“Jaf la drumul mare!” – aceasta este expresia care caracterizeaza cel mai bine ceea ce s-a intamplat cu SC Orser Oradea, de cand societatea a fost preluata de cuplul de escroci Maria “Lili” Schutz – (fostul securist) Ion Dascalu, prin intermediul uneia dintre firmele fantoma (cu capital social neglijabil) ale acestora, “Worldser” Tuglui Dolj.

Pretul de adjudecare a serelor oradene, de la Agentia Domeniilor Statului, a fost de circa opt miliarde de lei, dintre care firma latifundiarei Schutz a achitat doar 1,279 miliarde de lei. Restul banilor trebuiau platiti in rate, insa nu au mai ajuns niciodata in visteria statului.

Toate acestea, in conditiile in care SC Orser fusese evaluata, initial, la peste 300 de miliarde de lei, iar inainte de licitatie la 76,778 miliarde de lei. “Lili” Schutz a intrat in posesia “Orser” Oradea in conditiile in care cateva dintre celelalte firme participante la licitatie oferisera ADS un pret de… patru ori mai mare.

Licitatia s-a tinut, insa, de trei ori in aceeasi zi, pana ce cuplul Schutz – Dascalu a obtinut castig de cauza - sustine liderul sindical din Orser, Vasile Morar.

“|n aceste conditii apreciez ca exista indicii ca a fost diminuata valoarea actiunii, cu intentie, fata de valoarea comerciala, cauzandu-se un prejudiciu de cel putin 68 de miliarde de lei statului”, declara Vasile Morar.

Investitii simulate in mod ordinar

O data vazuta in posesia uneia dintre cele mai infloritoare unitati din tara, Maria “Lili” Schutz a trecut la devalizarea firmei. Schutz a “uitat” sa mai plateasca ratele catre ADS, a mimat efectuarea investitiilor de 2,305 milioane USD asumate prin contract, a indatorat serele oradene pana peste cap, apoi a inceput sa vanda activele catre alte firme de-ale ei.

Asta in conditiile in care activele respective nu au fost achitate integral niciodata, ba, mai mult, majoritatea fusesera puse sub sechestru de catre Directia de Finante Bihor, Primaria Oradea si Tribunalul Bihor, pentru neachitarea datoriilor.

Cel mai important activ al Orser Oradea, fabrica de gheata, a fost vandut catre SC “Gini Transcom” Craiova – o alta firma a Mariei Schutz – imediat dupa incheierea contractului de privatizare dintre ADS si “Worldser” Tuglui. “Anul 2003 a fost cel mai prost an al serelor de cand lucrez eu aici, din 1976.

Nu s-a facut nici o investitie care sa revigoreze activitatea in sere. Toate asa-zisele investitii au constat in transfer intern, intre firmei de-ale doamnei, de geam tras, pe baza de bonuri interne si procese-verbale.

Au fost emise facturi fictive de geam tras, in valoare de miliarde de lei, de catre SC Orser, catre Sere Codlea Brasov si de catre Gini Transcom Craiova catre SC Orser, toate firme ale doamnei Schutz. De asemenea au fost emise facturi fictive, pe geam tras si de la Sere Codlea la Orser si facturi fictive pe samanta de castraveti, de la Gini Transcom la Orser, in valoare de 4,2 miliarde de lei.

O alta asa-zisa investitie a reprezentat-o largirea bazinului de captare de apa pentru irigatii, de aproximativ sase ori, cu toate ca acest lucru nu era necesar. Contravaloarea lucrarii nu a fost achitata, firma prestatoare urmand sa comercializeze materialul rezultat din excavatii. Asadar, investitia nu a fost efectuata din surse proprii asa cum prevede contractul de privatizare.

Contravaloarea acestei asa-zise investitii a fost evaluata la opt miliarde de lei, pe baza unui proces-verbal semnat de o comisie stabilita de administrator, neexistand nici un altfel de document fiscal”, dezvaluie Vasile Morar.

