Mai mult de 50 de copii, jumatate din elevii scolii din satul Cirligi, comuna Filipesti, au fost atinsi de virusul urlian, care provoaca oreionul sau parotidita epidemica. Primele cazuri nu au ramas singulare, ba au declansat o epidemie. Directorul scolii, Ion Juncu, ne-a declarat ca medicul de familie nu vine in scoala din proprie initiativa pentru a depista problemele de sanatate ale elevilor.

Medicul ii contrazice spusele si sustine ca de raspandirea oreionului sunt responsabili parintii care au permis copiilor sa plece de acasa si cadrele didactice pentru ca i-au acceptat in clasa pe elevii scutiti medical.“Toti elevii care au venit la cabinet si aveau parotidita epidemica au primit scutire medicala si indicatia de a sta acasa doua saptamani.

Dupa cateva zile, unii au mers la scoala, iar profesorii i-au primit. Pe de alta parte, parintii, innebuniti de teama ca pierd alocatia copiilor daca acestia nu frecventeaza cursurile, i-au trimis la scoala. Desi semnele exterioare ale afectiunii disparusera, copiii erau in continuare contagiosi. Si-au imbolnavit astfel colegii.

In familii, cel putin, s-au imbolnavit toti fratii pentru ca bolnavii nu au putut fi izolati. A fost frig si au dormit toti intr-o camera. Epidemia nu a putut fi stopata“, ne-a declarat dr. Maria Pantaru, medic de familie. Se pare ca, intr-adevar, au fost cazuri de elevi care au incercat sa incalce interdictia de a veni la scoala pe perioada scutirii medicale.

Boala s-a extins la gradinita

„Unii copii au incercat sa vina la ore dupa 7-8 zile, dar i-am trimis acasa“, sustine directorul Ion Juncu. Pana au fost descoperiti, bolnavii au venit insa in contact cu alti elevi, suficient pentru raspandirea bolii.

Dintre elevii care s-au imbolnavit, trei au facut complicatii in a saptea zi de la declansarea oreionului si au ajuns in sectia de boli contagioase a Spitalului Judetean de Urgenta cu reactii meningiale. Zilele acestea, boala s-a extins si la copiii de gradinita.

Orice persoana care intra in contact cu un bolnav de oreion sau care prezinta ca simptom „gat umflat“ trebuie suspectata de parotidita epidemica. Boala in sine nu este periculoasa, dar complicatiile ei, da. Singura medicatie este cea simptomatica si se impun repausul la pat si izolarea timp de 14 zile.

In cazul in care se instaleaza meningoencefalita, simptomele apar in cel mult 48 de ore si sunt: febra mare, dureri de cap, gat intepenit, greata, varsaturi, fotofobie si somnolenta. Tratamentul cu antibiotice scade cu 15 la suta riscul decesului. Meningita se transmite prin secretii. Riscul infectarii creste in colectivitati (crese, gradinite, scoli).

Boala este transmisa si de insecte, prin intepaturi. Pentru a preveni meningita, ca o complicatie a oreionului, este indicata vaccinarea.

"Parintii sunt vinovati"

„Daca au fost informate ca elevii au o boala contagioasa, mai ales una atat de contagioasa cum este oreionul, cadrele didactice au gresit primindu-i in clasa pe elevii bolnavi, ne-a spus profesorul Ghiorghi Iorga, inspector scolar general.

Dar consider ca primii vinovati sunt parintii copiilor, ei stiau in mod sigur ce boala au copiii si ca trebuie sa stea in casa, la caldura, pana la vindecare. Nu se punea problema pierderii alocatiei, cand elevul este bolnav ia alocatie pe toata perioada bolii, asta trebuia sa se stie.

Nu stim cati elevi sunt contaminati la scoala din Cirligi, dar, cel putin deocamdata, directorul scolii nu ne-a solicitat intreruperea cursurilor“.