Un elev craiovean al Colegiului National “Carol I” a fost retinut in Bucuresti, in timp ce incerca sa vanda o statueta furata, ce face parte din Patrimoniul Cultural National. Mihai G.

, 18 ani, elev in clasa a XII-a, a fost retinut impreuna cu alti trei prieteni, craioveni studenti in Capitala, intr-un magazin de antichitati din Bucuresti, de politisti din cadrul Serviciului Patrimoniu al Directiei Investigatii Criminale a IGP.

Vanzatorul din magazinul de antichitati a fost cel care a alertat Politia, dupa ce si-a dat seama ca statueta face parte din Patrimoniul Cultural National si nu avea ce cauta in posesia celor patru tineri, decat daca fusese furata.

Conducerea Colegiului National “Carol I” din Craiova alertase, de asemenea, Politia doljeana, joi dupa-amiaza, dupa ce constatase disparitia statuetei. Politistii bucuresteni ii retineau pe cei patru tineri craioveni cam in acelasi timp, fara a avea idee de unde provenea statueta. Aceasta a fost furata in seara anterioara, din incinta unitatii de invatamant unde era expusa.

Fiind elev la “Carol I”, Mihai G. nu a avut probleme sa patrunda in unitate, ascunzand, apoi, statueta, intr-un rucsac. El si-a sunat cativa prieteni craioveni, studenti in Bucuresti, in aceeasi seara si le-a solicitat ajutorul pentru a vinde obiectul de arta.

Cei trei l-au insotit in magazinul de antichitati in care au fost cu totii prinsi de Politie, pe motiv ca elevul nu stia cum sa ajunga acolo.

Politia i-a eliberat, dupa audieri, pe toti cei patru tineri, iar cercetarile continua cu acestia in stare de libertate. Mihai G. este acuzat de comiterea infractiunii de furt calificat.

Statueta infatisaza un profesor

Statueta furata a fost confectionata in 1939, de catre artistul Anghel Chiciu si infatisasa un profesor de matematica, de la acea vreme, al unitatii de invatamant, Elie Georgescu. Obiectul de arta este confectionat din bronz, are 72 de centimetri inaltime, 48 cm latime in partea superioara si 25 cm, la baza.

Statueta in cauza era expusa alaturi de alte doua obiecte de acelasi gen, care infatisaza tot cadre didactice de renume ale unitatii de invatamant, insa elevul nu le-a putut ascunde pe toate trei in rucsacul sau.

Interesant este faptul ca din incinta Colegiului National “Carol I” din Craiova, unde sunt expuse numeroase obiecte de arta, au tot disparut valori, tablouri si statuete, parte a Patrimoniului Cultural National, in ultimii ani. Spre deosebire de acest caz, celelalte obiecte nu au mai fost niciodata descoperite.