Primarul municipiului, Anton Lungu, i-a declarat, ieri, oficial, razboi, fostului sau coleg de partid, senatorul Viorel Balcan, si a anuntat dezvaluiri incendiare, pe tema abuzurilor pe care le-ar fi facut acesta.

Daca pina acum, primarul, proaspat trecut la PUR, a facut numai aluzii la anumiti corupti si baroni locali ai PSD-ului local, din cauza carora ar fi parasit partidul, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Lungu l-a acuzat direct pe Balcan drept cel care manipuleaza oameni si institutii, in scopul inlaturarii din functie a primarului ales.

Picatura care a umplut paharul nemultumirilor lui Lungu a fost aparitia, in paginile unui cotidian local proaspat infiintat, a unui articol incriminator la adresa primarului si a directorului din Primarie, Stoica Anghelescu, calificati drept "mafioti".

Articolul repune pe tapet fapte consumate in urma cu doi ani, incriminate intr-un raport al Curtii de Conturi din 2002, "dar asupra carora organele de resort si-au spus cuvintul, cu decizia de neincepere a urmaririi penale, nevinovatia primarului si a directorului Anghelescu fiind stabilita in mod definitiv si irevocabil", dupa cum spune juristul Sorina Bosoanca, director in aceeasi Primarie.

Incercarea de repunere in discutie a unor chestiuni despre care s-a scris cu ani in urma este interpretata de primarul Lungu ca o noua incercare de discreditare a sa, "sponsorizata cu larghete" de Aurel Simionescu (PSD), Constantin Cibu (PNL) si Mihai Danut (PRM), contracandidati ai sai in lupta pentru primarie, in spatele carora s-ar afla, de fapt, senatorul Viorel Balcan, "mare mahar PSD",

secundat de deputatul PSD Mihai Tudose. Lungu a calificat drept "mizerii" acuzatiile ce i-au fost aduse in articolul amintit, ce-l vizeaza direct, dar si indirect, prin ginerele sau, care a facut afaceri cu Primaria, si a anuntat ca va da in judecata conducerea ziarului respectiv, adica pe Sorin Ovidiu Balan, Ion Balan si Marian Covache, asa cum o va face si directorul Anghelescu.

"Resping cu violenta toate aceste manifestari grosolane. In spatele acestor impostori, care au scris articolul, se afla Viorel Balcan, care se demasca, iar de acum inainte, primarul va da in presa incalcarile de lege comise de acesta. Vazind ca nu inceteaza cu insultele, nu am incotro.

A fost informata si conducerea PSD in legatura cu abuzurile facute prin Curtea de Conturi si cine se afla in spatele lor", a spus Lungu. Intrebat daca are dovezi cu privire la implicarea celor 3 contracandidati, Lungu a admis ca doar a intuit acest lucru, dupa cele citite in articolul vizat: "Nu am dovezi, dar eu asa cred. Nu este treaba mea sa cercetez, ca nu ma ocup cu magarii din astea.

Ii voi da pe mina organelor de cercetare penala, sa cerceteze ei, iar cei care acuza, vor trebui sa prezinte dovezi".

"Nu vom tolera, pina nu va fi pedepsit Balcan!"

Lungu a mai spus ca singurul scop al raportului incriminator la adresa sa, si a altora, intocmit, in 2002, de Curtea de Conturi, al carui director de atunci, Marin Menu, va fi si el dat in judecata, l-a reprezentat inlaturarea primarului din functie: "Nu e posibil ca un senator, mare mahar PSD, sa-si permita sa se amestece in treburile Curtii de Conturi.

Pina la urma, daca a vazut ca primarul si directorul Anghelescu nu au fost gasiti cu nimic in neregula, i-a spus lui Menu: «Ma, nu ma intereseaza care este adevarul, scrie multe acolo, chiar daca nu sint adevarate.

Cine poate sa tolereze asa ceva? Indiferent cine este Balcan, nu vom putea tolera, pina cind nu va fi pedepsit, iar de acum incolo voi scoate la iveala fapta cu fapta, ca sa vedeti ce face asta si ce-a facut. Urgie a facut! In afara de vile, de case, de masini care costa peste un miliard, bucata, multe altele, foarte grave, a facut".

Lungu este sigur ca, de fapt, Balcan si-a dorit sa devina primar, pentru a-si satisface propriile interese: "A vrut sa intre in Primarie cu japca, pentru a putea sa dea aprobare la licitatii, cum spune el, sa incredinteze lucrari, fara licitatie, la cine spune el, si sa facem jaf din banii Primariei.

Numai ca nu am fost de acord, Lungu a pus piciorul in prag si nu as fi semnat nici mort o treaba ilegala, in Primaria Braila. Nici mort, daca-mi lua degetul cineva, sa semneze, si nu as fi semnat!".

Lungu a mai declarat ca, daca nu saptamina aceasta, saptamina viitoare sigur va da publicitatii primele dezvaluiri, pe tema abuzurilor lui Balcan.

"Dosarul Primaria" - 11 lucrari finalizate cu neinceperea urmaririi penale

Cauza privind capetele de acuzare formulate de Curtea de Conturi in "Dosarul Primaria" a fost fragmentata si inaintata lucratorilor de politie din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor. Practic, in dosar s-a mers pe mai multe cai, atit pe latura civila, cit si penala. Procesul civil a fost suspendat pina la finalizarea anchetei penale.

Latura penala a celor 13 capete de acuzare rezultate din fragmentarea cauzei a fost investigata de ofiterii de la "Economic" ai IPJ. Toate cauzele vizau abuzul in serviciu, iar nu acte de coruptie, precum luarea/darea de mita sau traficul de influenta.

In timpul cercetarii - informeaza surse politienesti autorizate - reprezentantii Primariei si-au formulat apararea prezentind documente noi si dovezi ca au remediat parte dintre aspectele sesizate de Curtea de Conturi.

"Toate cauzele au facut obiectul cercetarii, sub directa supraveghere a Parchetului. S-au efectuat expertize tehnice si contabile cu privire la cele constatate de Curtea de Conturi, situatie in care a reiesit ca punctele de vedere ale Curtii de Conturi nu mai erau fondate.

Toate dosarele au fost inaintate la Parchet, 11 dintre ele cu propunerea de neincepere a urmaririi penale, solutie insusita de Parchet si inaintata, ca atare, la Judecatorie.

Doar in doua dintre dosare s-a inceput urmarirea penala impotriva Cameliei Balanica, contabil sef, pentru neinregistrarea sumei de 26 miliarde lei in contabilitate, incalcind, astfel, prevederile Legii 82/1992, Legea Contabilitatii", au sustinut surse din cadrul IPJ Braila.

Dosarele care o vizau pe Camelia Balanica au fost inaintate, de asemenea, Judecatoriei, cu propunerea de trimitere in judecata, in stare de libertate, pentru abuz in serviciu, in sensul ca nu a administrat corespunzator bugetul local. Insa, in acest caz, si Primaria a facut un raport de expertiza contabila, care va constitui proba in dosarul civil.