“Daily Telegraph” sustine ca in octombrie anul trecut cei doi s-ar fi inteles ca in aceasta primavara Marea Britanie sa ridice vizele impuse romanilor. “Afacerea” ar fi reciproc avantajoasa. Pentru premierul britanic inseamna mai putine cereri de azil, or Tony Blair s-a angajat sa le reduca la jumatate.

Pentru Adrian Nastase, acceptarea fara restrictii a romanilor in Marea Britanie ar fi o lovitura politica data in an electoral. Ramine de vazut daca, dupa un asemenea scandal, Tony Blair isi va putea permite sa-si respecte angajamentul de culise, acuzat de ziarele britanice.

Relatia dintre cei doi este atent monitorizata dupa ce presa britanica l-a acuzat pe Tony Blair ca ar fi intervenit pe linga Adrian Nastase in favoarea companiei indiene LNM, sponsor al laburistilor, care a cumparat combinatul Sidex.

Intr-o declaratie data la Bucuresti dupa intoarcerea de la summit-ul de la Roma, Adrian Nastase a spus ca “pina in primavara lui 2004 romanii vor putea intra fara vize in Marea Britanie. Am discutat despre asta cu premierul Tony Blair in timpul conferintei interguvernamentale”.

La rindul sau, Quinton Quayle, ambasadorul britanic la Bucuresti, declara in octombrie 2003 ziarelor romanesti: “Sintem gata sa ridicam vizele, dar mai intii trebuie sa rezolvam problema imigrantilor ilegali”. “Aceasta nu mai este o decizie politica, ci este legata de reducerea numarului de cereri de azil inaintate de cetatenii romani.

Cu cit micsoram mai mult numarul imigrantilor ilegali veniti din Romania, cu atit vom fi mai aproape de momentul in care vom renunta la vize”, a adaugat ambasadorul britanic anul trecut.

Desi aceste lucruri erau cunoscute la Bucuresti, presa britanica nu mediatizase aceste informatii la vremea respectiva, ceea ce explica amploarea pe care a luat-o scandalul in numai citeva ore de la izbucnirea sa.

Guvernul britanic neaga orice intelegere

Presa britanica afirma ca relaxarea controalelor in ceea ce priveste dosarele de imigrare, precum si promisiunea de eliminare a vizelor se inscriu in eforturile depuse de Blair pentru a reduce, pe hirtie, numarul de imigranti ilegali, astfel incit cifrele sa se incadreze in promisiunile sale. Tony Blair se angajase in februarie sa injumatateasca numarul cererilor de azil in urmatoarele sase luni.

Acest numar ajunsese la 84.130 anual, cu mult mai mare fata de 32.500, cit erau in 1997. Intelegerea cu Adrian Nastase ar fi dus la indeplinirea acestei promisiuni, Marea Britanie nefacind altceva decit sa-si deschida granitele romanilor, atit timp cit nu se declarau doritori de azil, subliniaza presa britanica. Conform unei estimari oficiale,

circa 20.000 de romani traiesc ilegal in Marea Britanie, scrie ziarul citat, adaugind ca, daca s-ar elimina vizele, toti acesti indivizi ar putea avea un statut legal.

Potrivit lui David Davis, “ministru de interne” in asa-numitul “cabinet din umbra” al opozitiei, a declarat ca “Tony Blair a fost mai interesat sa incerce sa manipuleze cifrele cererilor de azil, decit sa incerce sa rezolve problema”.

“Asta demonstreaza ca este nevoie de o ancheta independenta care sa dezlege itele, inclusiv sa arate care a fost rolul jucat de ministri si premier”, a adaugat el.

Recentele dezvaluiri privind haosul din sistemul de imigrare, facute de consulul britanic la Bucuresti, James Cameron, intaresc banuielile ca noua politica impusa de cabinetul britanic deriva din aceasta intelegere intre guvernele de la Londra si Bucuresti. Un purtator de cuvint al premierului britanic a negat existenta unei intelegeri secrete intre guvernul de la Bucuresti si cel de la Londra.

“Nu exista nici un fel de acord ori intelegere. Lucram din greu cu guvernul roman in vederea stoparii imigratiei ilegale si ajungerii la un punct in care vizele nu vor mai fi necesare”, a precizat oficialul de la Londra.