Primarul din Borsa, anchetat de PNA pentru masacru biologic

”Nu ma tem nici de fuljer!”

Dupa distrugerea lacului glaciar ”Izvorul Bistritei Aurii” (sau taul Stiol), care face parte din Parcul National Muntii Rodnei, autorul masacrului biologic, Gavrila Grec, actualul primar al orasului Borsa, este cercetat penal. Desi constient ca a facut-o lata, Grec continua sa afirme ca ruinarea zonei monument al naturii a fost o solutie ideala.

”Izvorul Bistritei Aurii” (numit popular taul Stiol), era una dintre acele minuni ale naturii menite sa incante privirea si sa dea valoare unei zone alpine de nepretuit. Era un monument al naturii, inclus in aria Parcului National Muntii Rodnei.

Nimeni nu ar fi banuit ca taul cu pricina va fi obiectul unei buldozereli criminale, in toamna anului 2002, comandata de Gavrila Grec, primarul din Borsa. Grec a conceput un plan diabolic de nimicire a minunatei zone alpine pentru a realiza, atentie!, o aductiune de apa din acel tau, pentru partia olimpica de schi proiectata la zece kilometri distanta.

In pofida anomaliei (vezi distanta!), Grec a creat un drum de acces pe malul lacului si a triplat suprafata taului. Buldozereala face parte dintr-un plan mult mai amplu, scornit de ingeniosul Grec, care intentioneaza parcelarea a 30 de suprafete de teren din zona si construirea unor casute de vacanta ca-n ”Neckerman”.

Alerta de gradul 0!

Siderat de descoperirea marsaviei ce se derula, un impatimit montaniard, dr. Petru Goja din Baia Mare, a sesizat autoritatile pentru investigarea starii de fapt si luarea masurilor impuse de lege. Paradoxal, institutiile statului au tratat cu indiferenta cazul, refuzand (cu mici exceptii) o luare ferma de pozitie. La scurt timp, lucrurile au devenit clare.

Interesele baronilor locali si ale mafiei borsene impuneau neimplicarea puterii statului in cazul Stiol. Rand pe rand, cei care initial l-au acuzat pe Grec s-au retras, concluzionand ca nu se mai poate face nimic. Spre exemplu, APM Maramures, dupa ce a aplicat in 2002 o amenda de 20 milioane Primariei Borsa, s-a ”dat la fund”.

Dan Munteanu, presedintele Comisiei Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane, dupa ce in primavara anului trecut a recunoscut ilegalitatea lucrarilor, i-a sugerat lui Grec stoparea altor lucrari, adiacente zonei. Prefectura Maramures l-a informat in scris pe dr. Petru Goja de certa incalcare a legilor si de distrugerea unei arii protejate din patrimoniul UNESCO. Si atat! Nimic mai mult.

Dupa nenumarate sesizari trimise de dr. Goja catre nepasatoarele organe ale statului, lucrurile par a lua o noua turnura. Spre sfarsitul anului trecut, Garda Nationala de Mediu i-a adus la cunostinta montaniardului ca lucrarile efectuate la lacul glaciar Stiol sunt ilegale si ca Primaria Borsa a fost somata de Comisariatul Judetean Maramures sa sis-

teze lucrarile in arealul protejat, pana la obtinerea acordului de mediu din partea Academiei Romane. Tot in acea perioada s-a demarat si cercetarea penala efectuata de Parchetul National Anticoruptie, in cazul Taului Stiol.

Lucrurile au luat amploare si la 1 martie, administratia Parcului National Muntii Rodnei a fost atribuita Directiei Silvice Bistrita-Nasaud, dupa o lupta la cutite cu institutiile similare din Maramures si Suceava.

Decizia pare justa, din moment ce 80% din suprafata parcului se afla pe teritoriul administrativ al bistritenilor, dar nu ne-am fi suparat nici noi daca am fi luat sefia zonei (partea cea mai valoroasa se afla in Maramures). Recent instalata in functia de director al Administratiei Parcului National Rodna, Dana Jauca, a afirmat pentru GAZETA ca intentioneaza studierea problemei.

