Lorin Ciuhat nascut in 1963 in comuna Poduri este casatorit si are doua fetite. La sfarsitul anului 2002 a plecat la munca in Spania. L-au urmat la aproximativ o luna sotia sa Luminita si cele doua fete: Andreea de patru ani si Alice de 14 ani. La Madrid familia de bacauani a incercat sa-si gaseasca rostul. Lorin lucra pe santier ca sudor iar Luminita ca menajera.

Cele doua fete au fost inscrise la scoala, respectiv la gradinita. Totul mergea bine insa a venit 11 martie si viata lor a luat o turnura tragica. Plecat spre locul de munca Lorin a ajuns la spital. El se afla chiar intr-unul din vagoanele care a sarit in aer. In primele zile familia a vegheat la patul sau. Abia si-au gasit timp sa linisteasca familia din Romania.

La cateva zile dupa atentat Anica Ciuhat si Costica Gavrila mama respectiv socrul lui Lorin Ciuhat au luat calea Madridului pentru a-si vedea copiii. "Prea multe nu pot sa va spun. M-am inteles cu el greu. Imi citea pe buze. Lorin are inca probleme mari cu auzul. Il mai doare sternul si capul (Lorin a fost ranit si la piept si la cap, n.r.).

Daca in sase luni nu-i revine auzul se va interveni chirurgical. In spital nu a stat decat de joi (11 martie - data atentatului) pana luni, pentru a face loc altor bolnavi. Din cauza ranilor Lorin nu poate munci inca, iar cu banii castiugati de Luminita nu prea fac fata cheltuielilor.

Banii promisi de guvernul roman le-ar prinde foarte bine insa pana la aceasta data nu stim nimic, nimeni n-a facut nimic. Lorin este patriot. Nu isi doreste cetatenia spaniola insa ar accepta dreptul de rezidenta, pentru a putea munci acolo.

Mi-a spus ca ar veni si maine in tara daca ar avea un loc de munca stabil", ne-a povestit Anica Ciuhat, mama bacauanului ranit in atentatele de la Madrid din 11 martie.

Socrul lui Lorin a fost si el in Spania. "Erau inca speriati. Lorin are inca dureri iar de munca nu prea poate fi vorba insa nu cred ca se vor intoarce in tara", ne-a spus Costica Gavrila.

Despre modul in care au ajuns la Madrid, Gavrila povesteste: "A fost un gest umanitar, frumos din partea Guvernului. Doar asa ne-am putut linisti. La aeroportul din Madrid ne-a intampinat un reprezentant al Ambasadei Romaniei. Nu ne-au lasat sa plecam aiurea, a stat cu noi pana a venit un prieten de-al lui Lorin cu masina sa ne ia. S-au purtat bine cu noi".

Vrea sa scrie o carte

Publicatia spaniola Hoy a realizat un reportaj cu cateva dintre victimele romane ale atentatelor din 11 martie de la Madrid. Printre romanii intervievati de reporterii spanioli se numara si bacauanul Lorin Ciuhat.

"Lorin Ciuhat, 40 de ani, instalator, casatorit, doua fiice. Pana la atentatele din 11 martie dorea sa-si legalizeze sederea in Spania si sa ofere o viata mai buna familiei. Dupa 11 martie, prioritatile sale s-au schimbat: sa-si vindece ranile - arsuri, insuficienta respiratorie si timpanele sparte. Cealalta dorinta: sa scrie o carte cu titlul "Fata in fata cu moartea" - scrie Hoy.

Atunci cand Lorin era in primul vagon de tren care a explodat in Gara Atocha si a vazut corpurile neinsufletite ale colegilor sai a auzit sunetul tacerii. Auzul i-a pierit. A incercat sa-si miste mana dar creierul sau nu a raspuns comenzilor. Nici acum nu-si aminteste daca a strigat dupa ajutor sau doar a tipat in minte.

Fiica lui Lorin, Alicia, de 14 ani, vorbeste castiliana perfect. A venit in Spania acum un an si trei luni impreuna cu mama sa, Luminita - Luisa pentru spanioli - si cu sora sa mai mica. In ziua atentatelor ele l-au cautat pe Lorin din spital in spital dupa ce l-au vazut la televizor intins pe o targa si cu fata plina de sange.

In ciuda intamplarilor prin care a trecut, Lorin spune foarte clar ca nimic nu-l va impiedica sa ramana in Spania sa munceasca.