Primarul Dumitru Sechelariu are grija mereu de cei care sar la cap cu bani sau vin cu voturi atunci cand este cazul. Uite asa, fara sa stea prea mult pe ganduri, edilul sef a fost de acord ca pamantul de sub un bloc sa fie dat in grija unui valutist de talie mare cu veleitati de revolutionar. Este cunoscut modul prin care revolutionarii de carpa si-au obtinut certificatele.

Pentru prima oara in Romania, la Bacau a fost retrocedat terenul de sub un bloc de locuinte prin decizia primarului. Acest lucru a fost posibil, probabil, datorita faptului ca persoana care a beneficiat de un astfel de favor este chiar cel care se pare ca l-a facut revolutionar pe Dumitru Sechelariu.

Este vorba despre noul sef al revolutionarilor bacauani, Iordache Ciuperca, omul care se lauda, in cercul de prieteni, cu faptul ca el depune coroane la monumentul eroilor inaintea reprezentantilor administratiei locale.

Controversatul om de afaceri, cunoscut drept cel mai mare valutist din urbe, Iordache Ciuperca, a obtinut de la Primaria Bacau, o dispozitie semnata de viceprimarul Laurian Lucas care, conform unor articole mai putin clare din Legea 10/2001, in speta articolele 11 si 14, transforma toti proprietarii de apartamente din blocul situat in strada Logofat Tautu nr.5 in chiriasi.

Ajutati de vidul legislativ, expertii in drept ai Primariei au invocat in fata instantei art. 14 din mult discutata Lege 10/2001, care face, de fapt, referire stricta la art. 13/1 din aceeasi lege.

Acest fapt nu numai ca poate crea un precedent in istoria retrocedarilor din Romania, care deja sunt in mare parte discutabile, dar inrautateste si mai mult imaginea patata a acestei tari, provocand haos in ceea ce priveste situatia tuturor proprietarilor de apartamente.

Se pare ca aceasta retrocedare abuziva demonstreaza ca in Romania nu a mai ramas nimic care sa nu se poata rezolva cu bani sau cu relatii. De mentionat faptul ca, odata cu referendumul pentru revizuirea Constitutiei din 18 – 19 octombrie 2003, Executivul folosea in clipurile publicitare un text menit sa atraga atentia romanilor: “Constitutia garanteaza proprietatea”.

De asemenea, articolul 44/8 din aceeasi Constitutie stipuleaza foarte clar ca averea dobandita licit nu poate fi confiscata. Spre surprinderea tuturor, Bacaul tinde sa devina din nou model de urmat pentru ceilalti in ceea ce priveste fraudele la nivel inalt.

Asa ca, o sa schimbam sloganul folosit la Revolutie, recte “Azi in Timisoara, maine-n toata tara”, in “Daca la Bacau se poate, peste tot se poate”.

Bloc cu unic “proprietar”

Constructia propriu-zisa a blocului de locuinte a inceput in anul 1993, cand societatea de constructii Conextrust Bacau primeste prin concesionare terenul situat in strada Logofat Tautu.

Pentru ca acest spatiu sa poata fi destinat constructiilor de locuinte, societatea constructoare obtine o concesionare pe 25 de ani, urmand ca, dupa expirarea acestui termen, cei care au platit pe intreaga perioada redeventa cuvenita, sa devina de fapt proprietarii acestui teren.

In momentul in care se da in folosinta un bloc de locuinte, acesta trebuie sa aiba ca si accesoriu terenul pe care este situat. Lacunele legislative si mijloacele demne de o ancheta PNA, au reusit o performanta, la care nimeni nu a avut curajul sa viseze. Maria Ciuperca, mama unuia dintre cei mai “infocati” revolutionari, a avut in posesie terenul in discutie.

Dar acest lucru nu da dreptul nimanui sa revendice un teren pe care este construit un bloc de locuinte, in care isi duc traiul un numar de 42 de familii.

Mama exploatata de fiu

Pasul unu: Inceputul a fost simplu. Revolutionarul Iordache Ciuperca, in numele mamei lui, depune la Primaria Bacau o cerere de retrocedare. Manevra a fost gandit de Ciuperca, fiul obtinand prin Notariat o procura ce ii dadea dreptul sa faca toate actele in numele mamei lui. Totusi, in tot acest timp, Florenta Damaschin era curator pentru mama sa.

