Dosarul a fost trimis la Inspectoratul General al Politiei pentru continuarea cercetarilor, iar investigatia este urmarita de Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

De modul rezolvarii sale depinde soarta lui Budeanu dar si a lui Gheorghe Chelmus, fost lider al PNL Onesti, luati la bani marunti pentru delapidare, fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu.

Prejudiciul constatat de Politie este de aproape 26 miliarde de lei, la valoarea din anul 2000. Procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bacau au reluat cercetarile in cazul administrarii si privatizarii SC Onedil SA Onesti, in virtutea unei dispozitii venite de la Parchetul General.

Trebuie precizat ca Gheorghe Chelmus a fost director al Onedil SA, fosta regie de gospodarire comunala si locativa din Onesti. Consiliul Local a constatat grave nereguli si a facut plangere penala impotriva celor doi.

Alesii locali incercau astfel sa obtina, pe de o parte, anularea privatizarii Onedil, pe de alta, readucerea in proprietatea publica a 58 de spatii comerciale si despagubiri in valoare de cateva zeci de miliarde de lei.

Mai mult, consilierii onesteni au sesizat toate institutiile statului cu privire la acest caz. O afacere suspecta este vanzarea, in leasing, a 58 de spatii comerciale administrate de Onedil, desi o hotarare a Consiliului Local - proprietarul de drept - interzicea o astfel de operatiune.

Gheorghe Chelmus a cedat spatiile, in suprafata totala de 10.000 metri patrati, chiriasilor, cu un pret mediu de trei milioane de lei pe metrul patrat. In mod normal, societatea Onedil trebuia sa incaseze 30 de miliarde de lei pentru jumatate din spatiile sale, cele mai multe aflate in zona centrala.

In opinia lui Ion Negoita, viceprimarul Onestiului, Chelmus a vandut spatiile pentru a diminua capitalul social al Onedil sub 50 miliarde de lei.

Potrivit Legii accelerarii privatizarii, sub aceasta suma, Onedil putea fi privatizata de filiala Bacau a FPS, unde Chelmus avea prieteni personali si politici. Mai mult, pentru ca spatiile au fost date in sistem leasing, cea mai mare parte din bani a ajuns in buzunarele lui Chelmus si ale lui Budeanu, deveniti patronii Onedil, ulterior acestei tranzactii.

In apararea sa, fostul director sustine insa ca nu a facut nimic ilegal si ca spatiile apartineau Onedil, deci le putea instraina.

Monopol pe apa onestenilor

Monopolul serviciilor publice de gospodarire comunala in Onesti a fost detinut de SC Onedil SA. Societatea a fost privatizata fara acordul Consiliului Local, iar asupra vanzarii pachetului majoritar planeaza suspiciuni grave.

Jocurile politice, se pare, au facilitat cumpararea Onedil de catre Ovidiu Budeanu la un pret ridicol fata de valoarea reala.

In august 2002, Consiliul Local incearca spargerea monopolului si infiinteaza SC Termon, care sa administreze sistemul de termoficare al orasului aflat pana la acea data in mana Onedil. Temandu-se ca va pierde o vaca buna de muls, Budeanu infiinteaza in viteza SC Apa-Canal SA si transmite catre aceasta serviciile de alimentare cu apa si canalizare din Onesti.

In acest fel, Onedil ramane doar o firma de fatada, in timp ce Ovidiu Budeanu scoate in continuare profituri enorme printr-o noua firma, curata si fara bele. De fapt, acesta este modul de lucru favorit al lui Budeanu, care are la activ mai multe ispravi de acest gen.

El a transferat in patrimoniul unor firme nou-infiintate fondurile si mijloacele fixe ale unor societati cu datorii enorme (care au ajuns falimentare), sustragandu-se astfel de la plata obligatiilor catre bugetele de stat si cele locale.

In zadar au incercat Consiliul Local si Primaria Onesti sa recupereze patrimoniul municipiului, Ovidiu Budeanu dovedindu-se un maestru al proceselor interminabile care impiedica punerea lucrurilor pe fagasul normalitatii.

Ca de obicei, Budeanu nu isi plateste datoriile. SC Apa-Canal are debite neachitate catre Termon de peste 160 miliarde lei. Aceasta suma reprezinta contravaloarea energiei termice pe care firma lui Budeanu a consumat-o si nu a platit-o.

Bineinteles, Ovidiu Budeanu a deschis un proces prin care contesta datoria, pe principiul „boala lunga moarte sigura“. Si uite asa onestenii stau la mana „marelui gospodar“ care le impune preturi si calitate dupa bunul plac. Ca sa nu mai vorbim de desele avarii ale retelei - in care nu s-a investit nici un leu - care duc la intreruperea alimentarii cu apa.

In urma cu doua saptamani, o asemenea avarie a dus la intreruperea timp de doua zile a alimentarii cu apa in Onesti.