Gasesti la varful puterii paranoici, schizofrenici, insi cu porniri sadice, grandomani si narcisisti, obsedati sexual, retardati. Tot ce vrei, un adevarat balamuc. Dincolo de imaginea creata de propaganda, se afla niste oameni care foarte rar sunt normali. Marele lider condus cu fanfare, pazit de o garda feroce, aclamat de multimi, este in realitate un caraghios, un nimeni, o facatura.

Altul, care se pretinde lider judetean si instanta morala, este mai degraba un corupt si un corupator. Dar, mai intai de toate, un biet om, simplu si umil, neajutorat mintal si fizic, care a innebunit pe jumatate cand a dat de putere, iar cealalta jumatate din minte ramasa intacta a pierdut-o cand nu a mai avut putere.

Altul viseaza cu ochii deschisi sa distruga lumea cu armele lui chimice, este un fel de Terminator, care numai la dezastre viseaza. Cam astia sunt oamenii care fac politica azi cu gandul ca vor ajunge dupa data de 6 iunie sa conduca judetul sau, dupa caz, municipiul Constanta.

Statisticile ar trebui sa ne clarifice cati dintre ei prezinta semnele unor maladii mintale, daca au sau nu o boala psihica grava. Ele sunt insa bine ascunse. Dosarele acestea sunt cel mai greu de atins. Pazite si tinute in mare secret prin seifuri.

Cine vrea sa se afle daca vicepresedintele cutare si viitor candidat pentru a ocupa un loc in Consiliul Judetean Constanta are accese de dementa? Ca si la legea informatorilor securitatii sau la cea a publicarii averilor demnitarilor, politicienii nostri lasa o cortina grea de fier intre ei si alegatori.

Asadar, ei insisi se cred in neregula cu psihicul lor si prefera sa refuze un asemenea control. Altfel, ce interes ar avea? Va dati seama ce ar insemna daca un medic ar descoperi ca taranistul lider cutare, plasat oricum in coada sondajelor, are mania persecutiei. Nimic, ce sa se intample? Interesul primeaza. Si nebunii sunt buni la casa omului.

Fata unui astfel de personaj o vezi saptamanal in cadrul unor conferinte de presa pe care le organizeaza foarte mandru pentru ca presedintele de partid, fiind desemnat candidat la Primaria Mangalia, si-a delegat responsabilitatile. Asa ca si ieri am avut ocazia sa ii urmarim iarasi privirile febrile si mainile tremurande.

Odata catarat acolo sus, pe pozitie, personajul cu pricina viseaza sa scape de toate complexele copilariei. Si in momentul in care se simte incoltit de intrebarile ziaristilor, atunci raspunde parca inconstient: "nu pot spune nimic pentru ca face parte din campania electorala", sau "nu pot spune" si uneori "nu comentez".

Puterea, spera acesta, il va face sanatos, va mirosi frumos si va fi mai altfel decat pare. Cu siguranta ca politica este un mediu extrem de toxic, de stresant. Daca nu ai nervii tari, mai bine stai acasa, in gradina, uzi florile, dresezi catelul, dai in leagan nepotii. Acum, sigur, nu este neaparat nevoie sa te bagi in politica pentru a innebuni.

Poti sa innebunesti si stand intins pe iarba sau privind la ceilalti cum au demnitatea sa nu mai apara acolo unde nu isi mai gasesc locul, desi sunt membrii unui partid de peste zece ani.