”Am fost zilele trecute la Cluj, pentru a discuta cazul cu Dan Munteanu, care mi-a spus ca ceea ce se intampla acolo este inadmisibil. De indata ce vremea ne va permite, intentionam sa ne deplasam la fata locului, pentru a vedea care sunt masurile ce trebuie luate”, a afirmat Jauca.

Fulgeratul

In fata dezastrului pe care l-a produs, desi are un dosar penal pe rolul Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures (nr.248/P/2004, ca nu vorbim aiurea), primarul Gavrila Grec continua sa sustina ca a facut un... lucru bun.

Surprins pe holurile Prefecturii, dupa ce s-a saturat a face ochi dulci delegatiei conduse de Miron Mitrea (poate mai pica ceva de ”sus”), Grec s-a zgait ca un copil la aparatul foto al redactiei, care i-a imortalizat figura dolofana. ”Ma, io nu ma tem nici de fuljer. Sa stiti ca la Taul Stiol am facut o treaba minunata.

De acolo vom face aductiunea cu apa pentru partia olimpica de schi, vom avea apa pentru tunurile de zapada. Am animat zona. Ca de unde sa aducem apa? Va fi bazinul de care avem nevoie. Ce daca e arie protejata? Vezi de treaba! Da, Goja are dreptate, daca o luam pe partea ecologica. Dar, economic vorbind, eu am realizat ceva. O sa vina tate avizale, nu va faceti griji.

Nu am stricat taul, l-am marit, ca sa avem apa la partie. Da’ trebe sa viniti pana acolo. Dejaba, daca nu videti exact cum arata zona... Io va invit sa merjem, ca o sa videti ca-i tais. Io mi-am facut treaba, am terminat acolo”, a afirmat Grec.

Sarind peste partea cu ”protocolul”, specific lui Grec, declaratiile sale ne fac sa ne intrebam daca vreodata legea se va aplica si in ”statul” Borsa si daca Grec ar fi la fel de sigur pe el si daca PSD i-ar retrage sprijinul.

Hai sa o luam simplu: ce aductiune de apa sa faci dintr-un tau natural de mici proportii, pentru ditamai partiile de schi aflate la 10 km distanta, despartite fiind de caldari glaciare, caderi de apa, stanci? O absurditate prezentata drept scuza viabila pentru distrugerea unei arii protejate din patrimoniul UNESCO.

Asta, ca sa nu mai vorbim de specialistii care sustin ca singura solutie concreta pentru aductiunea de apa ar fi din paraiele din nordul partiei olimpice. Se vor termina zilele de glorie ale lui Grec aici sau i se vor deschide nebanuite perspective spre alte marsavii, demne de un tolomac borsean? Vom vedea. Poate...

Ce spune Goja?

”In 2002, dupa ce am descoperit acele lucrari, am alertat toate organele competente ale statului. Dar de 18 luni nu s-a facut nimic. Trebuia verificat daca pentru acele lucrari exista un proiect, iar daca exista, sa aiba avizele necesare. Toata tarasenia e ilegala si curios este ca statul, cel prejudiciat, la urma urmei, nu ia masurile care se impun.

Cred ca este de datoria Consiliilor Judetene Bistrita Nasaud si Maramures sa rezolve problema, stabilind o strategie de recuperare a prejudiciului. Dar nimeni nu e interesat, nici macar institutiile de specialitate, APM, Garda de Mediu, de acest aspect grav.

Se incearca inducerea in eroare prin legarea acestor lucrari de Proiectul Luna-Ses Borsa, dar nu se poate face aductiune de apa peste toate vaile din zona. Si, la urma urmei, vorbim de o zona protejata.”

“Ce daca este arie protejata? Foarte bine. Sigur ca Goja are dreptate, ecologic vorbind, dar economic, am facut o treaba super. Io am terminat ce aveam de facut acolo.” – Gavrila Grec, primar Borsa