Pentru cei mai multi dintre cei care iau calea pribegiei, chinurile incep abia cand ajung in locul dorit. Naivi, crezandu-se in afara oricarui pericol cu contractele de munca in buzunar si cu actele in regula, foarte multi cad prada smecherilor care isi fac veacul in preajma autogarilor.

Majoritatea celor care si-au facut o adevarata meserie din jecmanirea romanilor plecati la munca peste granite sunt tot romani. Adaptati si ei rapid la vremuri, nu se opresc de bariere fragile precum sentimentul national si isi fura compatriotii prin orice mijloace. Politistii sibieni au reusit sa afle cateva din metodele folosite de romani in Spania, pentru a-si fura ?fratii?.

Un tanar ?patit? le-a oferit un adevarat catalog al diverselor moduri prin care poti fi furat in Spania.

Tragedie cu actori romani in mijlocul Madridului

I.S. are 30 de ani si este din Sibiu. Pentru ca lucra la o firma de transport de calatori, care avea curse regulate in tarile spatiului Shenghen, ajungea destul de des in Spania, asa ca stia bine moravurile din partea locului.

I-a avertizat pe cei care isi paraseau tara despre metodele folosite de multi dintre romanii specializati in a-si prada compatriotii, mai ales pe cei care plecau pentru prima oara. Insa zvonul despre tanarul care incerca sa-i puna in garda pe calatori a ajuns repede si la urechile infractorilor.

Suparati pentru cineva se amesteca in ?ciorba lor?, acestia au hotarat sa-i demonstreze cum sta treaba. In luna ianuarie, I.S. a plecat din nou la Madrid, unde avea de gand sa petreaca mai mult timp. De aceasta data, el si-a luat si familia, neprevazand intamplarile dramatice la care avea sa ia parte.

La scurt timp dupa ce s-a acomodat cu atmosfera din capitala spaniola, I.S.a fost sechestrat in apartamentul inchiriat in care locuia chiar de catre cei de care incerca sa-i fereasca pe calatori.

Romani ?pur-sange?, acestia l-au batut si l-au chinuit, atat pe el, cat si pe membrii familiei sale. La final, l-au amenintat cu moartea in cazul in care va povesti cuiva ce a patit. Din fericire, totul s-a terminat repede si fara urmari prea grave.

In luna februarie, I.S. a revenit in tara si s-a hotarat sa povesteasca si politistilor evenimentele in care a fost erou principal, dar si motivul pentru care a fost nevoit sa treaca prin aceasta tragedie. Ca sa lase in urma amintirile neplacute, el si-a dat demisia de la firma de transport de calatori unde era angajat.

Ingeniozitate la putere romanesca

Informatiile scoase la lumina de el nu au facut decat sa demonstreze, inca o data, ingeniozitatea de care da dovada romanul. Una dintre modalitatile la care apeleaza des infractorii este ?folosirea calitatii de politist spaniol, impreuna cu un translator care cunoaste limba romana?.

Ei supravegheaza autogarile, in special Autogara SUR Mendez Alvaro din Madrid, unde sosesc autocarele romanesti si ii intampina pe calatori. Profitand de oboseala cu care acestia se aleg de pe urma drumului si mizand pe elementul surpriza, se dau drept politisti ?in civil? si pretind ca verifica legalitatea actelor si a sumelor de bani necesare pentru a intra in spatiul Shengen.

Dupa ce intra in posesia acestora, ei arunca la cativa metri documentele. Siretlicul merge de fiecare data. Oamenii se chinuie sa-si recupereze actele, timp in care infractorii isi ?iau talpasita?, cu tot cu banii. Pagubitii se multumesc, de obicei, cu pasaportul care le-a mai ramas si nu fac nici o reclamatie pentru banii pierduti.

Un alt mod de operare de care se folosesc hotii este preluat din arta spionajului. Acestia culeg informatii prin intermediul unor ?iscoade? care merg cu aceleasi mijloace de transport cu viitoarele victime. Complicii lor culeg informatii, direct de la drumetii mai vorbareti sau de la cunostinte pe care le au prin tara si le transmit mai departe.

De obicei, ei se intereseaza despre scopul calatoriei, angajamente de lucru, locurile unde trebuie sa ajunga sau cine ii asteapta. Cu acest bagaj de cunostinte, ei se amplaseaza in autogari si se dau drept trimisii celor care ii asteptau, motivand ca acestia nu pot veni. Trucul tine si multi se pacalesc, incredintandu-le banii sau bagajele.

Infractorii apeleaza si la deghizari. Ei isi procura uniforme asemanatoare cu cele ale firmelor de transport, castigand, astfel, increderea calatorilor romani. Dupa un timp, ei atrag in locuri mai izolate, unde complicii lor ii incoltesc si ii talharesc fara prea multe batai de cap.

Cu ochii-n patru

Cei care sunt prevazatori si respecta toate formalitatile legale pentru a ajunge peste granite cad mult mai rar in astfel de capcane. ?In primul rand, emigrantii ilegali constituie o prada foarte usoara pentru retelele organizate care se ocupa cu traficul de persoane, care sunt de cele mai multe ori camuflate in agentii de voiaj.

Victimele acestor retele sunt supuse de multe ori la acte de violenta, in vederea transformarii lor in adevarati sclavi. An de an, in pofida eforturilor depuse de autoritatile romane si spaniole, multe persoane cad victime ale unor asemenea retele?, a declarat subinspector Cristian Stanciu, purtatorul de cuvant al IJP.

Solutia este urmarea cailor legale, chiar daca poteca pe care trebuie sa mergi este ceva mai lunga. ?Prin informarea adecvata, atat la plecare din tara, cat si la ajungerea la destinatie, este singura metoda pentru a evita evenimente neplacute, care au de multe ori urmari tragice?, a mai precizat Stanciu.