Desemnarea reprezentatului Ordinului Asistentilor Medicali din Romania (OAMR) - filiala Bacau in Consiliul de Administratie al Spitalului Judetean de Urgenta a declansat un conflict condimentat cu acuzatii si retractari, al carui ecou a ajuns pana la Bucuresti.

In data de 17 martie a avut loc sedinta Consiliului Judetean al OAMR Bacau, unde s-a discutat alegerea reprezentantului acestei organizatii in CA. Dupa incheierea sedintei, Colegiul Medicilor din Romania (CMR) - filiala Bacau a trimis la Ordinului Asistentilor Medicali din Romania (OAMR) Bucuresti adresa cu nr 280/18.03.

2004 in care semnala ca in cadrul sedintei "s-a facut o incalcare grava a prevederilor din Statutul OAMR, prin imixtiunea Directorului general al Spitalului Judetean de urgenta Bacau,

Dr Rosu Leonard, in sensul unor presiuni si amenintari incalificabile in relatia angajator-angajati, in urma carora, sub teroare, cei prezenti (la limita) au votat ca reprezentant al OAMJ pe actualul director cu ingrijiri medicale din spital, respectiv pe asistenta Jicmon Natalia.

Consideram ca este de datoria dvs sa interveniti in regim de urgenta in sensul reorganizarii Sedintei de Consiliu pentru desemnarea reprezentantului OAMJ, cu participarea dvs".

Adresa este semnata de dr. Elena Antoaneta Stanga, presedinte al Colegiului Medicilor Bacau, si de dr.Neculai Filipescu, vicepresedinte.

ORDINUL si COLEGIUL viseaza

OAMR Bucuresti trimite in data de 05 04 2004, sub semnatura Lilianei Iordache, presedinte, adresa cu nr. 325 Ministerului Sanatatii, ministrului Ovidiu Brinzan, in care sunt relatate faptele sesizate in adresa semnata de conducerea Colegiului Medicilor Bacau.

"OAMR reclama atitudinea abuziva a Directiei de Sanatate Publica Bacau si a Conducerii Spitalului Judetean Bacau fata de organizatia noastra si fata de reprezentantii organizatiei. In baza reglementarilor legale a Legii Spitalelor, la Spitalul de urgenta Bacau a fost desemnat reprezentant Chicea Minodora, presedintele Filialei Judetene a OAMR.

Conducerea Spitalului de Urgenta a ignorat adresa trimisa de organizatia noastra si a facut presiuni asupra presedintelui OAMR Bacau, Chicea Minodora, astfel incat in Consiliul de Administratie sa fie numit un alt asistent medical.

Practic, dr. Rosu Leonard a participat neinvitat la Consiliul Judetean al OAMR Bacau unde a cerut in mod expres participantilor sa fie de acord cu persoana desemnata de domnia sa. La sedinta respectiva, presedintele OAMR Bacau Chicea Minodora a fost amenintata cu demiterea, in situatia in care ar riposta fata de aceste amenintari.

Mentionam ca am fost informati in scris despre atitudinea abuziva a dr. Rosu Leonard, de presedintele si vicepresedintele Filialei Colegiului medicilor din Bacau, care au condamnat la randul lor, amestecul brutal si nejustificat al colegului lor in activitatea OAMR Bacau".

Bomba: acuzatul nu a participat la sedinta

Aceste adrese au ajuns si pe masa directorilor celor doua institutii incriminate- Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau si Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau.

"Totul a inceput dupa ce Directia pe care o reprezint a inregistrat si aprobat propunerile OAMR Bacau cu privire la alegerea reprezentantului, dupa ce s-au luat deciziile de constituire a Consiliului de Administratie, fara a exista nici o contestatie, ne-a precizat dr. Cornelia Cojocaru, director executiv DSP Bacau.

Dupa ce mi s-au cerut de catre MS lamuriri, am facut adrese catre OAMR Bacau in care am solicitat sa mi se precizeze, punct cu punct, ce s-a intamplat. Doamna Chicea mi-a raspuns ca OAMR Bacau nu a cerut sprijinul CMR, nu au existat amenintari, alegerile s-au desfasurat democratic. Toate aceste adrese au ajuns in xerocopie la minister".

La randul lui, dr Leonard Rosu a cerut imperativ OAMR Bacau sa i se comunice "de urgenta daca, in sedinta Consiliului Judetean OAMR - Filiala Bacau, in care a fost desemnat reprezentantul dvs. in CA al Spitalului Judetean de Urgenta Bacau, d-nul dr. Rosu Leonard a fost prezent".

Bomba vine abia acum. OAMR Bacau, prin presedintele acestuia, Chicea Minodora, semneaza adresa cu nr. 1474 din 19 04 2004, prin care se precizeaza ca "in sedintele Consiliului Judetean OAMR Filiala Bacau (...), d-nul dr. Rosu Leonard nu a fost prezent".

"OAMR si-a desemnat un membru in CA al spitalului cu care dr. Neculai Filipescu, vicepresedinte al CMR, nu a fost de acord. De aici a pornit totul. In concluzie s-a dovedit ca tot ce s-a scris in acea adresa catre OAMR Bucuresti a fost fals.

Am raspuns MS ca totul este o aberatie. Inca ma mai gandesc daca o sa actionez in instanta Colegiul Medicilor pentru calomnie si dezinformare a Ministerului Sanatatii", ne-a declarat dr. Rosu.

Presedintele Colegiului Medicilor semneaza, dupa care retracteaza

Dr. Elena Stanga, presedintele CMR Bacau, ne-a declarat: "Totul s-a petrecut verbal.

Presedintele OAMR a venit la noi si s-a plans ca au fost influentate alegerile. Probabil dr. Filipescu a vrut sa o ajute prin acea adresa. Stiu de ea, am semnat-o si eu, dar cred ca la mijloc a fost o neintelegere de pareri. Asa patim cand aplecam urechea spre cineva fara sa stim exact ce se intampla".

Vicepresedintele Neculai Filipescu nu a putut fi contactat.