Situatie tensionata la SC Sere Codlea Brasov. Lucrurile tind sa scape de sub control, iar salariatii serelor sa protesteze asemeni celor de la Urex Rovinari Gorj. Salariatii SC Sere Codlea dau patronatul in judecata si ameninta cu ample proteste stradale. Motivul: oamenii au o retributie de mizerie, fiind platiti de latifundiara Maria Lili Schutz sub salariul minim pe ecocomie.

Decizia survine esuarii celei de-a noua runde de negocieri dintre sindicalisti si conducerea fabricii. Presedintele Federatiei AGROSTAR Romania, Nicolae Stefan, s-a deplasat, recent, la Codlea, pentru a purta discutii cu reprezentantii patronatului serelor, insa acestea au esuat. Ba chiar, conducerea fabricii abia daca a acceptat sa discute cu sindicalistii.

Cat despre patroni – Lili Schutz si Ion Dascalu – acestia nici macar nu s-au sinchisit sa se intereseze despre conflictul de munca.

Prin urmare, liderii pe tara, dar si cei locali ai Federatiei AGROSTAR – la care este afiliat Sindicatul Liber Sere Codlea – ameninta, totodata, cu ample proteste stradale, in conditiile in care patronatul, recte Maria Lili Schutz, refuza sa le achite salariul minim pe economie.

Conflictul de munca dateaza inca din luna iunie a anului trecut, dar, in pofida celor noua runde de negocieri si a implicarii Directiei de Munca Brasov, situatia nu a fost remediata nici macar pana in prezent.

Angajatii sunt infometati

Angajatii Sere Codlea spun ca, din cauza salariilor de mizerie, nu au ce puna pe masa copiilor. „Sunt oameni care au cate trei-patru copii si intretin o familie din doua milioane de lei pe luna. Oamenii sunt platiti cu 2,6 milioane de lei brut, ca si muncitorii necalificati.

Ei sunt, insa, muncitori calificati si, conform legii, ar trebui sa primeasca un salariu brut de cel putin 3,12 milioane de lei pe luna. Am purtat numeroase runde de negocieri cu reprezentantii patronatului, insa acestia refuza sa respecte legea”, a declarat Vasile Craciun, presedintele Sindicatului Liber Sere Codlea.

Oamenii isi cer doar drepturile

Sindicalistii se arata revoltati si precizeaza ca au de gand sa mearga chiar si „pana in panzele albe”, pentru a o determina pe patroana Maria Lili Schutz sa respecte legea. „Discutiile au fost o nebuloasa. Conducerea fabricii ba accepta cererile noastre, ba se razgandea. Noi nu cerem decat respectarea drepturilor salariale recunoscute prin lege, nimic altceva.

Parerea mea este ca nici Directia de Munca nu s-a implicat hotarator ci a bajbait-o. Cu toate ca am discutat de noua ori cu directorul serelor si consilierii patronatului, cu patroana Maria Schutz n-am reusit sa ne intalnim niciodata, deoarece dansa refuza. Asociatul dansei, Ion Dascalu, a venit la o singura intalnire cu sindicatele, dar s-a ridicat in mijlocul discutiilor si a plecat.

Noi nu o sa cedam, indiferent care vor fi presiunile la care vom fi supusi”, a precizat Ioan Bertea, vicepresedinte al Federatiei AGROSTAR Romania si presedinte al Uniunii Judetene Brasov a AGROSTAR.

Presedintele Federatiei AGROSTAR, Nicolae Stefan, declara ca s-a ales solutia actionarii patronatului in judecata deoarece „dumnealor se tin batosi. Noi nu cerem salarii mai mari, ci salariile minime pe economie, respectarea legii, a contractului colectiv de munca. Sere Codlea era o marca, un nume, atat pe plan intern cat si pe plan international.

Este ingrijorator si deplorabil ca s-a ajuns in situatia ca, la trei ani de la privatizare, sa nu se plateasca salariile minime pe economie pentru angajati”.