Desi, pina la declansarea campaniei electorale pentru locale, mai erau doar citeva ore, ieri, o parte dintre partidele politice din Braila nu aveau listele de consilieri definitivate. Mai mult: orice persoana din afara partidului se putea inscrie fara probleme, spre a candida la Consiliul Municipal sau Judetean.

Chiar si la organizatiile care incheiasera listele, ni s-au dat sperante ca am putea deveni consilieri. Ieri, ne-am fi putut gasi un loc pe liste, nu doar la un partid, ci la mai multe, fara a fi macar intrebati daca am studiat statutul organizatiei, daca avem cazier, daca sintem deja membri sau candidati pe lista altui partid.

Cei care nu au mai avut loc pentru noi, pe lista de consilieri eligibili, s-au oferit sa-i stearga pe altii de pe liste si sa ne faca loc ori ne-au chemat la partid, doar cu actul de identitate, pentru a ne depune adeziunea, ca, de astazi incepind, sa-i ajutam la campania electorala. Unii ne-au asigurat ca vom putea obtine o functie in partid, in scurt timp, poate chiar de astazi.

La PUR, am facut exercitiu de scriere, am completat la foc automat declaratia de acceptare a candidaturii, declaratia de avere, toate in mai multe exemplare, dupa care presedintele partidului ne-a promis un raspuns categoric, spre sfirsitul zilei, dindu-ne numarul sau de mobil.

La partidele mici - doar dind impresia ca nu sintem saraci lipiti pamintului -, am fi avut sanse maxime sa devenim potentiali alesi.

"Va astept la partid, completati si intrati chiar si la Judet, putem face modificari".

Reporterii nostri au incercat, ieri, sa se inscrie pe listele de consilieri, care urmau sa fie depuse, de fiecare partid, la BEJ, pina astazi, cind a inceput campania electorala. In unele cazuri, nici macar n-a fost nevoie sa incropim o poveste prin care sa ne justificam dorinta de a candida.

Acolo unde am primit oferte ferme si garantii ca, astazi, vom fi pe lista consilierilor eligibili, am pozat intr-o studenta intretinuta de un sot mai in virsta, un "potentat" dintr-o alta localitate, dispus sa plateasca pentru cariera politica a sotiei. Si a mers.

Oricine poate prinde un post de consilier local, chiar daca nu este membru consacrat al partidului, chiar daca are cazier, chiar daca n-are habar despre statutul organizatiei pe care o va reprezenta in administratie. Pe ultima suta de metri, unii ar fi fost dispusi sa stearga un nume de pe liste, chiar inainte de a le face publice, pentru a ne crea noua loc.

Asa sa se fi intocmit, de la bun inceput, oferta de candidati, pe care, astazi, o prezinta partidele politice din Braila?

Am obtinut numerele de telefon ale partidelor, de la Serviciul de Informatii al "Romtelecom" - asa cum ar face orice novice in ale politicii -, si am demarat o actiune contra-cronometru, pentru a ne inscrie si, eventual, a prinde un post in Consiliu.

Am sunat mai intii la PNL, de unde am primit informatii cum ca, pentru a ne inscrie in partid, n-avem nevoie decit de buletin, in baza caruia completam o adeziune, achitam o contributie de 10.000 lei, dupa care ne putem "activa" de indata. "Pe liste, e mai greu, fiindca sint facute, dar veniti aici, nu va trebuie decit buletinul, ce sa va spun... E destul de complicat. Aveti sanse de...

, acum, va zic de 0,01%, pe liste. Dar veniti aici", ni s-a spus.

Am sunat apoi la PSD, de unde am aflat, de asemenea, ca "listele de consilieri s-au batut in cuie si s-au depus dupa anumite reguli", dar ni s-a furnizat numarul de telefon al unei persoane care se ocupa de organizatia pentru tineret, cu promisiunea ca, daca ne vom crea "un anumit prestigiu", avem sanse sa ne activam in scurt timp.

Si aici am fost invitati la sediu, numai cu actul de identitate. Si in PRM am fi putut intra fara probleme, insa listele erau deja incheiate: "Daca ati fi venit cu vreo doua saptamini inainte...! Imi pare rau! Sincer, va spun. Dar veniti si completati adeziunea". PNTCD - am sunat la numarul cu care figureaza la Informatii - nu ne-a raspuns.

La Uniunea pentru Renasterea Romaniei (URR), am avut mai mult succes. Seful partidului, Tudorel Arbunea, pe care, in lipsa unui numar de telefon fix, l-am sunat pe mobil, ne-a spus: "Veniti la sediu, pe Cuza, nr. 18, ma gasiti aici, pina deseara. Veniti, avem locuri si la Municipiu si putem face modificari chiar si la Judet, nu-i nici o problema, completam hirtiile si gata.

Va pot face loc si la Judet, dar, la Municipiu, sigur se poate - pe un post eligibil, bineinteles".

