Maria Raducanu, din Rachitoasa, are 87 de ani si primea pensie de urmas din anul 1945, cand sotul sau a decedat pe front. Dosarul ei de pensie a trecut, timp de 60 de ani, prin mana a zeci de functionari si nimeni nu a sesizat ceva in neregula. Anul trecul, postasul a refuzat sa-i mai dea pensia batranei pentru ca numele din buletin nu corespundea cu cel din decizia de pensionare!

Prin interventiile primarului comunei Rachitoasa si redactorilor cotidianului local DESTEPTAREA , Maria Raducanu primeste din nou pensie!

In iarna anului 2003, Maria Raducanu, din comuna Rachitoasa, a fost anuntata de postasul din comuna ca nu mai poate primi pensia de un milion de lei, deoarece pe buletinul de identitate era scris Maria Farcasanu, iar pe cuponul de pensie...Maria Raducanu!

Batrana a facut memorii peste memorii pentru a demonstra ca ea este sotia lui Petrache Raducanu, decedat in timpul celui de al doilea Razboi Mondial, si are dreptul legal la pensie de urmas, dar n-a reusit sa convinga pe nimeni ca o declaratie de proiect de casatorie, de pe vremea lui Antonescu, este un document oficial prin care se atesta faptul ca a fost sotia lui Raducanu si

isi merita pensia.

Casatoriti printr-un ordin al lui Ion Antonescu

Maria Raducanu, nascuta in 1917, sub numele de Farcasanu, in Rachitoasa, a trait in concubinaj, „fara a fi casatorita civil“, cu Petrache Raducanu, pana la mobilizarea acestuia in armata, in 1940.

In anul 1942, sotul concubin Petrache Raducanu, a fost invoit de pe frontul din Caucaz, pentru a se casatori. Au facut declaratia la Primaria Rachitoasa, urmand ca Petrache sa fie invoit din nou dupa scurgerea timpului de afisaj, pentru definitivarea casatoriei. Situatia de pe front fiind grea, nu a mai putut veni acasa.

In acea perioada, maresalul Ion Antonescu, speriat de faptul ca soldatii ii fug de pe front sa se casatoreasca, a dat o ordonanta prin care a creat posibilitatea militarilor sa trimita o „declaratie verbala de proiect de casatorie“ semnata, iar cei doi tineri sa fie considerati casatoriti. Petrache Raducanu moare pe front iar sotia sa primeste pensie de urmas.

Dosarul de pensionare contine acte din 1945, de cand Maria Raducanu a primit prima pensie de urmas, timp de 60 de ani, dar in 2003, a ramas fara ea, mai mult, trebuia sa restituie pensia pe ultimii trei ani!

Dupa un an, i s-a recunoscut dreptul la pensie

Demersurile facute de redactorii cotidianului DESTEPTAREA (la Directia Muncii, Casa Judeteana de Pensii, Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei) si primarul comunei Rachitoasa, Ionel Marcel Zorila, pe langa forurile competente s-au dovedit pana la urma incununate de succes.

Ministerul Administratiei si Internelor, prin Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei, a emis Decizia 829, din 19 august 2003, prin care mentioneaza ca „in conformitate cu prevederile Ordonantei 41/2003, privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, se admite cererea de schimbare a numelui de familie Doamnei Farcasanu Maria,

domiciliata in comuna Rachitoasa, (...) urmand sa poarte in viitor numele de familie Raducanu“.

Comisar sef Ioan Matei, seful Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanei Bacau, ne-a declarat: „Noi am efectuat verificari la data respectiva si am inaintat Directiei Generale de Evidenta toate documentele, in vederea schimbarii numelui femeii din Farcasanu in Raducanu. Este imbucurator faptul ca s-a gasit o solutie“.

Decizia a ajuns la Rachitoasa in decembrie 2003, iar din luna februarie 2004, Maria Raducanu a inceput sa primeasca din nou pensie, mai mult, i s-a dat si contravaloarea pensiilor retinute in mod bizar timp de aproape un an. Acum Maria Raducanu are buletin nou dar si carte de alegator.

Dupa 60 de ani visul ei si dragostea din tinerete i s-au implinit si prin...documente oficiale.