Batrana sufera de tulburari psihice cu semnificatie patologica, oligofrenie gardul ll. Boala este considerata drept incurabila. Pentru a-si putea duce la indeplinire planul si de a o inlatura pe sora sa de la mostenire, Ciuperca reuseste sa obtina, la data de 23.10.

2003, un certificat medico-legal prin care se concluzioneaza faptul ca Maria Ciuperca nu mai prezinta tulburari psihice si pastreaza capacitatea de autoconductie si administrarea bunurilor proprii. In acest mod a pus mana si pe apartamentul batranei, lasand-o de fapt pe drumuri (aceasta se afla si in acest moment internata la Spitalul de Boli Cronice Comanesti n.r.).

Pasul doi: Primaria Municipiului Bacau, la insistentele valutistului, abroga o dispozitie mai veche prin care se respingea cererea de restituire in natura a terenului din strada Logofat Tautu, transmitandu-se o oferta de acordare a despagubirilor banesti Prefecturii Bacau.

Cum primarele bacauan a demonstrat in atatea randuri ca nu-i abandoneaza pe cei care l-au sustinut, Iordache Ciuperca obtine, in august 2003, o dispozitie prin care proprietarii din acel imobil au fost transformati in chiriasi ai “revolutionarului” valutisto-afacerist.

Afacerea anului: Primaria Bacau i-a oferit si dreptul de a stabili chirii trimestriale pentru proprietarii de apartamente din acel bloc. Batrana bolnava, indrumata de fiul sau, semneaza in fata notarului un act de vanzare–cumparare prin care proprietar devine Iordache Ciuperca.

Sa nu uitam ca aceasta grija deosebita fata de mama acestuia a aparut ca urmare a oportunitatilor create de fostele proprietati detinute de familia acesteia. Intr-o serie de articole aparute la inceputul anului 1991, in cotidianul Desteptarea, inainte sa fie aservit politic, intitulate “Infernul de pe strada Carpati”,

(pe strada Carpati se afla domiciliul Mariei Ciuperca – n.r.), era expusa foarte clar saracia lucie in care traia aceasta. “Apoi, Maria Ciuperca il mai are pe Iordache, renumit prin Bacau fiindca a fost campion national la lupte. Feciorul este insurat la casa lui, are masina, un copil mic si slujba la Intreprinderea de Avioane Bacau.

In timp ce consemnam acestea, camera incepe sa se umple si cu alti vecini de pe scara.

Bolnava nu are, practic, nimic de mancare. Daca totusi se mai afla in viata, acest lucru se datoreaza unor femei miloase care mai vin cu un blid de odatura… In rest, paduchii joaca tontoroiu prin casa, iar sobolanii au inceput sa atace si proprietatea vecinului de deasupra”, era consemnat in articolul din presa locala din luna martie 1991.

Manevrele lui Ciuperca

“Daca nu a semnat este clar ca Ciuperca Iordache are dreptate cand se lauda peste tot ca il are la mana pe primarul Dumitru Sechelariu, deoarece l-ar fi facut revolutionar si nu poate fi refuzat”, este specificat in plangerea facuta de sora lui, Florenta Damaschin.

Pentru falsificarea celor doua documente medico-legale s-au facut plangeri la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau, insa solutia data a fost ca fapta nu exista. De aici se naste un semn de intrebare in ceea ce priveste realitatea expertizei medicale care atesta faptul ca Maria Ciuperca nu mai este bolnava.

Acest lucru este discutabil tocmai pentru faptul ca din 1994 si pana in prezent, batrana a fost internata la Spitalul de Boli Cronice Comanesti, cu diagnosticul oligrofenie de gradul ll. Pentru a intelege mai bine relatiile de prietenie dintre valutistul Iordache Ciuperca si Primaria Bacau ar trebui analizate alte aspecte.

La kilometrul 0 din orasul Bacau, pe strada Mihai Viteazu 3, pe acoperisul blocului se afla construita o monstruozitate, care sfideaza orice simt estetic dar care, culmea, este in acord cu disciplina in constructii a Primariei. Suprafata a doua scari de bloc este acoperita de o constructie din lemn si tabla care serveste drept depozit pentru Ciuperca. Constructorul Ciuperca nu s-a oprit aici.

In fata intrarii in bloc, acesta si-a construit un chiosc (casa de schimb valutar) sub care si-a construit un buncar in care acesta se gandeste sa faca o crama.