Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj a dispus respingerea plangerii unui consilier local din comuna Apahida, care il acuza pe fostul primar ca a facut ilegalitati cu un milion de dolari incepand din 1996. Politia l-a invinuit pe fostul primar de aceleasi ilegalitati, si chiar a demarat o ancheta penala, insa Parchetul a dispus si in acest caz scoaterea primarului de sub urmarire.

Lucrarile au fost platite de doua ori, in 1992 si in 1996, sub obladuirea fostului primar de Apahida, Vasile Mocan, si ascunse de actualul primar, Ionel Farcas. Primul dosar de receptionare a lucrarilor de gaz a fost semnat in 1994, iar cel de-al doilea dateaza din 1998, pentru aceeasi lucrare.

Evident, lucrarile au fost platite dublu, pentru prima serie de lucrari din banii cetatenilor, iar pentru cea de-a doua din fonduri bugetare. Lucrarile fusesera incheiate de doi ani, iar gazul ardea deja in casele apahidenilor cand primariei i-au fost virati echivalentul in lei al unui milion de dolari in 1996.

Bani nerecuperati

Intr-o adresa semnata in octombrie anul trecut de fostul ministru al justitiei, Rodica Stanoiu se arata clar ca "lucrarile de introducere a gazului metan in satele apartinatoare comunei Apahida au fost finalizate in 1998". ën realitate, conductele erau de doi ani in pamant si gazul in casele oamenilor.

Pe baza unor astfel de documente au fost virate in conturile primariei cele 23 de miliarde de lei in 1996, cu toate ca lucrarile erau deja finalizate.

Dat in gat de consilieri

Lucrarile de aductiune a gazului in Apahida au intrat in atentia Politiei abia dupa doi ani de la "noua" dare in folosinta a conductei. Primarul a fost cercetat penal de Politie in dosarul cu numarul 21946/2000, dar Inspectoratul Judetean de Politie a trimis dosarul la Parchet, cu propunerea de scoatere de sub urmarire penala a celor doi primari.

Dupa anchete care au durat peste doi ani, timp in care potrivit inspectorului principal Gabriel Rusu au fost analizate inclusiv fondurile primariei intr-o serie de expertize contabile, Politia a ajuns la concluzia ca i-au invinuit degeaba pe primari.

In paralel cu cercetarile dosarului intocmit de Politie, doi dintre consilierii locali din comuna au depus plangeri la procuratura si la alte organe competente impotriva primarului.

Scapat de procurori

La sesizarile consilierilor, Politia din Apahida a intocmit la randul sau un dosar penal, 290/P/2003, prin care insa propunea Neinceperea Urmaririi Penale. Prim-procurorul §tefan Cublesan a confirmat la inceputul acestui an propunerea politiei din Apahida.

Cei doi consilierii locali au facut recurs la decizia lui Cublesan, inclusiv printr-o sesizare depusa de Alexandru Morokos in cursul saptamanii trecute, prin care solicitau redeschiderea cercetarilor in cazul primarilor Mocanu si Farcas. Decizia procurorului nu a fost insa modificata.

"Din actele premergatoare asa a rezultat, nu se confirma faptele" de care este acuzat primarul, a declarat procurorul care a instrumentat sesizarea, Daniel Ciumarnean. Morokos este insa decis sa apeleze inclusiv la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru a solutiona cauza.

Primaria si TIM: totul e OK

Administratia comunei este de parere ca banii au fost folositi cum trebuie si are varianta ei pentru cum s-au desfasurat lucrurile. " "A fost efectuata o expertiza tehnica si economica, sub supravegherea Parchetului, si s-a constatat ca nu exista nici un leu luat dintr-o parte si bagat in buzunarul cuiva", a conchis secretarul primariei, Ioan Harbea.

Surse din conducerea TIM au declarat la randul lor ca lucrarile au fost facute in ordine. "Daca am fi un amarat de SRL sau un actionar unic ne-am permite sa tragem un tun si dupa aceea sa disparem sau sa falimentam firma. Dar TIM are o multime de actionari. Nu ne permitem sa facem greseli", a declarat unul dintre directorii adjuncti ai trustului.

Lucrari platite de doua ori

Pe de alta parte, contractul de receptie, semnat in 1995 inclusiv de primarul de atunci, arata ca la acea data conductele si reteaua de distributie erau deja finalizate, inainte de incheierea celui de-al doilea contract cu Trustul de Instalatii si Montaj. Flagrante sunt insa conditiile stipulate de TIM in cel de-al doilea contract, incheiat in 25 aprilie 1996.

Astfel, in contract se arata ca TIM "se obliga sa execute studiul de fezabilitate, masuratori topo, prospectarea retelei de repartitie si lucrarile privind reteaua de repartitie", desi toate acestea erau demult finalizate si functionabile. Practic, TIM a incasat cele 2.5 miliarde de lei din bugetul de stat fara sa mai faca nici o lucrare in Apahida.

"Au mintit statul", a fost de parere consilierul local Alexandru Morokos, care a facut parte dintr-unul dintre cele trei comitete satesti care s-au ocupat de finantarea aductiunii din banii locuitorilor.

"Faptele nu pot fi probate"

Fostul primar, contabilul-sef al primariei si directorul TIM au fost scosi de sub urmarire penala la directiva procurorului general al Curtii de Apel Cluj, Danila Suciu. Dupa ce Inspectoratul Judetean de Politie a intins cercetarile pe o durata de aproape doi ani, dosarul, care la aceasta data insumeaza sase volume, a fost clasat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj.

Fostul primar Vasile Mocanu, contabilul-sef al primariei, Reghina Mocan, si directorul TIM, Traian Oarga, erau acuzati in dosarul respectiv de inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata. "Faptele de care sunt invinuiti nu exista si nu poate fi probata", a explicat purtatorul de cuvant al Parchetului, Anca Marincean.

Surse oficiale sustin insa ca Oarga, directorul TIM, s-a angajat "la mica intelegere" cu fostul si cu actualul primar din Apahida ca in schimbul banilor sa le construiasca o serie de vile. Asa se face ca fostul primar detine trei imobile iar actualul primar Farcas "doar" doua.