„Subsemnatul Ojog Aurel, din Bacau, str. Milcov, fiind mostenitorul defunctului Ojog Vasile al casei si terenului din Satu Nou, de buna voie si nesilit de nimeni, vand numitului Burungel Vasile una casa formata din 2 (doua) camere (....) Mai vand si terenul arabil din partea de vest situat in fata casei cu o suprafata de 1.500 mp, un teren arabil de 1 ha.

(...) Cele mentionate au fost vandute lui Burungel Vasile cu suma de 15.000.000 lei. Actul nu poate fi contestat de nici o persoana in cazul in care se va razgandi una din parti se va restitui suma de 50 de ori (cincizeci). Au participat la aceasta intelegere Adragai Remus, Abalasei Vasile, Ciubotaru Vasile“.

Prin aceasta zdelca, Vasile Burungel si-a cumparat o casa pe data de 20 noiembrie 2000, in satul Satu Nou, comuna Colonesti, precum si unele suprafete de teren. Omul s-a gospodarit cum a putut mai bine, si-a cumparat un cal, o vaca, si-a tras curent electric, a fost trecul in registrul agricol platind taxe pe cladire la Primarie, fapt recunoscut si in 2004,

prin adeverinta nr 754, prin care se mentiona ca „Burungel Vasile este inscris in volumul 472 Satu Nou si achita anual impozitul pe cladiri si terenul aferent“.

In pofida acestor evidente, dupa trei ani, din locuinta sa s-a ales praful.

Zdelca a ramas tot zdelca

Pe data de 22 octombrie 2003, ora 13: 24 (!), Iosif Mititelu, executor judecatoresc, „avand in vedere cererea creditorului Condurat Virgiliu si sentinta civila 680/10 02 2003 a Judecatoriei Bacau“, s-a prezentat la locuinta lui Vasile Burungel pentru a-l obliga sa lase reclamantului suprafata de 1500 mp, 6000 mp pasune situate in comuna Colonesti si sa achite suma de 21,9 milioane.

De fata a fost agent de politie Constantin Trifan. Potrivit celor consemnate in procesul verbal de punere in posesie, „terenurile au fost identificate, masurate si marcate cu tarusi“. Era vorba numai despre o punere in posesie, cum de altfel mentioneaza si procesul verbal din ziua de 22 octombrie 2003.

Dupa ce Vasile Burungel se gospodarise cat de cat, sotia ii nascuse un copil si totul parea ca le merge bine, Virgiliu Condurat si Costache Ojog, descendenti de gradul I, Costel Ojog, descendent de gradul II si Costache Ojog, supravietuitor dupa Valentina Ojog, l-au chemat in judecata pe Vasile Burungel pentru revendicarea a 13 500 mp teren si contravaloarea recoltei!

Avand si titlul de proprietate de partea lor, acestia au avut castigat in instanta.

Sentinta Civila 680/10 02 2003 il obliga pe Vasile Burungel sa lase in deplina proprietate, posesie si folosinta suprafata revendicata, dar nu aminteste nimic de cladirea existenta de o suta de ani pe acea suprafata, si mai ales, de „ridicare constructii“, pentru ca nici nu s-a cerut acest lucru in instanta!

Cu toate acestea, sub ochii impasibili ai executorului judecatoresc si ai politistilor din sat, locuinta lui Burungel a fost demolata in intregime, lucrurile copilului au fost arse, ramanand la final doar un morman de moloz!

Primarul comunei Colonesti, Marian Fales, nu a luat nici o hotarare de sanctionare a celor vinovati de fapta comisa, fara sa fi existat vreo autorizatie de demolare!

Primarul chiar ii si da dreptate, prin adresa 3100 din 17.02. 2004, lui Burungel, si il trimite la instanta: „Comuna nu dispune de spatiu locativ pentru a va asigura o locuinta“ ii raspunde primarul. Din luna octombrie, Vasile Burungel, sotia sa si copilul dorm pe unde-apuca, pe la parinti, rude sau prieteni. Femeia asteapta sa nasca.

Au pierdut niste bani la cumpararea casei, de care nu se aminteste nimic in sentinta civila.

Pentru ce i-a fost demolata? Ce masuri au luat autoritatile locale? Nici macar o singura amenda, nici macar o atentionare. O sa se ajunga in acest fel, ca la Colonesti, oamenii sa-si demoleze casele unii altora fara nici o frica.