firmele de asiguari vor fi obligate sa mareasca valoarea politelor pentru asigurarea riscului de neplata, conform unei hotariri a Comisiei de Supraveghere a Asiguratorilor.

Conform acesteia, toate firmele de asigurari sint obligate sa se reasigurare la firme din strainatate, in cazul in care practica astfel de asigurari. Marindu-se costurile, automat va creste si valoarea politelor.

Conform hotaririi CSA, scumpirea nu se va produce in cazul tuturor creditelor de consum, ci numai la acelea de peste 5.000 de euro, sau 50.000 de euro, in cazul celor ipotecare. Plafoanele acestea au fost aprobate recent de CSA si vor intra in vigoare de astazi.

Conducatorii firmelor de asigurari din Iasi inca nu stiu exact cu cit se va ridica pretul asigurarilor in aceste conditii, deoarece, dupa cum sustin acestia, normele abia au fost scoase de sub tipar. Cert este insa ca ele se vor scumpi cu citeva zeci de euro.

In cazul asigurarilor pentru creditele ipotecare, acestea vor afecta doar iesenii cu posibilitati materiale foarte mari. Bancherii spun ca imprumuturile pentru achizitionarea caselor se situeaza intre 10 si 20.000 de euro, cele peste 50.000 de euro fiind foarte rare.