SC Orser Oradea, indatorata pana peste cap

Un alt pas in devalizarea serelor oradene l-a constituit indatorarea acestora, prin efectuarea de tranzactii fictive sau la preturi mult peste cele ale pietei, catre alte firme ale Mariei Schutz. Toate acestea pentru ca activele SC Orser sa fie, mai apoi, vandute catre alte firme fantoma ale Mariei Schutz, in contul datoriilor acumulate, prin practicile mentionate, catre acestea.

Scopul final: statul sa nu mai poata recupera nimic, atunci cand o sa rezilieze, pentru neplata si incalcarea obligatiilor asumate, contractul cu “Woeldser” Tuglui.

Fost director al Orser Oradea pana acum cateva saptamani, cand a demisionat, deoarece n-a mai dorit sa ia parte la ilegalitatile “regizate” de Maria Schutz, Alexandru Pantea dezvaluie practicile acesteia: “Aducea materie prima de la alte firme de-ale dumneaei si ni le factura la preturi de doua-trei ori mai mari decat cele ale pietei.

Spre exemplu, ne aducea ingrasaminte foliare, un fel de apa sfintita, caci erau, de fapt, ingrasaminte dizolvate in apa si prelucrate de o firma de-a dumneaei (Mondagrochim Targu-Carbuseti Gorj – n.r.), la 180.000 de lei litrul, cand pe piata costa 60.000 de lei.

Cand am replicat ca pretul este mult prea mare, mi-a aratat ca la Sere Codlea le vinde la preturi si mai mari si mi-a replicat sa zic mersi!”.

|ntre timp, “Lilisor” nu a platit nici un fel de obligatie bugetara, astfel ca SC Orser a ajuns sa datoreze 56 de miliarde de lei Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor, 500 de milioane de lei Consiliului Local Oradea si 42 de miliarde de lei furnizorului de energie electrica, SC Electrocentrale SA.

Totodata, societatea oradeana inregistreaza datorii catre Casa de Pensii, Casa de Asigurari de Sanatate, Agentia de Ocupare a Fortei de Munca si tot asa. Salariile se acorda si ele cu intarzieri de doua-trei luni, in conditiile in care au mai ramas doar 80-100 de angajati din cei 600, mai spune liderul sindical Vasile Morar.

Vanzare sub sechestru, marca “Lili” Schutz

Toate acestea au facut ca Directia de Finante Bihor si Primaria Oradea sa instituie sechestru asupra activelor SC Orser, pe 20, respectiv 24 februarie 2004, in vederea recuperarii datoriilor. Tribunalul Bihor a instituit, de asemenea, sechestru asigurator peste Orser pe 23 februarie, ca urmare a cererii de faliment depuse de SC Electrocentrale SA.

Cu toate ca fusese instituit sechestru asigurator, iar conducerea Orser fusese instiintata “s-a procedat la taierea tevilor din instalatiile de incalzire din sere, ce au fost vandute, zilnic, in cantitati apreciabile, la fier vechi, instalatiile fiind, efectiv, distruse”, mai declara Vasile Morar.

Mai mult, tot in timp ce bunurile Orser se aflau sub sechestru, “Lili” Schutz a convocat Consiliul de Administratie al unitatii, obligandu-l sa aprobe vanzarea activelor catre SC Gini Transcom Craiova, o alta firma de-a ei.

Asta in contul datoriilor deja existente si a unor “rasaduri” pe care Maria Schutz “si-a luat angajamentul” sa le aduca, ulterior, la Orser Oradea. Fostul Director Alexandru Pantea a refuzat sa faca acest lucru, apoi si-a dat demisia.

“Nu am fost de acord cu vanzarea, la preturi derizorii, la valoarea de inventar din ’94, fara reactualizare, a activelor Orser catre Gini Transcom Craiova. Cu atat mai mult cu cat Orser nu primea bani ci rasaduri si alta materie prima, in compensare, la preturi supraevaluate, iar vanzarea era ilegala, caci bunurile se aflau sub sechestru”, declara Pantea.

