Joi dupa amiaza, pe la ora 18, Gheorghe Manea, 22 de ani, din Lipova, a descoperit la aproximativ 20 metri de casa un proiectil. Tanarul, ajutat de doi prieteni, sapa o groapa in gradina, urmand sa construiasca un WC. La jumatate de metru adancime, harletul s-a izbit de ceva metalic. „Am crezut intai ca e o teava, apoi am vazut ca e vorba de un proiectil“, declara barbatul.

Ingrijorat, el a chemat vecinii. „Tanti Marie, am gasit o bomba, mi-a zis. Anul trecut s-a mai gasit unul la Valea Hogii. Stiu din spusele parintilor mei ca pe aici a trecut armata dinspre Vaslui“, marturiseste Maria Tumurug.

Dupa ce a scos proiectilul din pamant si l-a asezat langa taietorul de lemne, in curte, Gheorghe Manea a anuntat Postul de Politie Lipova, apoi a continuat sa sape. Politistii au chemat Inspectoratul de Protectie Civila (IPC) al judetului Bacau, care a trimis ieri un echipaj la Lipova, sa ridice „bomba“.

„E vorba de un proiectil exploziv incendiar de 88 mm, ramas din Al II-lea Razboi Mondial. Focosul e pe proiectil, la spate, si este periculos daca se aplica un soc asupra lui“, ne-a declarat maior Catalin Felegeanu, IPC Bacau. Explozia distruge totul pe o raza de cel putin 500 de metri, afirma specialistii. Daca Gheorghe ar fi izbit cu harletul in focos, azi n-ar mai fi fost in viata.

Pirotehnistii au verificat groapa din gradina si terenul din jurul ei cu un detector de mine metalice. Aparatul a aratat ca nu mai exista nici un proiectil si ca proprietarul isi poate continua sapaturile. In judetul Bacau, arata mr. Catalin Felegeanu, nu s-a mai produs nici un accident de vreo 15 ani, dar in alte zone au avut loc mari nenorociri.

Taranii, in loc sa anunte Protectia Civila, au pastrat proiectilele si le-au folosit ca ornamente pentru garduri si porti. Cand s-au apropiat cu aparatul de sudura si a crescut temperatura, s-a produs explozia. Proiectilul gasit la Lipova a fost transportat la Bacau intr-o lada cu nisip, urmand sa fie detonat in conditii de maxima siguranta, pe poligonul de la Saucesti.