Desi pare incredibil, dupa ce a fost declarata oarba, o suceveanca a obtinut, dind spaga, permis de conducere categoria B. Elena Botarca din Suceava, caci ea este oarba cu permis, a obtinut pe 1 iunie 1997, pensionarea pe caz de boala, cu gradul de invaliditate I, medicii considerind ca aceasta si-a pierdut in totalitate capacitatea de munca. Mai mult, in baza certificatului nr.1956/11.06.

1997, de incadrare intr-o categorie de persoane cu handicap, care necesita protectie speciala, Elena Botarca a fost declarata, de catre Comisia de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, ca suferind de miopie degenerativa si nistragmus congenital, fara corectie, certificatul fiind semnat de medicul primar in expertiza capacitatii muncii, Marina Zvoristeanu. Ulterior, pe 12.05.

1999, „oarba" s-a casatorit si si-a schimbat numele, din Elena Botarca (cu care figura ca persoana cu handicap vizual grav in evidentele Inspectoratului de Stat Teritorial pentru Persoanele cu Handicap din Suceava), in Elena Boghian. Crezind ca odata cu schimbarea numelui i se va pierde si urma, la numai jumatate de an dupa casatorie, pe 29.11.

1999, Elena Boghian a obtinut permisul de conducere seria S00083260 V, in baza unui dosar verificat de catre Evidenta Informatizata a Persoanei si eliberat de Inspectoratul de Politie al Judetului Suceava. Si asta, in timp ce beneficiase, ani la rind, de indemnizatia de persoana nevazatoare, cu handicap grav.

· „Elena Boghian fie a inselat medicii oftalmologi prin imitarea comportamentului nevazatorilor, fie a trimis o alta persoana in locul ei, la comisia de expertiza medicala", sustine directorul DASJ Suceava, Mariana Tighineanu

In urma cu doi ani, pe 11 martie 2002, Comisia de Expertiza Medicala a Persoanelor cu Handicap Adulte (CEMPHA), din cadrul Directiei de Asistenta Sociala a Judetului (DASJ) Suceava, a revizuit dosarul medical al Elenei Boghian.

In baza adeverintelor medicale eliberate de medicii oftalmologi Virgil Rusu si Nicoleta Dascalescu, care confirma ca diagnosticul initial se pastreaza, comisia de expertiza decide sa-i acorde in continuare drepturile stabilite prin lege pentru persoanele cu handicap grav, gradul I de invaliditate.

Referindu-se la cazul oarbei care a obtinut permis, directoarea DASJ Suceava, Mariana Tighineanu, ne-a declarat ca „Lucrez de ani de zile in sistemul de asistenta sociala a persoanelor cu handicap, dar pina acum nu am mai intilnit asemenea caz.

Miercuri, Elena Boghian a fost chemata la Comisia de Expertiza Medicala pentru a fi investigata atent, pentru ca nu este posibil ca o nevazatoare cu handicap grav, gradul I de invaliditate si acuitate vizuala 1/200 (numara degetele de la maxim un metru) sa detina permis de conducere si sa conduca un autovehicul.

Pentru ca ea detine si expertiza medicala asupra capacitatii de munca, vom cere ca aceasta persoana sa fie verificata medical de catre Institutul National de Expertiza de la Bucuresti. Privind acest caz nu pot spune decit ca exista doua explicatii.

Elena Boghian, fie a inselat medicii oftalmologi prin imitarea comportamentului nevazatorilor, fie, este posibil, sa fi trimis o alta persoana in locul ei, la comisia de expertiza medicala din cadrul DASJ Suceava".

· „Am platit pentru obtinerea fisei medicale si a permisului de conducere", sustine nevazatoarea Elena Boghian

Pentru ca nu am gasit-o la domiciliul din Suceava, am sunat-o pe Elena Boghian pe telefonul mobil, pentru a-i cere lamuriri privind modul in care ea, ca nevazatoare, a obtinut permis de conducere. Vineri seara, la sediul redactiei cotidianului nostru, a venit Elena Boghian, insotita de sotul ei Ghiorghita Boghian si de doi dintre fiii sai.

Desi la inceputul intilnirii cei doi soti s-au aratat a fi agresivi in limbaj si gesturi, amenintind cu instantele de judecata pentru acuzele aduse, pe parcursul discutiei, atmosfera s-a calmat.

Daca initial a negat ca detine permis de conducere, sustinind ca fiii ei conduc masina cu numarul de inmatriculare SV-05-LWR, ea fiind nevazatoare, Elena Boghian a recunoscut, in final, ca detine permis de conducere. „Am avut permis de conducere dar l-am pierdut de vreo cinci ani. Insa, eu nu am condus niciodata, din cauza ca nu vad.

Incercati si dumneavoastra, vedeti ceva prin ochelarii mei? Pentru obtinerea fisei medicale si a permisului de conducere am dat spaga instructorului de la scoala de soferi, care m-a rezolvat. Insa nu imi amintesc care era numele scolii de soferi, tin minte doar faptul ca pe instructor il chema Nicu si el venea cu masina pina la scara blocului. Am auzit ca acum este plecat in SUA.

Imi pare rau ca am facut asta, nu stiu pentru ce mi-a trebuit permis pentru ca eu si asa nu vad", ne-a declarat Elena Boghian, care a mai adaugat ca „Pentru toate necazurile astea cred ca ar trebui sa-i multumesc sora-mii, Doina Miron, care este furioasa ca a pierdut procesul la Tribunal cu cei cinci ari de teren pe care mama mi i-a lasat mostenire la Prelipca-Salcea.

Dar, sa stiti ca si ea este nevazatoare, si a obtinut permisul de conducere ca si mine. Pe ea de ce nu o intrebati nimic?". La sediul redactiei, baiatul Elenei Boghian a scris o declaratie (vezi facsimil) semnata de mama lui. In aceasta declaratie, Elena Boghian spune ca „am platit pentru fisa medicala necesara obtinerii permisului de conducere categoria B".

Dupa incheierea discutiei, sotii Boghian au incercat, in repetate rinduri, sa mituiasca redactorul „Monitorului de Suceava", pentru a nu mai publica articolul referitor la ilegalitatile comise de acestia.

Speram ca organele in drept sa se autosesizeze si sa verifice daca Elena Boghian are dreptul sa conduca un autovehicul, sa detina permis de conducere categoria B si sa primeasca, in acelasi timp, in baza unui certificat de persoana cu handicap grav, gradul I de invaliditate, indemnizatie de nevazator.