Cu toate acestea tranzactia s-a efectuat, iar dovada stau facturile nr. 7578508, 7578509, 7578510, 7578511/05.03.2004 (vezi facsimil) si multe altele.

ADS-ul, Politia si PNA-ul, sesizate

Povestea a ajuns si la urechile Inspectoratului de Politie al Judetului Bihor, Parchetului National Anticoruptie – Sectia Oradea, Directiei Generale a Agriculturii si Industriei Alimentare Bihor si Agentiei Domeniilor Statului.

Autoritatile nu se arata, insa, prea grabite sa faca lumina in acest caz, mai ales ca “Lili” Schutz nu a uitat sa se laude prin diverse medii din Oradea cum ca ar fi buna prietena cu sotia premierului Adrian Nastase sau cu presedintele Ion Iliescu.

“|n unele cazuri s-a constatat demararea cercetarilor, dar in urma interventiei patroanei, acestea au fost stopate, caci este posibil ca unele dintre institutii sa fi fost intimidate de afirmatia doamnei Schutz Maria, cum ca ea ar fi protejata institutiei prezidentiale si guvernamentale” – se mentioneaza intr-un memoriu adresat de liderul sindical din Orser, Vasile Morar,

Guvernului Romaniei. Directorul DGAIA Bihor, Florian Pavel, este singurul care recunoaste ca Maria Schutz i-ar fi “marturisit”, in timpul scurtei si unicei conversatii pe care au purtat-o vreodata, ca “doar ce se intorsese de la Cotroceni, unde luase ceaiul cu domnul presedinte Iliescu si era obosita”.

Balbaielile PNA Bihor (exprimate de catre procurorul Ioan Moldovan) si ale Politiei din acelasi judet (communicate de chestorul Gheorghe Cheregi) vin, parca, sa intareasca supozitiile liderului sindical Vasile Morar. “Efectuam, intr-adevar, cercetari in cazul Orser, dar stiti si dvs. ca nu putem comunica nimic pana la finalizarea anchetei.

Sunt foarte multe aspecte reclamate in dosar si avem foarte multe alte dosare de rezolvat. Nu pot sa stiu cat timp ne va lua ancheta si inca nu am stabilit daca este de competenta noastra sau a altor Parchete. Abia dupa asta ne vom declina competenta in favoarea altei institutii sau vom continua noi ancheta”, a declarat, acum cateva zile, procurorul Ioan Moldovan.

“Se fac verificari in cazul Orser, dar la ora asta nu se stiu prea multe lucruri, decat ca s-au gasit niste documente care nu sunt tocmai in regula. Continuam cercetarile. Deocamdata nu putem spune nimic concret”, a declarat, tot recent, chestorul Gheorghe Cheregi.

Agentia Domeniilor Statului a reactionat, se pare, ceva mai rapid, trimitand, saptamana trecuta, o echipa de control la Oradea, coordonata chiar de catre Adrian Caciu, seful Corpului de Control al ADS. Cat de repede se va misca ancheta si daca statul va mai reusi sa recupereze vreun leu din ghearele cuplului de escroci Schutz – Dascalu, ramane de vazut.

Asadar, Maria Schutz (membru de baza in esalonul doi al PSD, din momentul in care Conventia Democrata a pierdut puterea) continua sa fraudeze statul si sa intimideze organele de ancheta, adica sa improaste numele partidului de guvernamant cu noroi, chiar si in contextul anuntului de “toleranta zero” fata de coruptie, facut, la sfarsitul saptamanii trecute, de premierul Adrian Nastase.

Schutz refuza sa comenteze

Maria Schutz a refuzat, ieri, sa comenteze acuzele ce ii sunt aduse. Contactata telefonic, patroana serelor din Oradea a catadicsit sa intrerupa convorbirea, ascultand, totusi, anterior, cateva dintre acuze.

La o a doua incercare de a discuta cu Maria Schutz ni s-a transmis ca vom fi actionati in judecata. Abia dupa multiple insistente, “Lili” Schutz a spus doar ca “Nu este adevarat, activele vandute nu se aflau sub sechestru!”.