Anton Ardelean, primarul din Tautii Magheraus, cunoscut sub apelativul Toni, isi aroga aere de plenipotentiar. Ceea ce l-a consacrat nu tine loc de realizari, iar actuala campanie a ”micului Basescu” se axeaza pe apucaturi de Ludovic al XIV-lea, mici, bere, juruinte pe Scriptura si amenintari la adresa celor care nu-l inghit.

In urma cu cativa ani, nimeni nu auzise de Anton ”Toni” Ardelean. Era un baiat de la oras, pe care primarul de atunci l-a adus la Primarie pe post de medic veterinar, ca sa grijeasca de animalele comunei. Nimeni nu visa ca dintr-un plapand doctoras “zoo”, Toni va ajunge sa conduca destinele unui proaspat oras din apropierea Baii Mari.

Nu a durat mult si Toni s-a lansat la apa, mizand pe o campanie a hazardului, promisiunilor aberante si juruintele cu mana pe Scripturi a localnicilor, care s-au legat ca il vor vota. Ajuns primar, Toni a uitat repede ce a promis in campanie si, dupa patru ani, actualul oras (ha, ha, ha!) arata cum vedem cu totii.

Primarul-Soare

Cel ce se recomanda Ludovic al XIV-lea da autorizatii cui “vrea muschii lui”, este autorul unor serii de gogomanii, care mai de care. De exemplu, in satul Busag, pasunea comunala a ajuns la discretia sa.

Suprafete mari au fost schimbate cu altele, apartinand diverselor persoane fizice sau juridice (fara elementarele documentatii preliminare, avize, scoaterea terenurilor din regimul agricol), sub pretextul ca aduce noi terenuri localitatii.

Un caz recent a fost al consilierului local Anton Pop, din localitatea Merisor, care a fost momit de Ardelean cu o suprafata de 1 ha de teren din pasunea comunala (aflata langa drumul national), in schimbul a 1,2 ha de teren nearabil, care necesita cativa ani buni de pregatire pentru a fi gata pentru agricultura.

Ca un mic amanunt, trebuie amintit ca Pop a facut, pe langa aceasta manevra, si pasul de la PNL la PSD, devenind un amic de nadejde al primarului. In contextul acestei instrainari masive de pasune comunala, peste 70 de sateni au adresat memorii si sesizari Prefecturii, Primariei, Consiliului Judetean, ramase fara raspuns.

Nici macar oamenii Directiei Agricole nu au scapat de linguselile lui Ardelean si i-au mustruluit pe acestia pentru ”obraznicia” de a-i deranja.

Drumuri si praf

Daca in campania din 2000 Toni promitea asfaltarea drumului care leaga satul Bozanta Mare de Tauti si rezolvarea problemei terenurilor de sub iazul de decantare, dupa patru ani nu s-a realizat nimic. Drumul este la fel de prafuit si zilnic zeci de elevi navetisti inghit aerul greu din autobuzele cu care circula.

Apropo de drumuri, in satul Merisor se afla o alta realizare a lui Toni, care a trasat un ingineresc drum catre balastiera din localitate, taman peste pasunea comunala, ingropand cateva hectare de teren sub rotile firmelor (SC Tramar, SC Barabas si SC Agremar) care prafuiesc casele localnicilor.

Nici la capitolul alimentare cu gaz Toni nu sta mai bine, acesta fiind disponibil doar in Busag si Tautii. De reteaua de apa din Bozanta nici nu mai pomenim nimic, singurul mod prin care localnicii pot beneficia de apa potabila (cea din fantani e poluata) fiind cismelele stradale.

Campanie la bere

”Ludovic al XIV-lea” nu s-a dezmintit nici in aceasta campanie electorala si a recurs la toate mijloacele de a castiga voturi. La recenta inaugurare a salii de sport, Toni s-a dat mare ctitor (desi constructia s-a realizat in totalitate pe banii Guvernului, fiind cuprinsa in proiectul celor 400 de sali de sport din Romania) si a oferit electoratului mici si bautura la discretie.

Cativa localnici nemultumiti de ”managementul” primarului ne-au povestit ca Toni a continuat cheful si in noptile care au urmat, ademenind oamenii sa guste din licoarea lui ”Bachus” smulgandu-le promisiuni, asa, ca inainte de alegeri.

Cum unii nu s-au imbatat de tot si l-au refuzat, Ardelean le-a promis ca daca nu-l vor alege, va avea el grija de”cojocul” lor si ca ii va pune sa jure pe Biblie dupa alegeri ca au votat cu el. Pentru a-l trezi din povestea cu mahmureala, ii adresam primarului cateva intrebari (pentru ca la telefoane am tot incercat, dar s-a dovedit inutil):

1. Cu ce autorizatii a construit podurile din comuna (de la Nistru, de exemplu)?

2. Cui i-a lasat in administrare cabinetul de medic veterinar, dupa aparitia Legii incompatibilitatii? Cumva, sotiei sale?

3. Ce s-a ales cu miliardele lei pentru amenajarea Vaii Baita?

4. Cu aprobarea cui a concesionat in ultima vreme terenurile comunei unor agenti economici de nadejde?

Cat castiga orasul de la fiecare? Stiu consilierii locali de aceste concesionari?

5. Care a fost firma care i-a schimbat geamurile apartamentului sau din Baia Mare (cu cele de tip Termopan)?

6. Care sunt personalitatile care au concesionat teren in zona rezidentiala pe care a proiectat-o?

7. Unde este crescatoria de vipere pe care a visat-o?