Beneficiarul este societatea pomicola Ceravis Brad, care deja a parcurs, intr-un ritm extrem de rapid, primii pasi. Proiectul vizeaza infiintarea a cinci hectare de plantatii pomicole (din care un hectar cu afini, doua hectare cu pruni si alte doua cu ciresi) dupa metode revolutionare pentru noi, dar aplicate cu succes de multi ani in Tara Lalelor.

Finantarea nerambursabila include si procurarea de material saditor, instalatii de irigat, spatii de frig si, evident, asistenta de specialitate. Derularea proiectului se va face timp doi ani. „Noul tip de plantatie are o serie de avantaje, in comparatie cu ce avem noi in prezent - explica Pavel Teodorescu, administratorul societatii Ceravis.

In primul rand, productia de fructe va fi mai mare, de aproximativ 15 tone la hectar (fata de sapte - opt in prezent. Apoi, perioada in care intra pe rod este scurtata la doar doi ani, fata de patru - cinci la plantatiile clasice. Luam in calcul si cheltuielile de intretinere care vor fi cu mult mai mici“.

Mai trebuie adaugat si faptul ca perioada de exploatare superintensiva a plantatiei se poate duce la 20 - 25 de ani. „Am avut mici probleme la vama cu aducerea materialului saditor, si nu din partea autoritatilor romane, dimpotriva, a celor din Olanda - a declarat Hans van Klink, directorul proiectului. Birocratia functioneaza, din pacate, si la noi.

Am reusit insa prin eforturi sustinute sa finalizam lucrarile de infiintare a plantatiilor in doua saptamani. Pomii au intrat bine in vegetatie, iar in prezent sunt in floare. Dorim sa nu ne oprim aici, ci sa extindem colaborarea de lunga durata si cu alti producatori agricoli din zona“.

La randul sau, Aad van der Heide, specialist in plantatii intesive de mar si par, a subliniat necesitatea extinderii metodelor de lucru si la plantatiile vechi, fara a se recurge la dezradacinarea livezii. „Vom putea taia doar acele ramuri care depasesc 40 la suta din grosimea trunchiului. Acelasi principiu il folosim si la cele cinci hectare infiintate in acest an.

In acest fel, pomul va beneficia de mai multa lumina, ceea ce va duce la sporirea recoltei. Metoda noastra va determina, in timp, aducerea fructelor cat mai aproape de sol, usurand accesul culegatorilor la recolta. Pentru ca, in prezent, printre costurile cele mai ridicate sunt si acelea cu forta de munca“, a apreciat Aad van der Heide.

Specialistii olandezi garanteaza productii ridicate, prin obtinerea unui fruct cu diametrul de trei centimetri (fata de 1,5 - 2 centimetri) si o greutate de 12 - 15 grame (fata de 7 - 10 grame in prezent). Se are in vedere si cresterea densitatii pomilor pe hectar de la 350 de bucati in prezent, la 1.000 in cadrul proiectului.

In final mai retinem faptul ca instalatia de irigat beneficiaza de cele mai bune tehnologii europene, fiind asistata de calculator. Totodata, instalatia de udare va putea asigura, pe langa necesarul de apa, si cantitatea de ingrasamant dorita si programata de specialist.