Am incercat si la Partidul Noua Generatie (PNG), desi stiam ca, in acest caz, listele erau depuse de mult timp: "Cine sinteti, ce vreti, v-a sunat cineva de la noi?! Listele sint depuse. Trebuie sa veniti la sediul nostru, veniti si inscrieti-va in partid si, dupa aceea... Mai vedem! Da, va trebuie buletinul".

"Veniti acum!".

Si Partidul Forta Democrata s-a aratat dispus sa ne racoleze.

Iata ce ne-a spus presedintele partidului, Vasile Pestreanu: "Vai, ce rau imi pare, acum doua ore, am bagat listele in calculator, va bagam pe lista si la Municipiu, si la Judet, n-ar fi fost mare lucru, faceam totul in jumatate de ora, trebuia scris un formular, dar, nu se stie, poate avem alte facilitati, dupa votare, veniti chiar acum la noi, avem un sediu provizoriu, intr-o vila, la o

societate, pe Rahova, 461. In viitor, vom avea functii in administratie. Trebuie sa avem! Sau o functie in partid se poate, chiar de miine. Nu va trebuie decit vointa, veniti acum - si actul de identitate va mai trebuie. Ne puteti ajuta la campanie, va astept chiar acum".

La PUR, am gasit cea mai mare "intelegere". O secretara ne-a spus ca putem veni la sediu, pentru a completa adeziunea, iar cind am intrebat-o de liste, ni l-a dat pe presedintele formatiunii, Gheorghe Chiru: "Este cam complicat, ca s-au facut deja listele, dar veniti acum, imediat, nu stiu, sa modificam, sintem pe cale de a depune listele, la Biroul Electoral.

Trebuie facute niste formalitati! Sa aveti buletinul, atit va trebuie". Am onorat invitatia lui Gheorghe Chiru, de a veni la partid. Fara a ne intreba macar cum ne cheama, ne-a pasat citorva persoane din sediu, cu indicatia de a ni se prezenta hirtiile pe care trebuie sa le completam urgent, pentru a candida la Consiliul Local Municipal Braila.

Vreme de aproape un ceas, am stat in compania citorva tineri care comentau copios pe marginea textelor din publicatiile locale, ca "tataia"-i nu stiu cum, ca "Chiru" a zis nu stiu ce, ca "X" candideaza pe eligibile si ca ar fi dat la pace cu nu stiu cine, pentru asta.

Ni s-au pus sub nas, fara sa fim legitimati, o declaratie de acceptare a candidaturii, o declaratie de avere si o adeziune, dupa care ni s-a spus ca de adeziune nu-i nevoie. Acelasi formular de acceptare a candidaturii, in care se mentiona ca avem deja sprijinul PUR si ca am fi membri ai partidului, l-am scris in mai multe exemplare.

Actul nu mentiona nimic despre cazier ori ca ni se interzice sa candidam daca avem cazier, daca sintem sanatosi din punct de vedere psihic, ba chiar dadea de inteles ca noi am cunoaste conditiile prevazute de lege, pentru a candida, desi nu ni se aratase nici o lege, nu ni se recomandase macar sa studiem statutul partidului.

Cu dosarul respectiv in brate, am fost condusi la presedintele Gheorghe Chiru. De aceasta data, insotit de mai multe persoane, Chiru a cam strimbat din nas.

A rasfoit declaratia de avere - pe care o completaseram cu "Nu este cazul", la majoritatea rubricilor, indeosebi cele vizind conturile in euro, creantele pe care le-am avea de incasat, firmele la care sintem actionari - si a ridicat din umeri, dupa care ne-a condus citiva pasi: "Sa vad ce pot sa fac, sunati-ma mai tirziu, spre sfirsitul zilei".

"Stiti, averea... nu-i tocmai...", am bilbiit noi, incercind sa-i reamintim presedintelui ca sotul este cel bogat, iar averea sa nu-i tocmai licita, asa ca declaratia de avere a nevestei intretinute nu avea cum sa contina mentiuni soc. Atunci, Chiru ne-a privit insistent si ne-a spus: "Sunati-ma! Va dau numarul meu de mobil!".

L-am apelat mai repede decit se astepta si, vadit jenat de prezenta altor persoane - ale caror voci se auzeau pe fundal -, Gheorghe Chiru a dat-o la intors: "Stiti, listele sint facute, v-am spus, daca veneati de dimineata, era altceva". Atunci, i-am spus clar ca sotul "candidatei" este dispus sa plateasca oricit, pentru cariera politica a acesteia.

Ne asteptam ca dl Chiru sa ne inchida telefonul, ori sa ne repeada. "Noi rezolvam treburile cu forte proprii, sintem destul de trecuti prin astea si le rezolvam cu forte proprii. V-am spus, daca veneati mai devreme, o rezolvam, nu era o nenorocire, dar, acum, s-a schimbat totul", ne-a spus el.

Apoi, soptit, probabil pentru a nu fi auzit de ceilalti din incaperea in care se afla, Chiru ne-a transmis: "Mai sunati! Spre seara! Da, mai sunati!".